Η αυστηρή δίαιτα βλάπτει τον εγκέφαλο!

Η έλλειψη τροφής οδηγεί τα εγκεφαλικά κύτταρα σε …κανιβαλισμό, γεγονός που εντείνει τελικώς ακόμη περισσότερο το αίσθημα της πείνας. Αυτό ανακάλυψαν ειδικοί του Κολεγίου Ιατρικής Αλμπερτ Αϊνστάιν στο Πανεπιστήμιο Γεσίβα στη Νέα Υόρκη.  Οι ερευνητές είδαν ότι όπως συμβαίνει και σε άλλα όργανα του σώματος, έτσι και στον εγκέφαλο τα κύτταρα αρχίζουν να τρώνε το ένα το άλλο ως μια έσχατη λύση επιβίωσης. Και αυτό διότι προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να εξοικονομήσουν ενέργεια και να γλιτώσουν τον αφανισμό. Ωστόσο όταν λαμβάνει χώρα αυτή η διαδικασία το σώμα αντιδρά παράγοντας λιπαρά οξέα, τα οποία με τη σειρά τους «ανάβουν» τον διακόπτη της πείνας στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να αυξάνεται η όρεξη για φαγητό.

Πειράματα που διεξήγαγαν οι ειδικοί σε ποντίκια έδειξαν ότι όταν απετράπη ο «κανιβαλισμός» των εγκεφαλικών κυττάρων – διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία – στα πειραματόζωα που βρίσκονταν σε αυστηρή δίαιτα,  τότε «μπήκε φρένο» και στην αύξηση των επιπέδων της πείνας. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο «Cell Metabolism» η χημική αλλαγή που προκάλεσαν στον εγκέφαλο των ποντικών προκειμένου να σταματήσει η αυτοφαγία των κυττάρων, έκανε τα ζώα πιο αδύνατα μετά από περίοδο δίαιτας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρ Ραχατ Σινγκ «θεραπείες που θα στοχεύουν το εγκεφαλικό μονοπάτι που ανακαλύψαμε μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της πείνας και σε κάψιμο περισσότερου λίπους».

Δείτε επίσης