Κάνετε δίαιτα; Χρησιμοποιείστε κόκκινο πιάτο!

Έναν παράδοξο  τρόπο για δίαιτα ανακάλυψαν γερμανοί και ελβετοί ερευνητές. Όπως έγραψαν στο επιστημονικό έντυπο «Appetite» το σερβίρισμα γευμάτων και ποτών σε κόκκινα πιάτα και ποτήρια, περιορίζει τις θερμίδες κατά 40%.  Στο πείραμα έλαβαν μέρος συνολικά 41 φοιτητές από τους οποίους ζητήθηκε να πιουν τσάι από φλιτζάνια με κόκκινη ή μπλε σήμανση. Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι στην περίπτωση των κόκκινων φλιτζανιών η κατανάλωσή τους εμφάνιζε έναν περιορισμό σε θερμίδες της τάξεως του 44%.

Στο δεύτερο μέρος του πειράματος, οι ερευνητές ζήτησαν από 109 άτομα να φάνε 10 πρέτσελ τα οποία ήταν τοποθετημένα σε λευκά, κόκκινα και μπλε πιάτα. Παρατηρήθηκε λοιπόν, ότι όσοι κλήθηκαν να φάνε από κόκκινο πιάτο περιόρισαν τις θερμίδες τους.

Οι επιστήμονες συνδέουν το εντυπωσιακό «φρενάρισμα» ως προς την κατανάλωση τροφίμων και ποτών με το έντονο κόκκινο χρώμα το οποίο παραπέμπει σε «κίνδυνο, απαγόρευση ή το σήμα του στοπ». Εκτιμούν μάλιστα, ότι στην προσπάθεια καταπολέμησης της παχυσαρκίας η βιομηχανία τροφίμων θα μπορούσε να υιοθετήσει κόκκινες συσκευασίες για ανθυγιεινά σνακ. Από την άλλη πλευρά και τα μαγαζιά που πωλούν αλκοόλ θα μπορούσαν ενδεχομένως να υιοθετήσουν κόκκινα ποτήρια μετριάζοντας έτσι την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Δείτε επίσης