Το κόκκινο χρώμα προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Emotion» έδειξε ότι όταν οι άνθρωποι βλέπουν κάτι κόκκινο, οι αντιδράσεις τους γίνονται εντονότερες και ταχύτερες.Τα νέα ευρήματα αναμένεται να έχουν εφαρμογή τόσο σε αθλήματα όπως η άρση βαρών όσο και σε άλλες δραστηριότητες που απαιτούν ξεσπάσματα δύναμης και ταχύτητας. Ωστόσο οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στις ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, στους οποίους ανήκει η νέα μελέτη, προειδοποιούν ότι οι «ενέσεις» ενέργειας που προσφέρει το κόκκινο χρώμα έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής.

«Το κόκκινο χρώμα ενισχύει τις αντιδράσεις μας διότι εκλαμβάνεται ως σήμα κινδύνου» εξηγεί ο Αντριου Ελιοτ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ που ήταν εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ειδικοί διεξήγαγαν δύο πειράματα. Στο πρώτο πείραμα 30 παιδιά δημοτικού προσπαθούσαν να κρατήσουν ανοιχτό ένα μεταλλικό άγκιστρο. Ακριβώς πριν κάνουν την προσπάθειά τους διάβαζαν σε μια καρτέλα τον αριθμό συμμετοχής τους – ορισμένοι αριθμοί ήταν γραμμένοι με κόκκινο χρώμα και άλλοι με γκρι.

Στο δεύτερο πείραμα συμμετείχαν 46 φοιτητές οι οποίοι πίεζαν μια λαβή όσο πιο δυνατά μπορούσαν όταν διάβαζαν τη λέξη «σφίξε δυνατά» σε μια οθόνη υπολογιστή. Η λέξη εμφανιζόταν σε μπλε, γκρι ή κόκκινο φόντο.

Και στα δύο πειράματα, το κόκκινο χρώμα φάνηκε να αυξάνει τη δύναμη που ασκούσαν οι εθελοντές καθώς και την ταχύτητα με την οποία ασκούσαν τη δύναμη.

 

Ωστόσο αυτή η απειλή που οξύνει τις αντιδράσεις αποτελεί δίκοπο μαχαίρι, όπως σημειώνει ο δεύτερος επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης Χενκ Αρτς. Και αυτό διότι εκτός από επιπλέον ενέργεια «προκαλεί ανησυχία, φόβο και διάσπαση των πνευματικών ικανοτήτων».

Είναι χαρακτηριστικό ότι προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι το να βλέπει κάποιος …κόκκινα αποδεικνυόταν αντιπαραγωγικό σε ό,τι αφορούσε κινητικά ή πνευματικά καθήκοντα. Αθλητές που έπαιρναν μέρος σε αγώνα στον οποίον οι αντίπαλοι φορούσαν κόκκινα αντιμετώπιζαν αυξημένες πιθανότητες να χάσουν ενώ φοιτητές που εξετίθεντο σε κόκκινο χρώμα πριν από τις εξετάσεις τους έφερναν χαμηλότερους βαθμούς. «Το χρώμα μας επηρεάζει με πολλούς τρόπους ανάλογα κάθε φορά με τις συνθήκες» κατέληξε ο Έλιοτ.


Δείτε επίσης