Γάλα από μεταλλαγμένες αγελάδες θέλουν να προωθήσουν οι Κινέζοι

Γάλα με θρεπτικές αξίες και αντιμικροβιακές ιδιότητες εφάμιλλες του μητρικού γάλακτος, ισχυρίζονται ότι πέτυχαν Κινέζοι επιστήμονες μέσα από γενετικά μεταλλαγμένες αγελάδες. Στην προσπάθεια τους να κάνουν πιο θρεπτικό το αγελαδινό γάλα οι ερευνητές των Εργαστηρίων Αγροβιοτεχνολογίας του Αγροτικού Πανεπιστημίου της Κίνας, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιγκ Λι, σε συνεργασία με την εταιρία βιοτεχνολογίας GenProtein του Πεκίνου, εισήγαγαν με επιτυχία ανθρώπινα γονίδια σε 300 αγελάδες, οι οποίες στη συνέχεια παρήγαγαν «ανθρώπινο» γάλα.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο περιοδικό PLoS ONE, οι Κινέζοι ερευνητές πιστεύουν ότι το γάλα που παρήγαγαν μπορεί να αντικαταστήσει το ανθρώπινο γάλα και εκτιμούν ότι σε περίπου μια δεκαετία θα διατίθεται στην αγορά. Ωστόσο αναμένεται θύελλα αντιδράσεων από οργανώσεις ενάντιες στα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Στον αντίποδα ο επικεφαλής της ομάδας των Κινέζων ερευνητών τόνισε ότι είναι δυνατό να «εξανθρωπιστεί» το αγελαδινό γάλα και επέμεινε ότι το μεταλλαγμένο γάλα είναι εξίσου ασφαλές με το κανονικό γάλα των αγελάδων. Επίσης ανέφερε ότι το νέο γάλα έχει πιο έντονη γεύση, ενώ χωνεύεται ευκολότερα.

Οι Κινέζοι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές κλωνοποίησης για να εισάγουν τα ανθρώπινα γονίδια στο DNA των αγελάδων ράτσας «Χολστάιν» και στη συνέχεια τα γενετικά τροποποιημένα έμβρυα εμφυτεύτηκαν σε παρένθετες μητέρες αγελάδες. Τελικά, προέκυψαν αγελάδες που παρήγαγαν γάλα, το οποίο περιέχει λυσοζύμη, μια ανθρώπινη πρωτεΐνη με αντιμικροβιακές ιδιότητες, η οποία υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο μητρικό γάλα.

Επίσης, πάλι μέσω γενετικής τροποποίησης, δημιουργήθηκαν αγελάδες που παρήγαγαν γάλα που περιείχε δύο άλλες ανθρώπινες πρωτεΐνες, την λακτοφερίνη και την άλφα-λακταλβουμίνη. Παράλληλα, οι Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να αυξήσουν κατά περίπου 20% την περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά.

Δείτε επίσης