Διατροφικά κενά στην πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων στα παιδιά

Στη σύγχρονη εποχή παρατηρούνται εμπόδια για την υιοθέτηση υγιεινής διατροφής από τα παιδιά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διατροφικά κενά σε αυτά. Ο περιορισμένος χρόνος που αφιερώνεται πλέον στην προετοιμασία του φαγητού, η έλλειψη χρημάτων, ο λιγοστός χρόνος που αφιερώνουν οι γονείς στα παιδιά τους (ώστε να είναι σε θέση να ελέγχουν τη διαιτητική τους πρόσληψη), οι λαθεμένες παρεμβάσεις από πλευράς του παππού και της γιαγιάς σε θέματα διατροφής των παιδιών και η μεγάλη διαθεσιμότητα και προβολή ενεργειακά πυκνών, αλλά χαμηλής θρεπτικής αξίας, τροφίμων, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που θεωρούνται ότι παρεμποδίζουν την υγιεινή διατροφή των παιδιών.

Στο σύνολό τους επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά απέχουν από τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, καθώς δεν προτιμούν προϊόντα ολικής αλέσεως, δεν καταναλώνουν αρκετά φρούτα και λαχανικά, υστερούν στην κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών, ενώ στον αντίποδα είναι κύριοι καταναλωτές κόκκινου κρέατος, αλμυρών και γλυκών σνακ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 10% των παιδιών ακολουθεί το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής.

Αλλες έρευνες δείχνουν ότι μόνο το 45% των παιδιών καταναλώνει επαρκές πρωινό, ενώ το 14% δεν τρώει καθόλου πρωινό.

Επίσης, η συνολική ημερήσια πρόσληψη πολλών μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμινών, όπως θειαμίνης, νιασίνης και ανόργανων στοιχείων, όπως ασβεστίου και μαγνησίου) είναι χαμηλότερη στα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό, σε σχέση με αυτά που το έχουν εντάξει στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.

Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι τα νεαρά κορίτσια τρώνε μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος, πουλερικών και ψαριών, είτε επειδή ακολουθούν αυστηρές δίαιτες αδυνατίσματος είτε επειδή είναι χορτοφάγοι, με αποτέλεσμα να εξαντλούν τα αποθέματα σιδήρου του σώματός τους και να εμφανίζουν συμπτώματα έλλειψής  του.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης