Κοτόπουλο ή γαλοπούλα μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

Μια μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί το πολύ κόκκινο κρέας να αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό αλλά το κρέας των πουλερικών τον μειώνει. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φρανκ Χου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ  ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες άτομα και των δύο φύλων για περίοδο άνω των 20 ετών. Οι ερευνητές ταξινόμησαν τα άτομα της έρευνας σε κατηγορίες ανάλογα με τη διατροφή τους (κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά και άλλα είδη πρωτεϊνών).

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι άνδρες έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας (πάνω από δύο μερίδες τη μέρα), είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό σε σχέση με όσους έτρωγαν το λιγότερο (κατά μέσο όρο το ένα τρίτο της μερίδας σε ημερήσια βάση). Αντίστοιχα, οι γυναίκες που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας, είχαν αυξημένο κατά 19% (δηλαδή σχετικά μικρότερο από τους άνδρες) κίνδυνο για εγκεφαλικό, σε σχέση με όσες έτρωγαν το λιγότερο κόκκινο κρέας. Αν καθημερινά μια μερίδα κόκκινου κρέατος αντικαθίστατο από μια μερίδα κοτόπουλου ή άλλου πουλερικού, τότε ο κίνδυνος εγκεφαλικού εμφάνιζε μείωση κατά 27%. Αν αντικαθίστατο από ψάρι ή γαλακτοκομικά, τότε ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 17% και 10% αντίστοιχα, συνεπώς το λευκό κρέας των πουλερικών είναι αυτό που μειώνει περισσότερο τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.

Μια προηγούμενη έρευνα από ερευνητές του σουηδικού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, με επικεφαλής τη Σουζάνα Λάρσον, το 2010, είχε επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κόκκινο κρέας ενοχοποιείται για αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Τα πουλερικά καλύτερα από τα ψάρια 

Το ουσιαστικά νέο στοιχείο της αμερικανικής έρευνας είναι ότι το κρέας των πουλερικών έχει τη δυνατότητα να μειώσει αυτό τον κίνδυνο. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι έτρωγαν κατά μέσο το περισσότερο κοτόπουλο, γαλοπούλα ή άλλο πουλερικό (περίπου μισή μερίδα καθημερινά οι γυναίκες και τρία τέταρτα της μερίδας οι άνδρες), είχαν κατά 13% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα πουλερικά. Μια μερίδα υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε περίπου 120 γραμμάρια.

Νέο στοιχείο -και μάλλον απρόσμενο-θεωρείται και το εύρημα ότι η κατανάλωση ψαριού δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, παρόλο που προηγούμενες έρευνες είχαν βρει λιγότερα εγκεφαλικά σε όσους έτρωγαν συχνά ψάρι. Είναι πιθανό, κατά τους ερευνητές, ότι τα οφέλη των ψαριών va εξαρτώνται σημαντικά από τον τρόπο που μαγειρεύονται. Τα καλά λιπαρά των ψαριών, τα ωμέγα-3, καταστρέφονται κατά 70% όταν τα ψάρια μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Όσον αφορά το κόκκινο κρέας, εκτιμάται ότι είναι το λίπος και ο σίδηρος σε αυτό, που αυξάνουν τον κίνδυνο του εγκεφαλικού.

Δείτε επίσης