Αλάτι: Επανεξετάζεται ο ρόλος του στην υγεία

Οι καρδιολόγοι συστήνουν μια διατροφή χαμηλή σε αλάτι που δεν πρέπει να ξεπερνά το 5 γραμμάρια την μέρα. Αλλά, δυστυχώς, τα πράγματα στη διατροφή είναι τόσο μπερδεμένα που για κάθε μια διατροφική συμβουλή υπάρχει και η …αντίθετή της.  Αυτό συμβαίνει ακόμα και με το αλάτι. Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού ίσως τελικά δεν είναι τόσο επωφελής για την καρδιά, κατέληξε μια δανική έρευνα η οποία διαπίστωσε πως ναι μεν η μείωση κάνει καλό στην πίεση του αίματος, όμως μπορεί παράλληλα να αυξήσει τη χοληστερόλη (χοληστερίνη). Έτσι, σύμφωνα με τη δανική μελέτη, οι καλές και οι κακές συνέπειες από την μείωση του αλατιού μπορεί να εξισορροπούνται, με συνέπεια όχι μόνο κανείς να τρώει ανάλατα φαγητά, αλλά επιπλέον να μην έχει και καμία ουσιαστική ωφέλεια για την καρδιά του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νιλς Γκράουνταλ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό για θέματα υπέρτασης «American Journal of Hypertension», έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά πρόσφατων μελετητών που έχουν αμφισβητήσει τα θεωρούμενα ως δεδομένα μακροπρόθεσμα οφέλη της δραστικής μείωσης του αλατιού από τη διατροφή μας.

Φέτος τον Ιούλιο, μια συγκριτική επανεξέταση (μετα-ανάλυση) επτά μελετών πάνω στο ζήτημα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cochrane Library», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια μέτρια μείωση στην κατανάλωση αλατιού δεν μειώνει καθόλου τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να πεθάνει ή να αποκτήσει καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Το αλάτι μειώνει τη χοληστερίνη;

Οι Δανοί ερευνητές λένε ότι υπήρξε πρόωρη η ιατρική σύσταση για μείωση του αλατιού, γιατί δεν υποστηρίζεται από τα μέχρι τώρα επιστημονικά στοιχεία. Οι Δανοί ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από 167 μελέτες, στις οποίες οι συμμετέχοντες -άλλοι έτρωγαν πολύ αλάτι και άλλοι λίγο- παρακολουθούνταν κατά μέσο όρο επί ένα μήνα. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι κατανάλωναν λίγο αλάτι, εμφάνισαν μια μικρή μείωση στην πίεση του αίματός τους, κάτι που ήταν πιο φανερό σε όσους είχαν ήδη υπέρταση και στους οποίους η μείωση του αλατιού επέφερε μεγαλύτερη μέση μείωση της πίεσης κατά 3,5%.Όμως, από την άλλη, η μείωση του αλατιού οδήγησε σε μέση αύξηση κατά 2,5% στο επίπεδο της χοληστερίνης και κατά 7% στα τριγλυκερίδια.

Άλλοι ερευνητές, πιο επιφυλακτικοί, όπως ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μαϊάμι Τζόσεν Ράϊζερ, ζητούν να υπάρξουν περαιτέρω έρευνες σχετικά με τις συνέπειες του αλατιού και, μέχρι τότε, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να παραμείνει ως έχει, για προληπτικούς λόγους, η σύσταση περί μείωσης της κατανάλωσης του αλατιού.

Αλάτι και επεξεργασμένα τρόφιμα

Υπενθυμίζεται ότι το αλάτι ευθύνεται για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης το αλάτι μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές στα νεφρά (έλκος), να συμβάλλει στην απώλεια ασβεστίου με αποτέλεσμα να αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, και τέλος να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου.  Το ίδιο το αλάτι δεν έχει θερμίδες και επομένως δεν παχαίνει. Αλλά διαταράσσει την ισορροπία νατρίου – καλίου μέσα και έξω από τις κυτταρικές μεμβράνες και δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία τους.

Πρέπει να ξέρουμε ότι όλα τα έτοιμα τρόφιμα περιέχουν αλάτι το οποίο προστίθεται από τη βιομηχανία τροφίμων.  Τα έτοιμα επεξεργασμένα φαγητά ευθύνονται πολύ περισσότερο για την κατανάλωση αλατιού από τη ποσότητα που εμείς ρίχνουμε στο φαγητό. Όχι μόνο τα αλλαντικά,  ακόμη και τα γλυκά, το ψωμί, οι κονσέρβες, οι σάλτσες, τα κορν-φλέικς περιέχουν αρκετό αλάτι. Αντίθετα, τα φυσικά προϊόντα, αυτό που τρώμε όπως έχουν παραχθεί στη φύση, περιέχουν πολύ λίγο αλάτι σε σχέση με τα έτοιμα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι καθημερινές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε αλάτι δεν ξεπερνούν το 5-6 γραμμάρια την ημέρα, όσο δηλαδή ένα κουταλάκι του τσαγιού. Με το σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής που έχουμε επιβάλει στον εαυατό μας, φορτώνουμε τον οργανισμό μας με 10 φορές περισσότερο αλάτι από ότι πραγματικά χρειάζεται!

Δείτε επίσης