Κατάθλιψη: Άσκηση αντί για τηλεόραση

Τα ευρήματα μιας μεγάλης έρευνας που έγινε στις ΗΠΑ σε 50.000 γυναίκες δείχνει ότι η έλλειψη σωματικής άσκησης και η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης μετά την ηλικία των 45 ετών αποτελούν παράγοντες που πιθανώς συνδέονται με την εμφάνιση κατάθλιψης. Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ μελέτησαν δεδομένα από τη γνωστή μεγάλη έρευνα υγείας «Nurses’ Health Study» στην οποία πήραν μέρος για δεκαετίες χιλιάδες νοσοκόμες στις ΗΠΑ. Η έρευνα αυτή έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει σημαντικά ευρήματα σε πολλούς τομείς.

Οι ερευνητές αυτή τη φορά μελέτησαν στοιχεία για τη ζωή και υγεία 50 χιλιάδων γυναικών ηλικίας 46-71 ετών με τα στοιχεία να αφορούν χρονικό διάστημα 15 ετών και πιο συγκεκριμένα την περίοδο 1992-2006. Όπως διαπίστωσαν ο συνδυασμός έλλειψης σωματικής άσκησης και πολύωρης παρακολούθησης τηλεόρασης αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης. Οι γυναίκες που ασκούνταν σωματικά για περίπου 90 λετπά ημερησίως έχουν σύμφωνα με την έρευνα 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνες που ασκούνται ελάχιστα ή καθόλου (κάτω από δέκα λεπτά ημερησίως).

Κατάθλιψη και τηλεόραση

Επίσης οι γυναίκες που παρακολουθούν περισσότερες από τρεις ώρες τηλεόραση ημερησίως έχουν 13% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με εκείνες που κάθονται για λίγο και όχι τακτικά μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες.

«Αν και η έρευνα δεν είναι σε θέση να αποδείξει ότι η έλλειψη άσκησης και η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης προκαλεί κατάθλιψη, εντούτοις είναι σαφές ότι αν μια γυναίκα δεν ακολουθεί ένα παθητικό τρόπο ζωής και βρίσκεται όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο σε μια κατάσταση ενεργητικότητας τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η αυτοπεποίθησή της και η αίσθηση ότι έχει τον έλεγχο της ζωής της, καθώς επίσης και τα επίπεδα ενδορφινών στο αίμα της» αναφέρει στο άρθρο της η Μισέλ Λούκας, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology.

Δείτε επίσης