“Τρίτο στεφάνι” του Κώστα Ταχτσή στο Μέγαρο Μουσικής

Στο φυσικό της σκηνικό χώρο – τη Θεσσαλονίκη όπου διαδραματίζεται το πρώτο μεγάλο μέρος του μυθιστορήματος του Κώστα Ταχτσή στο οποίο είναι βασισμένη – μεταφέρεται για περιορισμένες παραστάσεις η εμβληματική παράσταση του έργου <<Το τρίτο στεφάνι>>.

Μετά από εκατοντάδες sold out παραστάσεις στην Αθήνα (αρχικά -το 2010- με το Εθνικό θέατρο και από τον περασμένο Οκτώβριο στο θέατρο <<Παλλάς>> των Αθηνών) το έργο που παρακολούθησαν στην πρώτη του θεατρική μεταφορά με ενθουσιασμό χιλιάδες θεατές, μεταφέρεται και στην πατρίδα του (του έργου και του συγγραφέα).

Η θεατρική μεταφορά είναι των: Σταμάτη Φασουλή (που ανέλαβε και το δύσκολο εγχείρημα της σκηνοθεσίας ) και του Θανάση Νιάρχου ενώ στην τετράωρης διάρκειας παράσταση μετέχει 25μελής θίασος με επικεφαλής τους Νένα Μεντή (Εκάβη) και Φιλαρέτη Κομνηνού (Νίνα).

Τα 918 κοστούμια (<<πολύχρωμα, που δεν περιγράφουν, δεν ανασταίνουν αλλά σχολιάζουν μια ολόκληρη εποχή – αυτή της νεώτερης Ελλάδας που περιγράφει το έργο>> σύμφωνα με τον Σταμάτη Φασουλή) της παράστασης σχεδίασε η Ντένη Βαχλιώτη, τα άχρωμα – λευκά σκηνικά (<<σαν καμένη φωτογραφία εποχής>> ) η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου και τη μουσική σύνθεση και επιμέλεια ο Θοδωρής Οικονόμου.

Το <<Τρίτο Στεφάνι>> – <<το σημαντικότερο και πλέον εμβληματικό νεοελληνικό μυθιστόρημα>> σύμφωνα με σύγχρονους κριτικούς λογοτεχνίας (καθώς στην εποχή του απορρίφθηκε, απαξιώθηκε και ο συγγραφέας του αναζητούσε μάταια εκδοτικό οίκο για την κυκλοφορία του) εκδόθηκε τελικά το 1962, πενήντα ακριβώς χρόνια απ’ τις σημερινές παραστάσεις της θεατροποιημένης μεταφοράς του.

Για την <<προφορική γραφή>> του μυθιστορήματος (<<Για πρώτη φορά δεν διάβαζα το λόγο, τον άκουγα. Έβλεπα συλλαβές κι άκουγα τον ήχο της λέξης>>) μίλησε ο σκηνοθέτης και εκ των διασκευαστών του μυθιστορήματος Σταμάτης Φασουλής στη σημερινή παρουσίαση της παράστασης στη Θεσσαλονίκη.

Στη <<ζωντάνια>> της γλώσσας του έργου αλλά και στην <<κυτταρική>> της σχέση με τον ελληνισμό και το σήμερα (τη χαρακτήρισε <<σπαρταριστά>> αλλά και <<ανατριχιαστικά>> επίκαιρη) αναφέρθηκε η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού που ερμηνεύει στην παράσταση το ρόλο της Νίνας (του ίδιου ίσως -του προκλητικά για τους άλλους και βασανιστικά για τον ίδιο – ομοφυλόφιλου Κώστα Ταχτσή σύμφωνα με φιλολογικές αλλά και ψυχαναλυτικές ερμηνείες).

Το <<Τρίτο Στεφάνι>> είναι έργο αυτοβιογραφικό του συγγραφέα (γεννήθηκε το 1927 στη Θεσσαλονίκη και βρέθηκε στραγγαλισμένος – το έγκλημα δεν εξιχνιάσθηκε ποτέ- στο σπίτι του στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1988). Το έργο πρωτοκυκλοφόρησε σε αυτοέκδοση που έκανε ο συγγραφέας το 1962. Έκτοτε ακολούθησαν δεκάδες επανεκδόσεις του από σειρά εκδοτικών οίκων μέχρι σήμερα οπότε και εξακολουθεί να διαβάζεται.

Η πρώτη του θεατρική (για το ραδιόφωνο) μεταφορά έγινε το 1979 για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής ραδιοφωνίας κι ερμηνεύτηκε από τη Σμάρω Στεφανίδου και τη Ρένα Βλαχοπούλου.

Ακολούθησε το 1995 η τηλεοπτική του μεταφορά (στην τηλεόραση του Αντένα) από τον Γιάννη Δαλιανίδη με την Λήδα Πρωτοψάλτη (Εκάβη) και Νένα Μεντή (Νίνα).

Η παράσταση στο Εθνικό (και τώρα στη Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) είναι η τρίτη που επιχειρείται και η πρώτη αμιγώς θεατρική.

Η παράσταση (συμπαραγωγή του Εθνικού θεάτρου, της Ελληνικής θεαμάτων και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης -όπου φιλοξενείται στη γενέτειρα του συγγραφέα του) κάνει τη Θεσσαλονικιώτικη πρεμιέρα του αύριο (Τετάρτη 4 Ιανουαρίου) και θα παίζεται στο Μέγαρο κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή στις 7 το απόγευμα (η παράσταση διαρκεί τέσσερις ώρες) και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 8μ.μ.

Τα εισιτήρια στοιχίζουν 40, 35, 30, 25 και 20 ευρώ.

Δείτε επίσης