Δίαιτα: Επικίνδυνη η γρήγορη απώλεια βάρους

Ναι στις αλλαγές στον τρόπο ζωής των παχύσαρκων ατόμων, οι οποίες αλλαγές μπορεί να είναι και επιβεβλημένες για την υγεία τους, όχι όμως στις δίαιτες γρήγορης απώλειας βάρους, καθώς όπως έχει αποδειχθεί πρόκειται για «επικίνδυνες μεθόδους», υπογραμμίζουν οι ειδικοί, με αφορμή την αυριανή (21 Μαϊου) Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Παχυσαρκία, η οποία φέτος έχει ως σύνθημα: «Σταματήστε τις δίαιτες γιο-γιο». Η παχυσαρκία έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως ως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα, και έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις, αφού ένας στους δύο Ευρωπαίους είναι υπέρβαρος.

Η νοσογόνος παχυσαρκία πλήττει άμεσα και την Ελλάδα, καθώς 22,5% του πληθυσμού (18,2% των γυναικών και 26% των ανδρών) είναι παχύσαρκοι και 35,2% (30% των γυναικών και περισσότερο από το 40% των ανδρών) υπέρβαροι, ενώ η Ελλάδα θεωρείται από τις χώρες της Ευρώπης με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, δίαιτες γρήγορης απώλειας βάρους «ανθούν» ανά την υφήλιο. Ωστόσο, ανάλυση, που διενήργησε σε 15 δίαιτες η γαλλική υπηρεσία για την Ασφάλεια της Υγείας και της Διατροφής (Anses) αποδεικνύει ότι πρόκειται για «επικίνδυνες μεθόδους» απώλειας βάρους, κυρίως όταν διακρίνονται από την έλλειψη ισορροπίας και ποικιλίας στους διατροφικούς συνδυασμούς που προτείνουν. Οι «δίαιτες γιο-γιο», στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι άνθρωποι, όταν σταματούν τη δίαιτά τους, ξαναπαίρνουν το αρχικό τους βάρος, ίσως και περισσότερο, υπογραμμίζεται στην έρευνα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Παχυσαρκίας, Jean-Paul Allonsius, κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν την παχυσαρκία ως χρόνια ασθένεια και τόνισε ότι απαιτείται η δημιουργία επίσημης πολιτικής υγειονομικής περίθαλψης για την αντιμετώπιση της.

Η παχυσαρκία αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο σημαντική διατροφική πάθηση στις ανεπτυγμένες χώρες και μπορεί να επηρεάσει τόσο την ποιότητα, όσο και τη διάρκεια της ζωής των πασχόντων, καθώς είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σχετίζεται στενά με σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα περιττά κιλά είναι σημαντικός παράγοντας επικινδυνότητας για καρδιαγγειακές νόσους, διαβήτη και καρκίνο, ενώ φέρεται να αποτελούν αιτία για αρκετά εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Ο David Haslam, γιατρός και κλινικός διευθυντής του Εθνικού Φόρουμ για την παχυσαρκία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει τα άτομα με παχυσαρκία και υποστήριξε ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας, ιδιαίτερα στις γυναίκες μέσης ηλικίας, με την έναρξη της νόσου του Alzheimer.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας καλεί τα κράτη μέλη και το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να αναγνωρίσουν την παχυσαρκία ως χρόνια πάθηση. Επιθυμεί, επίσης, την ανάπτυξη κλινικών κατευθυντήριων γραμμών για την απώλεια βάρους και την ανάπτυξη ενός δημόσιου «πίνακα επιδόσεων» των προσπαθειών των κρατών-μελών για τη μείωση της παχυσαρκίας και την ενθάρρυνση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών.

Δείτε επίσης