Νέα μέθοδος υπόσχεται ανακούφιση από την ημικρανία

Μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδος η οποία υπόσχεται να δώσει οριστικό τέλος στις κρίσεις ημικρανίας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον καθηγητή πλαστικής χειρουργικής, δρ. Thomas Muehlberger. Πρόκειται για μια εξατομικευμένη θεραπεία η οποία είναι διαδεδομένη στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια και έχει ήδη καταφέρει να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της ημικρανίας περισσότερους από 1000 ασθενείς!  Η επιτυχία της συγκεκριμένης μεθόδου έγκειται στη σωστή επιλογή του ασθενούς μέσα από μια διαδικασία διάγνωσης πολλαπλών σταδίων. Τα στάδια αυτά περιλαμβάνουν εξέταση και διάγνωση βάσει ενός ημερολογίου ημικρανίας, το οποίο συμπληρώνει ο ασθενής.

Αν ο ασθενής κριθεί κατάλληλος,  υποβάλλεται σε τεστ βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α (γνωστή ως botox). Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α παραλύει τους μύες στο μέτωπο και στην περιοχή του κεφαλιού και μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα της ημικρανίας. Η επίδρασή της στον ασθενή θα κρίνει το κατά πόσο υπάρχει ένδειξη για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση (για να μάθετε περισσότερα πατήστε το αυτό εδώ).

Σύμφωνα με τον Δρ. Thomas Muehlberger «ο ασθενής ο οποίος μπορεί να προσδιορίσει τα σημεία στα οποία εστιάζεται ο πόνος του και στον οποίο το τεστ botox έχει εμφανή θετική επίδραση είναι στην ουσία κατάλληλος για να υποβληθεί στην επέμβαση».

Μέχρι σήμερα, πάνω από το 1/3 των 800 ασθενών, οι οποίοι υποβλήθηκαν στην επέμβαση απαλλάχτηκε τελείως από τα συμπτώματα της ημικρανίας, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 55% δηλώνει ότι τα συμπτώματα και η συχνότητα των κρίσεων μειώθηκαν σε ποσοστό πάνω από το μισό.

Αναλυτικότερα, η αλληλεπίδραση του σφιγκτήρα μυός και του τρίδυμου νεύρου προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους κρίση ημικρανίας. Κατά τη διάρκεια λοιπόν της χειρουργικής επέμβασης, αφαιρείται ο σφιγκτήρας μυς που βρίσκεται πάνω από τα φρύδια, ο οποίος θεωρείται ένα από τα πιο κοινά σημεία ερεθισμού.

Η ημικρανία είναι η πιο συχνή νευρολογική πάθηση στον ανεπτυγμένο κόσμο, πιο διαδεδομένη από το άσθμα, την επιληψία και το διαβήτη μαζί. Διακρίνεται από ένα μεγάλο φάσμα συμπτωμάτων τα οποία επηρεάζουν διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των ασθενών που πάσχουν από ημικρανίες ανέρχεται περίπου στο 10% του πληθυσμού.

Το ακριβές αίτιο που προκαλεί τις ημικρανίες δεν έχει ακόμα βρεθεί. Υπάρχουν πολλές θεωρίες αλλά μέχρι στιγμής καμία έρευνα δεν έχει καταφέρει να δώσει μια ικανοποιητική εξήγηση  για τις πολλαπλές συνιστώσες αυτής της πάθησης. Το γεγονός ότι μόνο το 40% των πασχόντων έχει λάβει σωστή διάγνωση δεν είναι τυχαίο.

Η χειρουργική επέμβαση είναι η μοναδική μέθοδος η οποία δίνει έμφαση στα αίτια και όχι στα συμπτώματα της ημικρανίας. Ακόμα και αν η διαδικασία αυτή δεν είναι κατάλληλη για όλους τους πάσχοντες, αποτελεί ελπίδα για πολλούς καθώς τους προσφέρει τη δυνατότητα να καταπολεμήσουν μια για πάντα τις ημικρανίες, ή τουλάχιστον να μειώσουν αισθητά την ένταση και τη συχνότητά τους.

Βιογραφικό Σημείωμα:  Δρ. Thomas Muehlberger

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής, Δρ. Thomas Muehlberger σπούδασε λογοτεχνία και ιατρική στο Μόναχο, στο Βερολίνο και στη Βοστώνη (ΗΠΑ). Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στον τομέα της χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ και εκπαιδεύτηκε ως πλαστικός χειρούργος στο Johns Hopkins University, στη Βαλτιμόρη (ΗΠΑ). Ο Δρ. Muehlberger είναι καθηγητής πλαστικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου.

Δείτε επίσης