Η προγεστερόνη προλαμβάνει τον πρόωρο τοκετό

Η θεραπεία με τζελ το οποίο περιέχει την ορμόνη προγεστερόνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού κατά 40% στις γυναίκες με βραχύ τράχηλο μήτρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Obstetrics and Gynecology. Η μετα-ανάλυση που αξιολόγησε τα αποτελέσματα μεγάλων κλινικών δοκιμών, έδειξε ότι η θεραπεία με κολπικό τζελ προλαμβάνει τον πρόωρο τοκετό στο 42% των γυναικών με βραχύ τράχηλο. 

Η θεραπεία με προγεστερόνη επίσης μείωσε το ποσοστό των αναπνευστικών προβλημάτων και περιόρισε την ανάγκη τοποθέτησης του νεογνού σε μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής. Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν στοιχεία από πέντε κλινικές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά 775 γυναικες και 927 βρέφη.

Ο Ρομπέρτο Ρομέρο επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος Περιγεννητικής Ιατρικής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ εξηγεί ότι «η ανάλυση παρέχει σαφή στοιχεία ότι η κολπική χορήγηση προγεστερόνης προλαμβάνει τον πρόωρο τοκετό και μειώνει το ποσοστό θανάτου και νοσηλείας των νεογνών, των οποίων οι μητέρες έχουν βραχύ τράχηλο».

Ο Ρομέρο και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι ο υπερηχογραφικός έλεγχος και η θεραπεία προγεστερόνης για την συγκεκριμένη ομάδα γυναικών μπορεί να προλάβει περίπου 45.000 πρόωρες γεννήσεις μόνο στις ΗΠΑ, και να γλυτώσει περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια από το κόστος δημόσιας υγείας.

Η προγεστερόνη

Η προγεστερόνη είναι μια φυσική ορμόνη που παράγεται από τις ωοθήκες και τον πλακούντα και έχει χρησιμοποιηθεί την τελευταία 15ετία σε γυναίκες κυοφορούν μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι οι γυναίκες με βραχύ τράχηλο, το τμήμα της μήτρας που διαστέλλεται και κονταίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού, ίσως έχουν ανεπάρκεια προγεστερόνης και η χορήγηση της ορμόνης κατά τη διάρκεια της κύησης σε μορφή τζελ βοηθά στην παράτασης της κυοφορίας.

Ο διευθυντής σύνταξης του American Journal of Obstetrics and Gynecology Δρ Τόμας Γκαριτ σημειώνει ότι «η μετα-ανάλυση έχει την δυνατότητα να επιφέρει αλλαγές στην μαιευτική πρακτική στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ο πρόωρος τοκετός είναι μια βασική αιτία θανάτου και βλαβών στα νεογνά και παρά τις τεράστιες προσπάθειες που γίνονται, προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί μείωση στα ποσοστά των πρόωρων γεννήσεων τα τελευταία χρόνια».

Δείτε επίσης