Η ωκυτοκίνη “κλειδί” για την επιλόχεια κατάθλιψη

“Κλειδί” ενάντια στην επιλόχεια κατάθλιψη αποτελεί η ορμόνη ωκυτοκίνη (αναφέρεται μερικές φορές και ως οξυτοκίνη), η οποία συνδέεται με τα αισθήματα της στοργής, υποστηρίζει τώρα νέα ελβετική μελέτη. Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας ανακάλυψαν ότι οι έγκυοι που παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα ωκυτοκίνης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Η επιλόχεια κατάθλιψη πλήττει περίπου μία στις πέντε μητέρες και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη γυναίκα όσο και στο βρέφος της. Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πολλά γύρω από τα αίτια της συγκεκριμένης κατάστασης.

Οι ελβετοί επιστήμονες ανέλυσαν δείγμα αίματος 74 υγιών εγκύων. Είδαν ότι όσες από τις μέλλουσες μητέρες είχαν χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών της κύησης αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης εντός των δύο πρώτων εβδομάδων από τον τοκετό.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Neuropsychopharmacology», τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην περαιτέρω κατανόηση του μηχανισμού που ενεργοποιεί τη συγκεκριμένη κατάσταση. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε προληπτικές θεραπείες για την έγκαιρη αντιμετώπιση του κινδύνου. «Από όσο γνωρίζουμε, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στην ωκυτοκίνη και των συμπτωμάτων επιλόχειας κατάθλιψης στον άνθρωπο» τονίζουν οι ερευνητές.

«Εάν λοιπόν όλα αυτά ισχύουν, τότε η ενίσχυση της έκλυσης της ωκυτοκίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν πιθανή “ασπίδα” για τον περιορισμό των επιπτώσεων της επιλόχειας κατάθλιψης στη σχέση μητέρας-παιδιού» καταλήγουν.

Δείτε επίσης