Είναι το στοματικό διάλυμα ασφαλές;

Πολλοί είναι αυτοί που εκτός από το βούρτσισμα των δοντιών τους χρησιμοποιούν και κάποιο στοματικό διάλυμα, είτε για να φρεσκάρουν την αναπνοή τους είτε για να προστατεύσουν περισσότερο τα δόντια τους από την τερηδόνα και την πλάκα.

Αλλά ενώ οι κατασκευαστές προωθούν τα στοματικά διαλύματα ως ένα υγιεινό προϊόν, ορισμένοι οδοντίατροι εκδηλώνουν σκεπτικισμό για το πόσο χρήσιμα είναι. Λαμβάνοντας μέρος σ’ αυτή τη δημόσια συζήτηση, ο  Robin Seymour, καθηγητής επανορθωτικής οδοντιατρικής από το πανεπιστήμιο του Newcastle της Βρετανίας δήλωσε ότι ορισμένα συστατικά που περιλαμβάνονται σε ένα στοματικό διάλυμα,  θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά.

Σύμφωνα με την έρευνά του, ο Seymour βρήκε ότι πολλά στοματικά διαλύματα περιέχουν μέχρι και 26% αλκοόλ, το οποίο λειτουργεί ως βοηθητικό «εργαλείο» για τη μεταφορά άλλων συστατικών που πρέπει να διεισδύσουν στα δόντια και να σπάσουν την πλάκα.  Ωστόσο, το ίδιο το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο στόμα, μια και διασπά τη βλέννα που διατηρεί την υγρασία του στόματος, γεγονός που οδηγεί σε κακή αναπνοή και δυσάρεστη αίσθηση του στόματος.

Επιπροσθέτως, τα στοματικά διαλύματα, όπου έχουν σαν βάση τους την αλκοόλη, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στόματος, μια και επιτρέπει σε καρκινογόνες ουσίες –όπως είναι η νικοτίνη- να διαποτίσουν το εσωτερικό του στόματος πιο εύκολα!  Πράγματι  μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Dental Journal of Australia το 2009 βρήκε ότι το αλκοόλ των στοματικών διαλυμάτων μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο στόμα.

Πάντως, το Βρετανικό Ίδρυμα Υγείας Δοντιών, που πρόσφατα εξέτασε όλα τα στοιχεία σχετικά με τη χρήση αλκοόλης σε στοματικά διαλύματα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σχέση μεταξύ καρκίνου του στόματος και στοματικών διαλυμάτων. Πάντως, ο Seymour προτείνει τη χρήση στοματικού διαλύματος που δεν περιέχει αλκοόλ.

Από την άλλη, πολλά συστατικά που περιέχονται στις οδοντόκρεμες, όπως το νάτριο για παράδειγμα, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το φθόριο του στοματικού διαλύματος, με αποτέλεσμα να χάνεται η ισχύς και των δύο. Για αυτό τον λόγο είναι προτιμότερο να περιμένει κανείς τουλάχιστον μισή ώρα μετά το βούρτσισμα για να κάνει χρήση του διαλύματος.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι, ορισμένες ουσίες που περιέχονται σε πολλά στοματικά διαλύματα μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και καφέ κηλίδες επάνω στο σμάλτο των δοντιών όπως το ίδιο μπορεί να συμβεί όταν καταναλώνουμε συχνά κρασί, τσάι και καφέ.

Δείτε επίσης