Το ξύδι ρίχνει το “ζάχαρο”

Όταν ρίχνεται ξίδι σε φαγητά που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες (όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πίτες κ.λπ.) φαίνεται ότι καθυστερεί η απορρόφηση των σακχάρων που περιέχονται από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται απότομα το “ζάχαρο” (δηλαδή η γλυκόζη που ονομάζεται επίσης και σάκχαρο του αίματος. Αυτπό μάλλον συμβαίνει επειδή το ξύδι δεσμεύει ορισμένα πεπτικά ένζυμα τα οποία μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη.

Μία από τις μελέτες έγινε στην Ιταλία και έδειξε πως όταν υγιείς εθελοντές κατανάλωναν 4 κουταλάκια του γλυκού άσπρο ξύδι (γράφεται και ξίδι), το οποίο προσέθεταν σε σαλάτες και έτρωγαν επίσης δύο φέτες άσπρο ψωμί, μειωνόταν κατά 30% η γλυκαιμική αντίδρασή τους, δηλαδή το “ζάχαρο” στο αίμα τους.

Το 2004, εξάλλου, μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Diabetes Care» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA), έδειξε ανάλογες επιδράσεις σε άτομα με διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη.

Εντούτοις, η κ. Σου ΜακΛόφιν, εκπρόσωπος της ADA, προειδοποιεί πως το να βάζουμε ξύδι στο φαγητό δεν σημαίνει θα παραμεληθούν όλα τα άλλα όπως είναι ο έλεγχος των μερίδων του φαγητού, η άσκηση, ή η κατανάλωση πολλών υδατανθράκων.

Διαβάστε επίσης:

1.  Κανέλα, ένα φυσικό συστατικό για όσους έχουν “ζάχαρο”

2. Δίαιτα και υδατάνθρακες

3. Diogenes Diet Study: Τρώτε περισόττερες πρωτεΐνες αντί για υδατάνθρακες

4. Η καλύτερη δίαιτα: Πολλές πρωτεΐνες – λίγοι υδατάνθρακες

5. Ο κακός ύπνος ανεβάζει το “ζάχαρο”

Δείτε επίσης