Από 9 έως 18 Μαρτίου το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Το δεύτερο δεκαήμερο του επόμενου μήνα (9-18 Μαρτίου 2012) θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η 14η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ- Εικόνες του 21ου αιώνα.

Η ιδιαίτερα επιτυχημένη διοργάνωση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει ενδιαφέροντα αφιερώματα, με ταινίες γνωστών και πολυσυζητημένων διεθνώς δημιουργών, όπως ο ιδιοφυής Γερμανός δημιουργός Βέρνερ Χέρτζογκ (τιμώμενο πρόσωπο στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης προ διετίας και πρόεδρος αργότερα της κριτικής επιτροπής του 60ου επετειακού Φεστιβάλ του Βερολίνου- 11-21/2/2010) ο Ιρανός, διωκόμενος από το καθεστώς της χώρας του, Τζαφάρ Παναχί, ο Χιλιανός Πατρίτσιο Γκουσμάν, αλλά και ο Ρώσος -παλιός γνώριμος με το έργο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ – Βίκτωρ Κοσακόφσκι.

Στην ταινία του, που σύμφωνα με τον τίτλο «δεν είναι ταινία» (This is not a film), o έγκλειστος (βρίσκεται σε κατ΄οικον περιορισμό από το καθεστώς της χώρας του) Τζαφάρ Παναχί γίνεται πρωταγωνιστής ο ίδιος (με τη βοήθεια του ομότεχνου του Μοχτάμπα Μιρταχμάσμπ και συν-σκηνοθετώντας μέσω του κινητού του τηλεφώνου) παρουσιάζει το δικό του μανιφέστο ενάντια στο απολυταρχικό ιρανικό καθεστώς.

Ένα ασυνήθιστο πολιτικό σχόλιο για την καταπιεσμένη υπό το καθεστώς Πινοσέτ Χιλή, επιχειρεί ο Πατρίσιο Γκουσμάν μέσα από την ταινία του «Νοσταλγία για το φως» (Nostalgia for the light) . Στην ταινία του, ο Χιλιανός δημιουργός επικεντρώνεται στην έρημο της Ατακάμα, όπου αστρονόμοι, αρχαιολόγοι, αλλά και συγγενείς των «εξαφανισμένων» θυμάτων της δικτατορίας, εξερευνούν το παρελθόν, ο καθένας από τη δική του σκοπιά.

Τέσσερις αντίποδες της Γης (Αργεντινή- Κίνα, Χιλή- Ρωσία, ΗΠΑ- Αφρική, Ισπανία- Νέα Ζηλανδία) και τις «ηχηρές» αντιθέσεις τους καταγράφει στην κάμερα του ο Ρώσος Βίκτωρ Κοσακόφσκι, ο οποίος συνθέτει στο νέο ντοκιμαντέρ του ένα σύνθετο οδοιπορικό με τίτλο «Ζήτω οι αντίποδες» (Vivan Las Antipodas!).

Το οριστικό συνολικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ βρίσκεται υπό διαμόρφωση και θα ανακοινωθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Οι ταινίες χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση- Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης