Πέντε συμπεριφορές που υπονομεύουν τη σχέση

Πολλές γυναίκες που έχουν βρεθεί σε μια μακροχρόνια σχέση παραπονιούνται ότι ο σύντροφός τους δεν δίνει τη πρέπουσα προσοχή στη σχέση τους. Δεν αντιλαμβάνονται όμως ότι πολλές φορές αποτελούν οι ίδιες την αιτία γι’ αυτή την αδιαφορία του συντρόφου τους, με μια συμπεριφορά που είναι είτε πολύ απαιτητική και πνίγει την αίσθημα ελευθερίας του άλλου ή που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του. Μπορεί μια γυναίκα να είναι η καλύτερη σύντροφος του πλανήτη, αλλά υπονομεύει τη σχέση της, αν κάνει κάτι από τα παρακάτω:

1. Δίνει υπερβολικά πολλά. Έχετε ακούσει ποτέ για μακροχρόνιες σχέσεις που τις διαλύουν μια μέρα οι άντρες, για να πάνε να παντρευτούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο μιαν άλλη;  Αυτό συμβαίνει συχά, κατά τον σύμβουλο σχέσεων Ράντι Γκάντερ από τη Νέα Υόρκη. «Οι γυναίκες έχουν την εγγενή ικανότητα να φροντίζουν ψυχικά και πρακτικά τους άντρες, και είναι πρόθυμες να δώσουν πολλά σε βαθμό… οσιομάρτυρα ενώ οι άντρες συχνά πνίγονται από τις τύψεις ή, ακόμα χειρότερα, νιώθουν υποχρεωμένοι απέναντί στη σύντροφό τους», εξηγεί. Το επακόλουθο είναι οι άνδρες να φεύγουν αργά ή γρήγορα από τη σχέση, διότι «προτιμούν περισσότερο τις γυναίκες που δεν βάζουν τη ζωή και την ευτυχία τους να περιστρέφεται γύρω από τους ίδιους», προσθέτει. Αν, συνεπώς, σας αρέσει να δίνετε, συνεχίστε να το κάνετε, αλλά μην παραπονιέστε επειδή ο άλλος δεν είναι το ίδιο δοτικός.

2. Επικοινωνεί συνέχεια με τον σύντροφό τους. Στην εποχή του Facebook, του Twitter, των e-mail και των SMS είναι πάρα πολύ εύκολο να επικοινωνείτε συνεχώς με το ταίρι σας, με έμμεσο ή με άμεσο τρόπο. Η υπερβολική επικοινωνία, όμως, φέρνει υπερβολική οικειότητα και διαλύει το μυστήριο που τόσο σαγηνεύει τους άντρες, προειδοποιεί ο δρ Ίαν Κέρνερ, σύμβουλος σε θέματα σεξουαλικής υγείας από τη Νέα Υόρκη. «Όλοι έχουμε ακούσει την έκφραση “η πολλή οικειότητα βλάπτει” αλλά στην εποχή μας κάνει κάτι χειρότερο: φέρνει την πλήξη», λέει. Για να αποφύγετε αυτό τον σκόπελο, περιορίστε την επικοινωνία και κρύψτε τις αδιάφορες λεπτομέρειες της καθημερινότητας (ειλικρινά, πιστεύετε ότι τον ενδιαφέρει εάν πήγατε στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσετε φέτα;). Πάψτε επίσης να ελέγχετε ανά δευτερόλεπτοτο που βρίσκεται.

3. Διηγείται στις φίλες όλα τα παράπονα. Οι γυναίκες απολαμβάνουν να τα μοιράζονται όλα με τις φίλες, αλλά αν ανήκετε στην κατηγορία όσων δεν κρατούν ούτε μισό παράπονο για τον εαυτό τους, υπονομεύετε τη σχέση σας, κατά τον δρα Γκάντερ. Διότι οι αληθινοί φίλοι θα παίρνουν μονίμως το μέρος σας και σταδιακά θα αρχίσουν να θυμώνουν με τον σύντροφό σας για τα δεινά που σας προκαλεί, εξηγεί ο δρ Γκάντερ. Στο τέλος, θα φτάσουν στο σημείο να μην τον συμπαθούν και θα πάψουν να στηρίζουν τη σχέση σας, διότι θα θυμούνται όλα όσα σας έχει κάνει. Πάψτε λοιπόν να γκρινιάζετε διαρκώς για τον καλό σας ή/και φροντίστε να μιλάτε και για τα καλά που σας προσφέρει.

4. Έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Κάνετε νάζια κάθε φορά που σας κάνει μία φιλοφρόνηση; Κρύβεστε για να μην σας δει γυμνή; Του λέτε να σβήνει το φως για να κάνετε σεξ; Είστε στον καλύτερο δρόμο για να διαλύσετε την ερωτική σας ζωή, προειδοποιεί ο δρ Κέρνερ. «Όταν ένας άνθρωπος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και δεν αισθάνεται σέξι, δεν ενδιαφέρεται να κάνει σεξ ή δεν το απολαμβάνει», εξηγεί. «Και αυτό είναι πάρα πολύ ενοχλητικό για έναν άνδρα που δεν θέλει η σύντροφός να διακατέχεται από κόμπλεξ». Για να μην βλάψουν οι ανασφάλειές σας τη σχέση σας, σταματήστε να λέτε συνεχώς στο ταίρι σας ότι σήμερα δεν αισθάνεστε όμορφη (στο τέλος θα το πιστέψει…) και προσπαθήστε να δείξετε λίγη αυτοπεποίθηση στο κρεβάτι. Δεν θα σας βλάψει να ανάψετε δυο-τρία κεριά ή έστω ένα φωτάκι στο υπνοδωμάτιο…

5. Μπερδεύει το «ελπίζω» με την πραγματικότητα. Πόσες φορές έχετε ονειρευτεί ότι ο σύντροφός σας θα κάνει κάτι για εσάς, με συνέπεια να απογοητεύεστε οικτρά όταν δεν το κάνει και να αρχίζετε την γκρίνια; Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι ολέθρια για τη σχέση. «Δεν μπορείτε να διατηρήσετε μια σχέση σε μεγάλες προσδοκίες», λέει ο δρ Γκάντερ. «Καλό είναι να ελπίζουμε, αρκεί οι ελπίδες μας να είναι ρεαλιστικές, ώστε να υπάρχει στ’ αλήθεια ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν». Με άλλα λόγια, αν ο σύντροφός σας δεν θυμάται ποτέ τις ημερομηνίες και δεν προγραμματίζει ποτέ ένα Σαββατοκύριακο, πάψτε να περιμένετε ότι θα το κάνει. Επικεντρωθείτε σε όσα στ’ αλήθεια κάνει και σας ευχαριστούν. Κι αν τα ταξίδια και οι έξοδοι είναι τόσο σημαντικά για εσάς, οργανώστε τα εσείς.

Δείτε επίσης