Τι αντισυλληπτικό χάπι αλλάζει τις προτιμήσεις της γυναίκας

Όταν μια γυναίκα λαμβάνει αντισυλληπτικό χάπι έλκεται από άλλο τύπο άνδρα απ΄ότι αν δεν λάμβανε το χάπι. Αυτό είναι το συμπέρασμα ορισμένων μελετών. Μια εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι η κατάσταση της γυναίκας όταν λαμβάνει αντισυλληπτικό χάπι προσομοιάζει με εκείνη της εγκυμοσύνης (δεν υπάρχουν δηλαδή τα ορμονικά σκαμπανεβάσματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του κύκλου, όπως οι γόνιμες ημέρες). Ετσι η γυναίκα αναζητά περισσότερη πίστη από τον σύντροφό της και αυτό την οδηγεί να προτιμά άνδρες που δίνουν την εντύπωση ότι παρέχουν ασφάλεια.

Αυτή η άποψη εξετάστηκε τώρα για πρώτη φορά εκτός του εργαστηρίου. Ο Κρεγκ Ρόμπερτς από το Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ στη Βρετανία και οι συνεργάτες του ρώτησαν 1.000 γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια πότε γνώρισαν τον σύντροφό τους. Την ίδια ακριβώς ερώτηση έθεσαν και σε 1.500 γυναίκες που δεν λάμβαναν αντισυλληπτικά χάπια. Ολες οι εθελόντριες είχαν αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί με τον σύντροφό τους. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης αλλά και γενικότερης ικανοποίησης των γυναικών μέσα στη σχέση τους. Είδαν επίσης πόσον καιρό διήρκεσε η σχέση.

Οπως προέκυψε από τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B» οι γυναίκες που λάμβαναν αντισυλληπτικά χάπια δήλωσαν πολύ λιγότερη σεξουαλική ικανοποίηση, ανέφεραν όμως ότι είχαν πολύ μεγαλύτερη γενική ικανοποίηση από τη σχέση τους – όπως η οικονομική υποστήριξη και η πίστη του συντρόφου. Οι γυναίκες αυτές είχαν επίσης πιο αυξημένες πιθανότητες να κρατήσουν τη σχέση τους για μεγάλο διάστημα.

Σύμφωνα με τον δρα Ρόμπερτς κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών τους οι γυναίκες αναζητούν χαρακτηριστικά όπως τα αρρενωπά πρόσωπα που μαρτυρούν καλά γονίδια αλλά και… απιστία. Οι γυναίκες όμως που λαμβάνουν αντισυλληπτικά δεν περνούν από αυτές τις ορμονικές φάσεις και έτσι πιθανότατα δείχνουν μεγαλύτερη τάση προς χαρακτηριστικά που οδηγούν σε μακροχρόνιες σχέσεις. Περισσότερα για τον οίστρο της γυναίκας μπορείτε να μάθετε εδώ.

Δείτε επίσης