Η βιταμίνη D δεν προλαμβάνει το έμφραγμα

Η βιταμίνη D θεωρείται ωφέλιμη για την οστική υγεία και παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια της σχετίζεται με μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου από καρδιακά προβλήματα. Αυτό έχει οδηγήσει τους επιστήμονες στην σκέψη ότι η χορήγηση επιπλέον βιταμίνης D, συντελεί σε μείωση του προαναφερόμενου κινδύνου.

Η Δρ Άλισον Αβενελλ που ηγήθηκε επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Άμπερντιν στην Αγγλία εξηγεί ότι «η βιταμίνη D μελετάται ως προς την πρόληψη της καρδιακής νόσου και του καρκίνου, αλλά τα ευρήματα τυχαιοποιημένων μελετών είναι μέχρι στιγμής αδύναμα».

Στην μελέτη που εκπόνησε με τους συνεργάτες της ,συγκρότησε ένα δείγμα σχεδόν 5.300 ατόμων άνω των 70 ετών, που είχαν υποστεί οστικό κάταγμα. Οι συμμετέχοντες με τυχαία επιλογή είχαν χωριστεί σε τέσσερις ομάδες: μια ομάδα πήρε 800 IU βιταμίνης D καθημερινά, η δεύτερη 1.000 mg ασβεστίου καθημερινά, η τρίτη ομάδα πήρε και τα δύο συμπληρώματα και η τέταρτη ομάδα πήρε ανενεργά δισκία που έμοιαζαν με τα συμπληρώματα βιταμινών.

Η χρήση των χαπιών διήρκεσε δύο χρόνια και οι συμμετέχοντες μελετήθηκαν για έως και τρία χρόνια μετά την λήψη των σκευασμάτων. Από την πρώτη ομάδα (βιταμίνη D) 32 άτομα απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της μελέτης, όπως επίσης και 33 άτομα από την ομάδα ελέγχου. Η μικρή αυτή διαφορά μπορεί να αποδοθεί και στην τύχη. Δεν προέκυψε διαφορά ως προς τους θανάτους από καρκίνο ή καρδιακή νόσο. Το ασβέστιο μάλιστα δεν βοήθησε σε τίποτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια πρόσφατη ανασκόπηση 50 μελετών για την βιταμίνη D και τον ρόλο της στην υγεία της καρδιάς δεν ανέδειξε καμιά θετική επίδρασή της.

Η Δρ Αβενελλ εξηγεί ότι η μελέτη της δεν καταλήγει σε οριστικό συμπέρασμα για τον ρόλο της βιταμίνης D στον καρκίνο ή την καρδιακή νόσο. «Σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς σταματούν τις βιταμίνες τους και έτσι ποτέ δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις πραγματικές επιπτώσεις των βιταμινούχων συμπληρωμάτων στην υγεία. Επίσης, ίσως μερικές φορές η δοσολογία να μην είναι αρκετά υψηλή ώστε να αποδίδει κάποιο όφελος για τον οργανισμό.»

Δείτε επίσης