Παγοδρομία αναψυχής για υγεία και ποιότητα ζωής

Η συμμετοχή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που περιλαμβάνεται στο φάσμα του ‘αθλητισμού αναψυχής’ ενεργεί ευεργετικά στην υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών κάθε κοινωνίας. Ιδιαίτερα δε σε δύσκολες καταστάσεις ή συγκυρίες, όπως η παρούσα, όλοι έχουν την ανάγκη να συμμετέχουν σε δράσεις που χαλαρώνουν και γεμίζουν αυτοπεποίθηση, δύναμη κι αισιοδοξία.

Τα παραπάνω δηλώνει ο Χάρης Κουθούρης , επίκουρος καθηγητής στη “Διοίκηση Δραστηριοτήτων Αναψυχής” στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μελέτης που διερευνά τη σχέση μεταξύ κινήτρων συμμετοχής και ποιότητας παροχής υπηρεσιών στη χειμερινή δραστηριότητα της παγοδρομίας αναψυχής.

Η μελέτη διεξήχθη από τον ίδιο τον κ. Κουθούρη και τους Στέφανο Καλαϊτζόγλου μεταπτυχιακό φοιτητή του προγράμματος “Άσκηση & Ποιότητα Ζωής” του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Αχιλλέα Μπάρλα, επιστημονικό συνεργάτη του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η έρευνα, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουθούρης, εστίασε με επιτυχία στην καταγραφή των συγκεκριμένων κινήτρων, που οδηγούν τα άτομα να παγοδρομήσουν, όπως επίσης και στην αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα αθλητικά κέντρα, ώστε να υπάρξει υψηλός βαθμός ικανοποίησης και αύξηση της προσέλευσης των ατόμων για παγοδρομία.

Στις ενεργητικές δραστηριότητες της αναψυχής και του αθλητισμού που ενεργούν πολύπλευρα προς αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνονται και οι αστικές αλλά και εποχιακές (χειμωνιάτικες) δράσεις, όπως η παγοδρομία αναψυχής, συμπληρώνει ο κ. Κουθούρης,

“Τα αποτελέσματα της παρούσης εργασίας αποτέλεσαν σημαντικά εργαλεία για την περεταίρω βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα παγοδρόμια ώστε να καλύψουν αρτιότερα τις ανάγκες των συμμετεχόντων και φιλοδοξώντας να αυξήσουν το συνολικό αριθμό των παγοδρομίων _ως αθλητικών κέτρων/ εγκαταστάσεων_ και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας”, σημειώνει ο κ. Κουθούρης, εξηγώντας ότι στη μελέτη έλαβαν μέρος 250 άτομα, ηλικίας από 14 έως 27 ετών, που συμμετείχαν εθελοντικά σε παγοδρομίες, στο υπαίθριο παγοδρόμιο της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Η εργασία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο 3Ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναψυχής και Αθλητικού Τουρισμού που έγινε στα Τρίκαλα.

Αποτελέσματα

Αναφορικά με τα δημογραφικά στοιχεία του δείγματος, από τα 250 άτομα που συμμετείχαν, το 43,2% ήταν άνδρες και το 56,8% γυναίκες, ελεύθεροι (98,4%), με μέσο όρο ηλικίας τα 18 έτη.

Σχετικά με το μορφωτικό τους επίπεδο, οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν απόφοιτοι γυμνασίου 53,2%, ακολουθούμενοι από τους απόφοιτους λυκείου 35,6%. Το 4,8% ήταν απόφοιτοι ΙΕΚ- College, ενώ τα μικρότερα ποσοστά αποτέλεσαν οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ- ΤΕΙ) με 4% και 2,4% αντίστοιχα.

Αναφορικά με τα κίνητρα συμμετοχής στην παγοδρομία αναψυχής, το δείγμα δήλωσε ως σημαντικότερο παράγοντα συμμετοχής τη “νέα εμπειρία”, με δεύτερο σε σημαντικότητα κίνητρο την “κοινωνικοποίηση”. Τρίτο κίνητρο σε προτίμηση ακολούθησε η “ψυχική διέγερση” και τέταρτο η “ανάπτυξη ικανοτήτων”.

Το κίνητρο “άσκηση” έλαβε μικρότερες τιμές, με επόμενο την “αυτοπεποίθηση” και ως τελευταίο κίνητρο, λαμβάνοντας τις μικρότερες τιμές, εμφανίσθηκε η “κοινωνική αναγνώριση”.

Αναφορικά με το επίπεδο της ποιότητας των υπηρεσιών στη παγοδρομία, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν ως σημαντικότερο παράγοντα την “αξιοπιστία” με δεύτερο παράγοντα την “ανταπόκριση”, ενώ πολύ κοντά αξιολόγησαν και τον παράγοντα “χειροπιαστό στοιχείο”. Τις χαμηλότερες τιμές έλαβαν οι παράγοντες “ασφάλεια” και “φροντίδα”.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο στόχος της συγκεκριμένης έρευνας ήταν να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ των κινήτρων συμμετοχής και της αντίληψης των συμμετεχόντων για τη ποιότητα των υπηρεσιών που τους προσφέρονται.

Παρατηρήθηκε, λοιπόν, ότι τα άτομα τα οποία διακατέχονται από υψηλή παρακίνηση λόγω του ότι θεωρούν τη παγοδρομία μια νέα εμπειρία, τείνουν να αξιολογούν θετικά τις υπηρεσίες που τους προσφέρονται.

Ιδιαίτερα υψηλές τιμές μεταξύ του παράγοντα “νέα εμπειρία” και των κατηγοριών της ποιότητας υπηρεσιών σημείωσαν η “αξιοπιστία” και το “χειροπιαστό στοιχείο”.

Επίσης, υψηλού βαθμού συσχέτιση παρατηρήθηκε μεταξύ όλων των κατηγοριών των κινήτρων με τον παράγοντα “φροντίδα”, σημειώνοντας υψηλότερη τιμή η “ανάπτυξη ικανοτήτων”.

Οι πελάτες που επισκέφτηκαν το παγοδρόμιο για να ελέγξουν τις ικανότητες τους στη συγκεκριμένη δραστηριότητα αξιολόγησαν θετικά το γεγονός ότι το παγοδρόμιο γνωρίζει τις απαιτήσεις τους.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο παράγοντας “κοινωνικοποίηση” δεν εμφάνισε ιδιαίτερη συσχέτιση με τους παράγοντες “ασφάλεια” και “φροντίδα” παρά το γεγονός ότι σημείωσε αρκετά υψηλό μέσο όρο στη κατηγοριοποίηση των κινήτρων.

Οι δε συμμετέχοντες με υψηλό κίνητρο την απόκτηση νέων εμπειριών αξιολόγησαν θετικά όλες τις υπηρεσίες που τους προσφέρθηκαν.

Υψηλή συνάφεια παρατηρήθηκε μεταξύ όλων των κινήτρων με τον παράγοντα “φροντίδα”, καθώς το σύνολο των συμμετεχόντων έκρινε θετικά τις σχέσεις του με το υπάρχων προσωπικό.

Σε αυτό συνέβαλαν και οι αρκετά υψηλές τιμές που σημείωσαν οι κατηγορίες “αξιοπιστία” και “ανταπόκριση” της ποιότητας υπηρεσιών. Η υψηλή συμμετοχή για λόγους κοινωνικοποίηση αλλά και ψυχικής ανάτασης, αλλά και η σωστή στάση του προσωπικού σε θέματα επικοινωνίας και σωστής καθοδήγησης συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο και οικείο περιβάλλον.

Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω αποτελέσματα συμπεραίνεται ότι, τα κίνητρα συμμετοχής αποτελώντας μέρος των επιθυμιών και των αναγκών των ατόμων που θέλουν να συμμετάσχουν σε μια δραστηριότητα, επηρεάζουν τις αντιλήψεις που δημιουργούνται για τις υπηρεσίες που παρέχονται.

Οι προσδοκίες που υπάρχουν για την επερχόμενη ποιότητα φαίνεται να σχετίζονται με το πώς αντιλαμβάνονται οι συμμετέχοντες τις παρεχόμενες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της δράσης της παγοδρομίας.

Οι μάνατζερ των παγοδρομίων, αλλά και γενικότερα όλων των κέντρων παροχής υπηρεσιών “αθλητισμού αναψυχής” οφείλουν πλέον της καταγραφής της αξιολόγησης της συγκεκριμένης ποιότητας που παρέχουν, να φροντίζουν, να εξετάζουν σε βάθος, το βαθμό ικανοποίησης ή όχι των αρχικών κινήτρων που οδήγησαν τους πελάτες τους να συμμετέχουν σε όποια δράση αναψυχής.

“Το παγοδρόμιο, ο πάγος, τα πέδιλα, το γλίστρημα, η μουσική υπόκρουση, τα χρώματα, η πρωτόγνωρη εμπειρία, η κίνηση, η άσκηση, γενικά όλο το εντυπωσιακό περιβάλλον που βιώνει κάθε άτομο που συμμετέχει στην παγοδρομία αναψυχής, συνδράμει στην ανάπτυξη δυναμικής ψυχολογίας και θετικής σκέψης”, καταλήγει ο κ. Κουθούρης.

Δείτε επίσης