Κατάθλιψη φέρνουν οι καθημερινές υπερωρίες

Σύμφωνα με μία μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One, οι εργαζόμενοι που περνούν  πολλές ώρες στα γραφεία τους έχουν διπλάσιο κίνδυνο για κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους δουλεύουν οκτάωρο.  Τον υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι εργάζονται  περισσότερο από 11 ώρες την ημέρα ή από 55 ώρες την εβδομάδα. Την μεγαλύτερη ροπή προς υπερωρίες και άρα προς κατάθλιψη έχουν οι γυναίκες, οι νεώτεροι σε ηλικία και όσοι έχουν χαμηλό μισθό.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 υπάλληλοι από τη Βρετανία, με διάφορες δουλειές, μισθούς και ωράριο εργασίας, και ηλικία από 35 έως 55 ετών. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί έξι χρόνια, διαπιστώνοντας ότι υπήρχε «ισχυρή συσχέτιση» ανάμεσα στην υπερωριακή απασχόληση και την κατάθλιψη – εύρημα που ίσχυε ακόμα και όταν έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη, όπως ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η οικογενειακή κατάσταση και το εργασιακό στρες.

Απ’ όσους συμμετείχαν στην μελέτη – η οποία ονομάζεται Whitehall II και είναι μία από τις λεπτομερέστερες μελέτες στην Βρετανία για την απασχόληση και την υγεία – το 3,1% (66 εθελοντές) είχαν πάθει ένα «μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο» στη διάρκειά της, ενώ πολλοί άλλοι είχαν ηπιότερη κατάθλιψη.

Αποφύγετε τις πολλές υπερωρίες

Όσοι εργάζονταν 11 ή περισσότερες ώρες την ημέρα, επί πέντε ημέρες την εβδομάδα, είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να ανήκουν στο 3,1% της μείζονος (σοβαρής) κατάθλιψης, σε σύγκριση με όσους εργάζονταν επτά ή οκτώ ώρες.

Μολονότι πολλοί απ’ όσους δήλωσαν πως δούλευαν υπερωριακά σε καθημερινή βάση ήταν άντρες σε υψηλές θέσεις, με μεγάλες αμοιβές και πολλές υποχρεώσεις, τα επίπεδα της κατάθλιψης ανάμεσά τους ήταν σχετικά χαμηλά.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως αυτό οφείλεται στο ότι αφ’ ενός πληρώνονται καλά οπότε αισθάνονται ότι ο κόπος τους έχει (και) πρακτικό αποτέλεσμα, αφ’ ετέρου έχουν υψηλότερα επίπεδα «επαγγελματικής στήριξης», δηλαδή υφιστάμενους που αναλαμβάνουν δουλειές γι’ αυτούς – κάτι, που κατά κανόνα δεν έχουν οι εργαζόμενοι σε χαμηλότερες θέσεις και με χαμηλότερους μισθούς.

Ωστόσο, οι γυναίκες σε εξίσου σημαντικές θέσεις, είχαν αυξημένες πιθανότητες κατάθλιψης – εύρημα που αποδόθηκε στο ότι συνήθως μία γυναίκα δεν έχει μόνο τη δουλειά της, αλλά και αυξημένες υποχρεώσεις στο σπίτι.

Υψηλά επίπεδα κατάθλιψης είχαν επίσης οι μικρότερης ηλικίας εθελοντές (δηλαδή 35 έως 40 ετών), ίσως διότι σε αυτές τις ηλικίες πρόσθετο βάρος αποτελεί η προσπάθεια να διαπρέψει κανείς στην καριέρα του.

 

Δείτε επίσης