Οι άνδρες χωρίς παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιά

Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακό νόσημα είναι υψηλότερος για τους άνδρες που δεν έχουν παιδιά από ό,τι για τους πατέρες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ουρολογίας Μάικλ Άιζενμπεργκ του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής “Human Reproduction”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν περίπου 135.000 παντρεμένους άνδρες, άνω των 50 ετών, για πάνω από δέκα χρόνια, συσχετίζοντας τον αριθμό παιδιών καθενός με την μακροπρόθεσμη υγεία του (το 92% είχε τουλάχιστον ένα παιδί και το 50% τουλάχιστον τρία).

Η έρευνα αποκάλυψε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στον αριθμό παιδιών και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο για ένα άνδρα, καθώς όσοι δεν έγιναν μπαμπάδες κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από την καρδιά τους.

Πάντως, η μελέτη δεν απέδειξε ότι η έλλειψη παιδιών αποτελεί την αιτία για τον αυξημένο κίνδυνο, αν και εγείρει νέα ερωτήματα για τη σχέση ανάμεσα στη γονιμότητα και τη γενικότερη υγεία.

Όπως διευκρινίστηκε, τα ευρήματα δεν αποδείχνουν ότι η έλλειψη παιδιών είναι αυτή που προκαλεί τα καρδιαγγειακά προβλήματα στους άνδρες, όμως πιθανώς υποδηλώνουν ότι η υπογονιμότητα συνιστά προειδοποιητικό σημάδι για μελλοντικές καρδιακές παθήσεις. Οι υπογόνιμοι άνδρες, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση ορισμένων καρκίνων.

Στη διάρκεια της δεκαετούς έρευνας, περίπου το 10% των ανδρών πέθαναν και ο ένας στους πέντε από αυτούς τους θανάτους οφειλόταν στην καρδιά. Συσχετίζοντας τους θανάτους με τον αριθμό παιδιών που είχαν οι θανόντες, οι ερευνητές βρήκαν ότι ο κίνδυνος θανάτου για όσους δεν είχαν κάνει παιδί είναι μεγαλύτερος κατά 17% σε σχέση με τους πατέρες. Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι δεν ήσαν σε θέση να ξέρουν αν κάποιος δεν είχε κάνει παιδί επειδή δεν μπορούσε (ο ίδιος η ή γυναίκα του) ή επειδή δεν ήθελε.

Ο γάμος, οι πολλοί φίλοι, ακόμα και ένα κατοικίδιο ζώο, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό θάνατο. Η νέα έρευνα προσθέτει και τα παιδιά σε αυτό τον κατάλογο.

Δείτε επίσης