Η ωκυτοκίνη κυρίαρχη ορμόνη στον γυναικείο οργασμό

Η ωκυτοκίνη, που πολλές φορές αποκαλείται ορμόνη της αγάπης ή της στοργής,  εκκρίνεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου σε διάφορες καταστάσεις μια εκ των οποίων είναι κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής.

Και φαίνεται ότι η ωκυτοκίνη είναι η κυρίαρχη ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τη σεξουαλική πράξη, τουλάχιστον στη γυναίκα. Αυτό είναι το συμπέρασμα μια έρευνας που κατέγραψε σε βίντεο βήμα προς βήμα τον οργασμό μια 54ης γυναίκας ενόσω αυτοϊκανοποιούνταν.

Μέσα από στιγμιότυπα που καταγράφηκαν ανά δύο δευτερόλεπτα, το βίντεο σηματοδοτεί την δραστηριότητα, 80 διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του γυναικείου οργασμού.

Το κρεσέντο της ηδονής ξεκινά από τον αισθητικό φλοιό του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την διέγερση των γεννητικών οργάνων.

Στη συνέχεια η εγκεφαλική δραστηριότητα ξεχύνεται προς το μεταιχμιακό σύστημα – ένα σύνολο εγκεφαλικών δομών που σχετίζονται με συναισθήματα και τη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Όσο ο πλησιάζει η κορύφωση, φωτίζονται περιοχές όπως η παρεγκεφαλίδα και ο μετωπιαίος φλοιός, ενδεχομένως γιατί υπάρχει πλέον μεγαλύτερη μυϊκή σύσπαση. Κατά τη διάρκεια του οργασμού τον σπουδαιότερο ρόλο παίζει ο υποθάλαμος ο οποίος με την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης η οποία ευθύνεται για το αίσθημα της αγάπης.

Σημαντική ωστόσο εμφανίζεται και η δραστηριότητα του επικλινούς πυρήνα, της περιοχής που σχετίζεται με την ανταμοιβή και την απόλαυση. Μετά την κορύφωση, οι ρυθμοί της δραστηριότητας των παραπάνω περιοχών, σταδιακά κοπάζουν.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το βίντεο αυτό θα βοηθήσει στην κατανόηση του πώς ακριβώς ο εγκέφαλος «διευθύνει» ως άλλος μαέστρος την συμφωνία της εγκεφαλικής δραστηριότητας που οδηγεί στην γυναικεία σεξουαλική κορύφωση. Κάτι τέτοιο, υπογραμμίζουν, θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει λύσεις σε άνδρες και γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα οργασμού.

Δείτε επίσης