Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τη διατροφική πυραμίδα

Η διατροφική πυραμίδα υπήρξε το σύμβολο της υγιεινής διατροφής. Υιοθετήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από 20 χρόνια και ακολούθησαν δεκάδες χώρες. Μέχρι που οι συστάσεις της πυραμίδας των τροφίμων άρχισαν να τίθενται υπό αμφισβήτηση. Έτσι, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι την εγκαταλείπει και την αντικαθιστά με ένα… πιάτο.  Στο εξής, οι διατροφικές συστάσεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας αναμένεται να αναπαριστώνται από ένα σύμβολο σε σχήμα πιάτου, διαιρεμένο σε τμήματα, καθένα από τα οποία θα αντιπροσωπεύει μία ομάδα τροφίμων. Το μέγεθος κάθε τμήματος θα αντιστοιχεί στην ποσότητα φρούτων, λαχανικών, πρωτεϊνών κ.ο.κ. που θα πρέπει να καταναλώνει ο καθένας ημερησίως.

Κατά το υπουργείο, στόχος αυτής της αλλαγής είναι, πολύ απλά, ο κόσμος να κατανοήσει ότι θα ήταν καλό να τρέφεται πιο υγιεινά. Οι ειδικοί δείχνουν να συμφωνούν ότι το σύμβολο του πιάτου θα ήταν ο ιδανικός διάδοχος της παρωχημένης πυραμίδας. «Απαντά στην απλή ερώτηση ‘πώς πρέπει να μοιάζει το πιάτο μου σε κάθε γεύμα της ημέρας;’», επισημαίνει η διατροφολόγος Μόνικα Ρέιναγκελ.

Η αρχική πυραμίδα του 1992 περιελάμβανε τις τέσσερις διατροφικές ομάδες συνοδευόμενες από τον αριθμό των συνιστώμενων μερίδων για καθεμία. Η βάση της πυραμίδας – το πλατύτερο σημείο της δηλαδή- απεικονίζει ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά κ.ο.κ., ενώ στην κορυφή της βρίσκονται τα λίπη. Το υπουργείο Γεωργίας την αναθεώρησε το 2005, αυξάνοντας σε έξι τις διατροφικές ομάδες. Προσέθεσε επίσης σκαλοπάτια στη μία πλευρά της πυραμίδας και έναν άνθρωπο να τα ανεβαίνει, τονίζοντας έτσι την ανάγκη να ασκείται κανείς παράλληλα με τη σωστή διατροφή.

Οι συστάσεις των ειδικών

Για τους περισσότερους διατροφολόγους, είχε έρθει η ώρα να αντικατασταθούν και οι δύο εκδοχές, καθώς εκτός από περίπλοκες, έδιναν λανθασμένη εντύπωση για ορισμένα είδη τροφίμων. Το νέο σύμβολο, λένε, θα πρέπει «να στέλνει το μήνυμα ότι το πιάτο μας πρέπει να αποτελείται κατά το ήμισυ από φρούτα και λαχανικά», όπως λέει η Κριστίν Κιρκπάτρικ από την Κλινική του Κλίβλαντ.

«Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα φυτικές ίνες, απαραίτητες βιταμίνες και ουσίες που καταπολεμούν τον καρκίνο», συμφωνεί η διαιτολόγος Σούζαν Λέβιν, η οποία είχε συνεργαστεί με το υπουργείο για το σχεδιασμό της αναθεωρημένης πυραμίδας.

Στο νέο σύμβολο, προσθέτουν κάποιοι, θα πρέπει να καθίσταται σαφές ότι, ακόμη και για τα υγιεινά τρόφιμα, οι μερίδες πρέπει να μην υπερβαίνουν ένα ορισμένο μέγεθος, ώστε ο καθένας να μπορεί να ελέγχει αποτελεσματικότερα το βάρος του και να περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. «Προτείνω στους ασθενείς μου να χρησιμοποιούν πιάτο σαλάτας αντί για μεγάλο πιάτο, γιατί έρευνες έχουν δείξει ότι όποιος χρησιμοποιεί μικρό πιάτο – ή ποτήρι- μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνει ανά γεύμα», λέει η εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Διαιτολογίας Μαρίσα Μους.

Οι ειδικοί συμφωνούν, τέλος, ότι στο νέο σύμβολο θα πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη για σωματική άσκηση καθώς, όπως λένε, είναι απαραίτητη ακόμη και εάν κάποιος τρέφεται σωστά.

Δείτε επίσης