Οι βλαβερές επιπτώσεις του σολάριουμ

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιστήμονες σε όσους επιλέγουν το τεχνητό μαύρισμα, γνωστό ως σολάριουμ, δεδομένου ότι συνδέεται στενά με το μελάνωμα. Στην Αυστραλία εντοπίζονται πάνω από 10.000 περιπτώσεις πασχόντων από μελάνωμα το χρόνο, από τους οποίους οι 1.300 πεθαίνουν. Το μελάνωμα είναι το τρίτο πιο κοινό είδος καρκίνου στην Αυστραλία, έχει δε διαπιστωθεί ότι προσβάλει, σε μεγαλύτερο αριθμό, νέους. Σύμφωνα με τριετή έρευνα την οποία διεξήγαγε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης,  Αν Καστ τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων μελανώματος σε άτομα ηλικίας 18-29 οφείλονται στην τεχνητή ηλιοθεραπεία με σολάριουμ, ενώ ο κίνδυνος μελανώματος διπλασιάζεται σε άτομα κάτω των 20 χρόνων.

Η εν λόγω έρευνα στην οποία πήραν μέρος 1.100 άτομα, από τη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ και τη Βρισβάνη, διεξήχθη από επιστήμονες των Πανεπιστημίων Μελβούρνης και Σίδνεϊ, το Ινστιτούτο Μελανώματος, το Αντικαρκινικό Συμβούλιο Αυστραλίας και τα αντίστοιχα Αντικαρκινικά Συμβούλια Βικτώριας και Κουηνσλάνδης. Η Dr Cust δήλωσε αναφορικά:

«Εξετάσαμε νεαρά άτομα τα οποία έκαναν σολάριουμ και έπασχαν από μελάνωμα, καθώς και άλλα τα οποία ήταν υγιή. Επίσης, εξετάστηκαν και συγγενείς τους, δεδομένου ότι στην έρευνα αυτή λαμβάνεται υπόψη και ο κληρονομικός παράγοντας. Εκείνο που διαπιστώσαμε είναι ότι η χρήση του σολάριουμ συνδέεται με αυξημένη επικινδυνότητα της προσβολής από μελάνωμα. Επίσης ότι, ανεξάρτητα από την ηλικία, είναι πλέον βέβαιο ότι ο κίνδυνος αυξάνεται με τη συχνότητα που εκτίθεται το άτομο στο σολάριουμ».

«Το ένα τέταρτο των νεαρών ατόμων με μελάνωμα που πήραν μέρος στην έρευνα, είχαν χρησιμοποιήσει αυτόν τον τρόπο μαυρίσματος κατά μέσο όρο δέκα φορές, ενώ ορισμένοι περισσότερες. ‘Ατομα τα οποία χρησιμοποιούν το σολάριουμ 10 φορές, διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο, από εκείνους που δεν το έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ, να προσβληθούν από μελάνωμα Θα πρέπει, επίσης, να γίνει γνωστό ότι οι υπεριώδεις ακτίνες που εκπέμπει το σολάριουμ είναι τουλάχιστον πέντε φορές ισχυρότερες από αυτές που εκπέμπει ο ήλιος. Δυστυχώς, οι περισσότεροι που χρησιμοποιούν το σολάριουμ δεν είναι καλά πληροφορημένοι ή δεν διαβάζουν τα ψιλά γράμματα, όταν υπογράφουν το συμφωνητικό».

Η ίδια θα πει ότι «υπάρχει μεγάλη ανάγκη να πληροφορηθούν οι ενδιαφερόμενοι για τον κίνδυνο που διατρέχουν, αν επιλέξουν αυτόν τον τρόπο μαυρίσματος».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Βικτώριας έχει επιβάλλει νέους κανονισμούς από τον Φεβρουάριο του 2008, σύμφωνα με τους οποίους εκείνοι οι οποίοι προσφέρουν τα σολάριουμ, θα πρέπει να προειδοποιούν τους πελάτες τους για τον πιθανό κίνδυνο που διατρέχουν και να τους υποβάλουν σε εξέταση του δέρματος. Θα πρέπει, φυσικά, να έχουν σχετική άδεια. Εκείνος ο οποίος θα παραβεί αυτούς τους κανόνες, διατρέχει τον κίνδυνο να πληρώσει πρόστιμο μέχρι και ενός εκατομμυρίου δολαρίων (Αυστραλίας).

‘Ατομα ηλικίας 15 χρόνων και κάτω απαγορεύεται να κάνουν σολάριουμ, ενώ οι ηλικίας 17-18 χρόνων θα πρέπει να έχουν την άδεια των γονέων τους.

Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, Σάϊμον Τσάπμαν, αναφέρει ότι με έρευνα που έγινε στο Σίδνεϊ, πέρυσι, αποδείχθηκε ότι 87 από τους 89 επιχειρηματίες που πρόσφεραν το σολάριουμ παρέβαιναν τους κανονισμούς.

Παρά τις προειδοποιήσεις για κυρώσεις, το 38%, φέτος, εξακολουθεί να αγνοεί τους κανονισμούς.

«Αυτό σημαίνει ότι ο τομέας αυτός έχει πολλούς επιχειρηματίες, οι οποίοι, λειτουργούν παράνομα σε καθημερινή βάση. Είναι καιρός να μπει ‘λουκέτο’ σ’ αυτές τις επιχειρήσεις που βάζουν σε κίνδυνο, αυτήν τη ζωή των πολιτών», είπε.

Ο ‘Αλεν Τζέϊ ήταν 32 χρόνων, όταν ανακάλυψε ότι είχε προσβληθεί από μελάνωμα. Μια ελιά στον αστράγαλο τον έκανε να πάει στο γιατρό. «Όταν μου είπε ο γιατρός ότι ήταν μελάνωμα, τρομοκρατήθηκα».

«Χρησιμοποίησα το σολάριουμ 20-30 φορές, όλες μαζί, μεταξύ του 2004 και του 2007, 12 λεπτά τη φορά, όταν πήγαινα στο γυμναστήριο. Όχι μόνο δεν γνώριζα τον κίνδυνο που διέτρεχα, αλλά πίστευα ότι είναι λιγότερο επικίνδυνο από το να είμαι στον ήλιο τρεις-τέσσερις ώρες για τον ίδιο βαθμό μαυρίσματος. Εξάλλου, δεν υπήρχαν σημεία που θα μπορούσαν να με κάνουν να ανησυχήσω».

Σήμερα, θα πει ότι, έστω και μια υποψία να είχε του τι μπορούσε να τού συμβεί, ούτε καν θα πλησίαζε το σολάριουμ.

«Όταν έγινε η διάγνωση πριν από 2,5 χρόνια, ο γιατρός μού είπε ότι ο καρκίνος μπορεί να επανεμφανιστεί σε 5 χρόνια. Η αγωνία μου, δηλαδή, συνεχίζεται», θα πει ο ‘Αλεν, έγγαμος και πατέρας τριών μικρών παιδιών.

 

Δείτε επίσης