Η δίαιτα Dukan (Ντούκαν )

Η δίαιτα Dukan (Ντούκαν ) δημιουργήθηκε από τον Γάλλο διατροφολόγο Pierre Dukan με σκοπό να θεραπεύσει τους παχύσαρκους ασθενείς του. Η δίαιτα έχει κυκλοφορήσει και σε βιβλίο και έχει γίνει best seller τα τελευταία τρία χρόνια, πουλώντας πάνω από 1,5 εκατομμύρια αντίτυπα. Αστέρες του Hollywood, όπως οι Jennifer Lopez και Gisele Bundchen έχουν δηλώσει ότι έχουν χρησιμοποιήσει την διαιτα Dukan για να χάσουν τα κιλά της γέννας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διατροφής με χαμηλές θερμίδες και πλούσιο σε πρωτεΐνες αλλά όχι σε λιπαρά και αυτή είναι η διαφορά της από τη δίαιτα Atkins (Άτκινς). Οι δύο αυτές δίαιτες ωστόσο μοιάζουν διότι περιέχουν μικρές ποσότητες σε υδατάνθρακες. Όπως και με τη διαιτα Άτκινς, έτσι και με τη διαιτα Ντουκαν, δεν χρειάζεται να μετράτε θερμίδες η τροφές. Μπορείτε να φάτε όσο θέλετε καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, αρκεί να είναι άπαχο κρέας.

Ο Pierre Dukan υποστηρίζει ότι οι πρωτεΐνες είναι ο καλύτερος φίλος σε όσους κάνουν δίαιτα. Ενώ τα λιπαρά είναι ο εχθρός, τουλάχιστον στην αρχή. Τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα, τα οποία είναι γερά δεμένα μεταξύ τους, και χρειάζονται πολύ προσπάθεια για να σπάσουν. Ο οργανισμός πρέπει να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια να επεξεργαστεί τις πρωτεΐνες . Έτσι οι πρωτεΐνες μένουν στο στομάχι για περισσότερο χρόνο σε σύγκριση με τους λίπους και τους υδατάνθρακες. Με αυτό τον τρόπο είμαστε χορτάτη για μεγαλύτερο διάστημα και είναι πιο εύκολο να ακολουθήσουμε την δίαιτα.

Η δίαιτα Ντούνκαν έχει τέσσερις φάσεις και αυτό την κάνει να μοιάζει πολύ με την δίαιτα Άτκινς.

Τα στάδια της δίαιτας Ντούκαν

Το πρώτο στάδιο της δίαιτας είναι η «επίθεση». Στη διάρκεια αυτού του σταδίου, πρέπει να καταναλώνονται μόνο πρωτεΐνες. Επιτρέπονται δηλαδή μόνο, το άπαχο βοδινό κρέας, το μοσχάρι, το κουνέλι, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα (χωρίς πέτσα), το συκώτι του κοτόπουλου, όλα τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα αυγά (μέχρι δύο κρόκους/ημέρα, αλλά απεριόριστα ασπράδια), τα γαλακτοκομικά προϊόντα (χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά), οι γλυκαντικές ουσίες (με εξαίρεση όσες έχουν βάση την φρουκτόζη), το ξύδι, η μουστάρδα, τα μπαχαρικά, τα βότανα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, ο χυμός λεμονιού (μόνο ως μπαχαρικό), η κέτσαπ χωρίς ζάχαρη (με μέτρο), οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη, η μουστάρδα χωρίς ζάχαρη και το τυρί Cottage για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 1-10 ημέρες και αναλόγως με τα κιλά που πρέπει να χαθούν. Αυτού του είδους η σύντομη, πρωτεϊνούχα διατροφή απαλλάσσει –σύμφωνα με τον Dr. Dukan– τους ιστούς από το περιττό νερό τους και μειώνει το αίσθημα της πείνας, ενώ συγχρόνως διατηρεί τον μυϊκό τόνο και την λάμψη του δέρματος.

Σε δεύτερο στάδιο, οι μέρες της απόλυτης κατανάλωσης πρωτεϊνών εναλλάσσονται με ημέρες κατά τις οποίες καταναλώνονται οι πρωτεΐνες μαζί με απεριόριστες ποσότητες λαχανικών. Σε αυτό το στάδιο, το σωματικό βάρος μειώνεται κατά 1 κιλό περίπου την εβδομάδα, με το άτομο που ακολουθεί τη δίαιτα να νιώθει υγιές και ευτυχισμένο. Επιπλέον, επειδή δεν τίθεται περιορισμός στις ποσότητες, ικανοποιείται εύκολα το αίσθημα της πληρότητας.

Μόλις επιτευχθεί το επιθυμητό βάρος, οι τροφικές επιλογές αυξάνονται, καθώς το άτομο εισέρχεται στο τρίτο στάδιο, την «σταθεροποίηση». Σε αυτό το στάδιο εισάγονται προοδευτικά στο διαιτολόγιο φρούτα, ψωμί, τυρί και άλλοι υδατάνθρακες. Σε αυτήν τη φάση, επιτρέπονται δύο πλούσια, χωρίς περιορισμούς γεύματα την εβδομάδα, τα οποία περιλαμβάνουν τα πάντα. Πρόκειται για κανονική σύσταση, η οποία αποτελεί σημαντικό τμήμα της θεωρίας του Dr. Dukan ότι το φαγητό πρέπει να είναι απόλαυση, για να διατηρούμαστε αδύνατοι. Είναι προφανές, ότι στο στάδιο αυτό δεν υπάρχει μεταβολή στο σωματικό βάρος επειδή, σχεδιάστηκε ως το ενδιάμεσο μεταξύ της δίαιτας και της επιστροφής στο κανονικό φαγητό και ως στόχο έχει να βρει ο οργανισμός μια νέα ισορροπία με το νέο του μέγεθος.

Όταν «σταθεροποιηθούν» όλα τα χαμένα κιλά, αρχίζει το τελευταίο στάδιο της δίαιτας η «συντήρηση» το οποίο πλέον αποτελεί τρόπο ζωής. Κατ’ αυτήν, μπορεί κανείς να τρώει και να πίνει ότι θέλει, αρκεί μία μέρα την εβδομάδα, κατά προτίμηση Πέμπτη, να καταναλώνονται μόνο πρωτεΐνες.

Αναλυτικά οι φάσεις της δίαιτας

Φάση 1η:  Η επίθεση

Η πρώτη φάση της Δίαιτας Dukan ονομάζεται Επίθεση η Attack Phase στα Αγγλικά. Η Φάση της Επίθεσης διαρκεί από 5 έως 10 ημέρες. Αυτό εξαρτάται από το πόσο παραπάνω κιλά έχετε και πόσο γρήγορα προχωράτε.

Ο κύριος στόχος της Φάσης της Επίθεσης είναι να εισάγει καλές διατροφικές συνήθειες και να μάθετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που προκύπτουν με την πείνα.

Για τους περισσότερους αυτή η φάση είναι η φάση που χάνετε πολύ βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στις άλλες φάσης συνεχίζεται να χάνετε βάρος, άλλα με πιο αργό ρυθμό.

Οι πρώτες μέρες της Φάσης της Επίθεσης είναι οι πιο δύσκολες. Πρέπει σε αυτή την φάση να αντιμετωπίσετε παλιές διατροφικές συνήθειες. Καθώς σε αυτή την φάση απαγορεύονται αρκετές τροφές μπορεί να προκληθεί εξάρτηση σε τροφές όπως η ζάχαρη ή η σοκολάτα.

Στη πρώτης φάση της Δίαιτας Dukan είναι κοινό να αισθάνεστε συχνά κουρασμένος και να εξαντλήστε εύκολα. Για αυτό το λόγο προσπαθήστε να μην κάνετε εντατικές ασκήσεις σε αυτή την φάση.

Η κούραση και η εξάντληση, καθώς και η λαχτάρα για υδατάνθρακες περνάνε μετά από τρεις ημέρες. Μάλιστα αρκετοί άνθρωποι αναφέρουν ότι μετά από της τρεις μέρες είδαν μια αύξηση της ενέργεια τους.

Αυτό που πρέπει να προσέχετε στη Φάση της Επίθεσης είναι να τρώτε το λιγότερο τρία γεύματα την ημέρα. Η μερίδες πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες έτσι ώστε να μην νιώθετε ποτέ πεινασμένοι.

Οι πρώτες ημέρες της Δίαιτας Dukan είναι αυτές που μπορεί να εμφανιστούν και οι παρενέργειες. Μια από αυτές της παρενέργειες είναι η δυσκοιλιότητα, εξαιτίας της μικρής ποσότητας σε ίνες των τροφών που επιτρέπονται σε αυτή την φάση. Για να βοηθηθείτε σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να προσθέσετε στην διατροφή πίτουρα βρώμης, πίτουρα σιταριού και να πίνετε αρκετά νερό.

Μια άλλη παρενέργεια είναι η κακή αναπνοή. Η κακή αναπνοή είναι καλό σημάδι καθώς είναι ένδειξη ότι το σώμα σας καίει λίπος. Για να το αντιμετωπίσετε μπορείτε να πίνετε νερό ή να μασήσετε τσίκλες χωρίς ζάχαρη.

Κανόνες της Φάσης της Επίθεσης

  • Μπορείτε να τρώτε όσο θέλετε από τις επιτρεπόμενες τροφές.
  • Πρέπει να πίνετε το λιγότερο 1,5 λίτρο νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
  • Πρέπει να καταναλώνετε 1,5 κουτάλι της σούπας πίτουρο βρώμης σε όποια μορφή σας αρέσει.
  • Πρέπει να προσπαθήσετε να ενσωματώστε 20 λεπτά περπάτημα στο καθημερινό σας πρόγραμμα.
  • Εάν μετά από 5 ημέρες δεν συνεχίζεται να χάνετε βάρος, πρέπει να περάσετε στην επόμενη φάση, αυτής της Κρουαζιέρας.

Επιτρεπόμενες τροφές στην φάση της Επίθεσης της Δίαιτας Dukan

  • Άπαχο βοδινό κρέας, μοσχάρι ή κουνέλι.
    Όταν καταναλώνετε κιμά πρέπει να έχει κάτω από το 10% λιπαρα. Επίσης να αποφευχθούν τα πλευρά.
  • Κοτόπουλο και γαλοπούλα.
    Πρέπει να τα καταναλώνετε χωρίς το δέρμα και να μην καταναλώνετε το εξωτερικό μέρος των πτερύγων.
  • Ζαμπόν.
    Το Ζαμπόν πρέπει να είναι άπαχο η με λίγα λιπαρά.
  • Βόειο κρέας, κρέας, κοτόπουλο ή συκώτι.
  • Κάθε ψάρι.
    Δεν επιτρέπονται ψάρι σε κονσέρβες με λάδι ή σάλτσα.
  • Κοχύλια και οστρακοειδή.
  • Αυγά.
    Επιτρέπονται μέχρι δύο ανά ημέρα, απεριόριστη ασπράδια αυγών. Όσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη πρέπει να προσέχουν.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα.
    Τα γαλακτοκομικά πρέπει να έχουν κάτω από 5% λιπαρά.
  • Γλυκαντικές ουσίες, ξίδι, μουστάρδα, μπαχαρικά, βότανα, σκόρδο, κρεμμύδι, χυμό λεμονιού, φυσική κέτσαπ χωρίς ζάχαρη, τσίχλες χωρίς ζάχαρη.
    Δεν επιτρέπετε γλυκαντικές ουσίες που έχουν σαν βάση την φρουκτόζη. Το κρεμμύδι επιτρέπετε μόνο ως καρύκευμα. Ο χυμός λεμονιού επιτρέπετε μόνο ως μπαχαρικό κι όχι ως ποτό.

Φάση 2η:  Η κρουαζιέρα

Η δεύτερη φάση στη diaita Ντούνκαν, η Φάση της Κρουαζιέρας (Cruise Phase), που ακολουθεί την φάση της Επίθεσης, έχει ως στόχο να χάσετε σταδιακά κιλά μέχρι να φτάσετε το στόχο σας. Αυτός ο στόχος πετυχαίνετε ανταλλάσσοντας μέρες με καθαρή πρωτεΐνη με μέρες με πρωτεΐνη και λαχανικά.

Ένας υγειές ρυθμός είναι να χάνετε 1 κιλό την εβδομάδα. Αυτός ο ρυθμός μπορεί να φανεί πολύ αργός εάν το συγκρίνετε με την γρήγορη απώλεια βάρους της Φάσης της Επίθεσης, άλλα είναι καλύτερος για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τρόπο εναλλαγής είναι:

5 μέρες καθαρή προτεϊνη μετά 5 ημέρες προτεϊνη και λαχανικά
Αυτός ήταν ο πρώτος ρυθμός όταν ξεκίνησε η Δίαιτα Dukan. Θεωρείτε σκληρός ρυθμός και απαιτεί υψηλό κίνητρο.1 ημέρα καθαρή προτεϊνη μετά 1 ημέρα πρωτεΐνη και λαχανικά
Τώρα η Δίαιτα Dukan προτείνει το ρυθμό της μία μέρας το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό των 5 ημερών, άλλα πολύ πιο εύκολο για να το ακολουθήσει κάποιος.2 ημέρες καθαρή προτεϊνη εναλλασσόμενες με 5 ημέρες προτεϊνη και λαχανικά
Αυτός ο ρυθμός είναι καλύτερος για τους ηλικιωμένους και που δεν έχουν πολλά κιλά να χάσουν. Χάνετε κιλά πιο αργά από τους δυο παραπάνω ρυθμούς.

Από την προτεϊνη επιτρέπονται οι ίδιες τροφές που επιτρέπονται και στην Φάση της Επίθεσης. Ενώ από τα λαχανικά επιτρέπονται τα παρακάτω.

Λαχανικά που επιτρέπονται στην Φάση της Κρουαζιέρας της Δίαιτας Ντούκαν

  • Αγγούρι
  • Αγκινάρα
  • Άνηθο
  • Κολοκύθι
  • Κουνουπίδι
  • Κρεμμύδι
  • Λάχανο
  • Λάχανο Βρυξελλών
  • Μανιτάρια
  • Μαρούλι
  • Μελιτζάνα
  • Μπρόκολο
  • Ξινόχορτο
  • Πιπεριά
  • Πράσα
  • Ραδίκια
  • Ραπανάκια
  • Σέλινο
  • Σέσκουλα
  • Σπανάκι
  • Σπαράγγι
  • Χόρτα Βραστά
  • Χωνί

Οι κανόνες της Φάσης της Κρουαζιέρας

  • Μπορείτε να προσθέσετε στα λαχανικά καρότο, άλλα με μέτρο.
  • Μπορεί να αυξήσετε την κατανάλωση του πίτουρο βρόμης σε 2 κουτάλια την ημέρα.
  • Μπορείτε να αυξήσετε το γρήγορο περπάτημα στο 30 λεπτά την ημέρα.

Αυτή η φάση διαρκεί μέχρι να χάσετε όλα τα κιλά που θέλετε.

Φάση 3η:  Η εδραίωση

Η τρίτη φάση της Δίαιτας Ντούκαν ονομάζεται Εδραίωση. Ο στόχος της Φάσης της Εδραίωσης είναι να διατηρήσετε τα κιλά που έχετε χάση και να μην τα πάρετε ξανά.

Η Φάση της Εδραίωσης ακολουθεί την Φάση της Κρουαζιέρας στην οποία έχετε κάνει την περισσότερη και δυσκολότερη δουλειά και έχετε χάση τα περιττά κιλά που θέλετε. Άλλα σε αυτή την στιγμή πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορέσετε να διαχειριστείτε το βάρος και να πάρετε ξανά τα κιλά που χάσετε.

Το καλό με την Φάση της Εδραίωσης είναι ότι μπορείτε να προσθέσετε στην διατροφή σας γευστικότατες τροφές τα οποία απαγορεύονται στη Φάση της Κρουαζιέρας.

Πόσο διαρκεί η Φάσης της Εδραίωσης

Για να υπολογίσετε πόσες ημέρες διαρκεί η Φάση της Εδραίωσης πολλαπλασιάζετε τα κιλά που χάσατε με τον αριθμό 11. Για παράδειγμα: Εάν έχετε χάσει 9 κιλά η Φάση της Εδραίωσης θα διαρκέσει 9 x 11 = 99 ημέρες.

Τι επιτρέπετε να τρώτε στην Φάση της Εδραίωσης

Στην 3η φάση της Δίαιτας Ντούκαν επιτρέπετε να τρώτε όλες της τροφές από τις δύο προηγούμενες φάσης. Επιπλέον μπορείτε να προσθέσετε: ψωμί, φρούτα, τυρί και μερικά αμυλούχα προϊόντα.

Οι κανόνες της Φάσης της Εδραίωσης

Οι κανόνες είναι:

1 φρούτο την ημέρα

Επιτρέπονται σχεδόν όλα τα φρούτα εκτός από μπανάνες, κεράσια και αποξηραμένα φρούτα. Προτιμήστε φρούτα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
Μπορείτε να τα τρώτε όποια στιγμή της ημέρας θέλετε, πχ στο πρωινό, και σε όποια μορφή θέλετε πχ σε σάντουιτς.
40 γραμμάρια τυρί την ημέρα
Αποφύγετε το κατσικίσιο τυρί, το ροκφόρ και προτιμήστε gouda η τσένταρ. Το καλύτερο είναι να το καταναλώνετε όλο με την μία.
2 μερίδες αμυλούχα τροφές
Επιτρέπεται να καταναλώνετε 2 φορές την εβδομάδα μία μερίδα αμυλούχα τροφές όπως ζυμαρικά, ρύζι η πατάτα.
2 γεύματα με γλυκό και ποτό
Επιτρέπετε να καταναλώνετε 2 μερίδες γλυκού και ποτό της αρέσκεία σας, άλλα σε διαφορετικές ημέρες.
Αποφύγετε το λευκό ρύζι και τις πατάτες
Προσπαθήστε τα μακαρόνια να είναι ολικής αλέσεως και να τα μαγειρεύετε al dente. Μην χρησιμοποιήστε κρέμα η βούτυρο στο μαγείρεμα και η ποσότητα να μην περάσει τα 220 γραμμάρια. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για το ρύζι.
Χοιρινό και αρνί
Μια φορά την εβδομάδα μπορείτε να τρώτε χοιρινό και αρνί, άλλα προσπαθήστε να είναι άπαχο.
Εορταστικά γεύματα
Δυο φορές την εβδομάδα μπορείτε να έχετε εορταστικά γεύματα, τα οποία μπορείτε να είναι οτιδήποτε. Άλλα υπάρχουν και εδώ κανόνες:

Τα εορταστικά γεύματα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον μια ημέρα μεταξύ τους. Αυτό για να δώσετε στο σώμα σας το χρόνο που χρειάζεται για να κάψει τις παραπάνω θερμίδες.

Η ποσότητα πρέπει να είναι μόνο μια μερίδα και όχι παραπάνω.

Ημέρα καθαρής πρωτεΐνης

Μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας τρώτε μόνο πρωτεΐνη. Αυτή η ημέρα δεν αλλάζει, πρέπει να είναι η ίδια κάθε εβδομάδα.

Η Φάση της Σταθεροποίησης της Δίαιτας Ντούκαν είναι η τελευταία φάση. Όταν έχετε φτάσει σε αυτή την φάση τα δύσκολα έχουν περάσει, έχετε χάσει τα κιλά που θέλατε και έχετε καταφέρει να τα κρατήσετε μακριά.

Παρόλο που το σώμα σας έχει περάσει τον κίνδυνο να πάρει βάρος ξανά, υπάρχει πάντα το κίνδυνο να σας προδώσει το μυαλό σας. Μπορεί να πιστεύετε ότι δεδομένου ότι χάσατε τόσο πολλά κιλά μπορείτε να αρχίσετε να τρώτε οτιδήποτε.

Φάση 4η και τελευταία: Σταθεροποίηση

Η τελευταία φάση της Δίαιτας Ντούκαν είναι ένα σύνολο από κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε για όλη την ζωή σας. Ο σκοπός τους δεν είναι να σας περιορίσουνε άλλα να σας καθοδηγήσουν, έτσι ώστε να μην πάρετε ποτέ ξανά βάρος και να έχετε μια υγιείς ζωή.

Η κανόνες της Φάσης της Σταθεροποίηση

Ημέρα καθαρής πρωτεΐνης

Μπορείτε να τρώτε ότι θέλετε για έξι ημέρες την εβδομάδα άλλα μια ημέρα θα πρέπει να τρώτε μόνο πρωτεΐνη. Με αυτό τον τρόπο θα θυμηθείτε τις προσπάθειες που κάνατε για να κερδίσετε το καινούριο σας σώμα. Η Δίαιτα Ντουκάν προτείνει την Παρασκευή σαν την ημέρα καθαρής πρωτεΐνης, άλλα ένα σας είναι πιο εύκολο μια άλλη ημέρα μπορείτε να την επιλέξετε. Πρέπει όμως να έχετε υπόψη σας ότι η ημέρα καθαρής πρωτεΐνης πρέπει να είναι η ίδια κάθε εβδομάδα και να μην την αλλάξετε.

Να είστε πάντα δραστήριος

Δεν χρειάζεται να μείνετε όλη τη ν ημέρα στο γυμναστήριο, άλλα να προσπαθήστε να θυμόσαστε τα απλά μαθήματα που μάθατε σε όλη την διάρκεια της Δίαιτας Ντουκάν. Ένα δεν γυμνάζεστε, όπως θ’ έπρεπε να κάναμε όλοι, προσπαθήστε να είναι ενεργή σε όλοι την διάρκεια της ημέρας. Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί του ασανσέρ, μην χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο για μικρές αποστάσεις άλλα πηγαίνετε με τα πόδια.

Καταναλώσετε πίτουρο βρόμης καθημερινά

Το πίτουρο βρόμης βοηθάει την χώνεψη και όταν ανακατεύετε με άλλες τροφές μειώνει την ποσότητα των θερμίδων που απορροφάται από τον οργανισμό. Επίσης διογκώνετε στο στομάχι και αισθάνεστε χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ένα το καταναλώσετε καθημερινά θα σας βοηθήσει να μειώσετε την λαιμαργία και να τρώτε λιγότερα.

Έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας

Για να φτάσετε στην Φάση της Σταθεροποίησης της Δίαιτας Dukan, έχετε διασχίσει ένα μακρύ δρόμο. Έχετε μάθει αρκετά για της τροφές, τι είναι καλό για το σώμα σας και τι το βλάπτει. Επίσης το σώμα σας έχει συνηθίσει τις καινούριες τροφές, και μπορεί να σας οδηγήσει στο τι να τρώτε και πόσο να τρώτε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να έχετε την θέληση να τον ακούσετε.

Καταναλώστε προϊόντα με λίγα λιπαρά

Το πολύ λίπος δεν κάνει καλό στο σώμα σας και ειδικά στην καρδιά σας. Προσπαθήστε να κολλήσετε με light προϊόντα. Να τρώτε σκληρά τυριά μόνο περιστασιακά.

Αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρο

Μην καταναλώνετε προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, ακόμα και αυτά με λίγη περιεκτικότητα. Παρόλο αυτά μπορείτε να καταναλώνετε τσίκλες χωρίς ζάχαρη.

Μην βιαστείτε όταν τρώτε

Το κάθε γεύμα πρέπει να διαρκέσει το λιγότερο 10 λεπτά. Αυτό θα δώσει το χρόνο στο εγκέφαλο να καταλάβει ότι έχετε φάει, και να αισθάνεστε χορτάτος όταν πραγματικά θα είστε χορτάτος.

Όταν τρώτε να πίνετε νερό. Αυτό θα σας κάνει να τρώτε πιο σιγά και θα γεμίσει το στομάχι.

Εάν πάρετε κιλά

Εάν δείτε ότι παίρνετε κάποια κιλά μην περιμένετε να πάρετε και άλλα. Βάλετε δυο ημέρες καθαρής πρωτεΐνης στο πρόγραμμα σας που θα σας βοηθήσει να μπείτε ξανά στο σωστό δρόμο.

Η κριτική στη δίαιτα Ντούκαν

Είναι αλήθεια πως η Ντούνκαν, όπως και όλες οι πρωτεϊνικές, επιφέρουν γρήγορη και μεγάλη απώλεια βάρους. Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό, όμως μετά το τέλος του προγράμματος το πιθανότερο είναι πως τα χαμένα κιλά ή και περισσότερα θα επιστρέψουν, κάτι βέβαια που μπορεί να συμβεί με όλες τις δίαιτες ανεξαιρέτως.

Έχετε υπόψη ότι η υπερκατανάλωση ζωικών τροφών σημαίνει και μεγαλύτερη πρόσληψη σε κορεσμένα λιπαρά οξέα κάτι που αυξάνει τη χοληστερίνη στο αίμα. Από την άλλη μεριά βέβαια επειδή υπάρχει απώλεια κιλών με τη δίαιτα Ντούκαν η χοληστερίνη πέφτει (όπως συμβαίνει και με τη δίαιτα Άτκινς) κατά τη διάρκεια της δίαιτας.

Πρέπει να έχετε υπόψη σας ωστόσο ότι ορισμένες έρευνες έδειξαν πως η μακροχρόνια διατροφή υψηλής πρωτεϊνικής πρόσληψης ίσως να προκαλεί βλάβη στα νεφρά ακόμα και σε άτομα με φυσιολογική νεφρική λειτουργία και επίμονη δυσκοιλιότητα.

Κατά την καύση των λιπών, απουσία υδατανθράκων προς παραγωγή ενέργειας, παράγονται κετόνες. Όταν τα επίπεδά τους αυξηθούν στο αίμα, τότε προκαλείται μια κατάσταση που ονομάζεται κέτωση. Η κέτωση αυτή είναι βέβαια αθώα (δεν πρέπει να συγχέεται με την διαβητική κετοξέωση ή κεταξείδωση) και θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό της όρεξης αλλά ορισμένες φορές μπορεί να συνοδεύεται από εκνευρισμό και αδυναμία συγκέντρωσης.

Δείτε επίσης