Γιατί οι φτωχοί είναι πιο παχύσαρκοι από τους πλούσιους

Επιστήμονες από τη σχολή διοίκησης Hautes Etudes Commerciales (HEC) στη Γαλλία, υποστηρίζουν ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι πιο υψηλά σε ορισμένες λιγότερο πλούσιες χώρες όπως επίσης και στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα μέσα στην ίδια χώρα. Για παράδειγμα μια σχετικά φτωχή Αμερικανίδα έχει πενταπλάσιες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκη στη διάρκεια της ζωής της από μια πλούσια Αμερικανίδα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό συμβαίνει για ένα ψυχολογικό λόγο. Οι λιγότερο πλούσιοι θέλουν να «αναβαθμίσουν» την κοινωνική τους κατάσταση όχι μόνο αγοράζοντας μεγαλύτερα αυτοκίνητα και σπίτια ή τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικές συσκευές και γκάτζετ, αλλά και  παραγγέλλοντας μεγαλύτερες μερίδες στα εστιατόρια ή τα ταχυφαγεία.

Μήπως όταν παραγγέλνετε φαγητό δείχνετε ιδιαίτερη προτίμηση στις «πλούσιες» μερίδες; Μπορεί να μην πρόκειται για λαιμαργία, αλλά για επιθυμία κοινωνικής ανέλιξης. Τουλάχιστον υποστηρίζουν οι Γάλλοι επιστήμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι συχνά οι άνθρωποι «συνδέουν τις μεγαλύτερες μερίδες φαγητού με το υψηλότερο κοινωνικό στάτους και την επιθυμία να δείχνουν πιο πλούσιοι από όσο στην πραγματικότητα είναι. Όπως λέει ο καθηγητής Νταβίντ Ντιμπουά του HEC, «Μία συνεχιζόμενη τάση στη διατροφική κατανάλωση είναι η ροπή των καταναλωτών να τρώνε περισσότερο. Πιο ανησυχητική είναι η αύξηση της κατανάλωσης φαγητού στους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι καταναλωτές χαμηλότερου κοινωνικο – οικονομικού επιπέδου».

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα έτειναν να πιστεύουν ότι όποιος παράγγελνε, για παράδειγμα, το μεγάλο μέγεθος καφέ βρισκόταν υψηλότερα στην κοινωνική κλίμακα από όσους παράγγελναν το μικρό ή το μεσαίο μέγεθος.«Οι ευάλωτοι καταναλωτές τείνουν να εκφράζουν με αυτό τον τρόπο τον κοινωνικό τους στάτους προκειμένου να αντισταθμίσουν την ανεπιθύμητη θέση τους και να απαντήσουν στις καθημερινές απειλές. Αυτή η έρευνα θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στους κυβερνώντες για την καταπολέμηση της υπερ  κατανάλωσης» κατέληξε ο Ντιμπουά.

Υπάρχει ασφαλώς και μια άλλη πιο απλή εξήγηση για το αυξημένο πάχος των φτωχών. Ενώ κάποτε, πριν ένα αιώνα και πλέον, οι πλούσιοι ήταν οι παχύσαρκοι και οι φτωχοί αρκετά λιπόσαρκοι, τώρα οι πλούσιοι προσέχουν τι τρώνε και γυμνάζονται ώστε να διατηρούν τη σιλουέτα τους ενώ οι φτωχοί το έχουν ρίξει στο φαγητό ως ένα είδος ευχαρίστησης, μιας και δεν έχουν τα περιθώρια ευχαριστηθούν τη ζωή όπως οι πλούσιοι.

Δείτε επίσης