Οι γυναίκες καλύτερες στις επενδύσεις από τους άνδρες

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι γυναίκες «κάνουν σχεδόν τα πάντα καλύτερα» από τους άνδρες -από την πολιτική, μέχρι την εταιρική διαχείριση και τις επενδύσεις. Το δημοσίευμα στηρίχθηκε σε μια μελέτη από την Barclays Wealth and Ledbury Research, η οποία διαπίστωσε ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να βγάλουν χρήματα επειδή δεν παίρνουν πολλά ρίσκα. Και γιατί το κάνουν αυτό; Επειδή δεν έχουν τόσο πολλή αυτοπεποίθηση, όσο οι άνδρες.

Τα συμπεράσματα της μελέτης, επιβεβαίωσαν εκείνα προηγούμενων ερευνών σχετικά με το θέμα, όπως εκείνης του 2005 της Merrill Lynch, που διαπίστωσε ότι το 35% των γυναικών διατηρούσαν μια επένδυση πάρα πολύ καιρό, σε σύγκριση με το 47% των ανδρών. Πιο πρόσφατα, το 2009, μια μελέτη από την εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων Vanguard που αφορούσε 2,7 εκατομμύρια επενδυτές, συμπέρανε ότι κατά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση, οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να πωλήσουν τις μετοχές των αποθεμάτων όλων των εποχών σε χαμηλά επίπεδα, οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες και λιγότερα κέρδη.

Υπερβολική εμπιστοσύνη για τους άνδρες

Ποιο είναι το πρόβλημα με τους άνδρες; «Η ακαδημαϊκή έρευνα αναφέρει ότι οι άνδρες νομίζουν ότι ξέρουν τι κάνουν, ακόμη και όταν πραγματικά δεν ξέρουν τι κάνουν», λέει ο John Ameriks, υπεύθυνος της μελέτης της Vanguard, στους New York Times.  Ο λόγος αυτής της υπερβολικής εμπιστοσύνης μπορεί οφείλεται στη… βιολογία, σύμφωνα με την έρευνα. Υπάρχει ένα αναπτυσσόμενο πεδίο μελετών που ονομάζεται «μακροοικονομία», όπου οι επιστήμονες εξετάζουν τη σχέση μεταξύ ορμονικών και νευρολογικών παρορμήσεων και οικονομικών αποφάσεων.

Μια τέτοια πρόσφατη μελέτη από τον John Coates, ερευνητή στις νευροεπιστήμες και στα οικονομικά, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, βρήκε ότι η τεστοστερόνη –ανδρική ορμόνη-διογκώνεται σε περιπτώσεις επιτυχίας. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει τόσο στην ανάληψη ρίσκων, όσο και σε μια στάση υπερβολικής αυτοπεποίθησης και αλάθητου. Το επονομαζόμενο «winner effect», το οποίο έχει παρατηρηθεί σε αθλητές κατά τη διάρκεια αγώνων, φαίνεται επίσης να ισχύει και στους επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, αυτό συμβαίνει όταν δύο άνδρες λαμβάνουν μέρος σε έναν διαγωνισμό και τα επίπεδα τεστοστερόνης τους αυξάνονται, Ενισχύεται επίσης η διάθεσή τους για ρίσκο. Μεγάλο μέρος της τεστοστερόνης παραμένει στον οργανισμό του νικητή του διαγωνισμού, ενώ η τεστοστερόνη του ηττημένου μειώνεται γρήγορα. Στον επόμενο γύρο του διαγωνισμού όμως, ο νικητής έχει ήδη υψηλά επίπεδα της τεστοστερόνης, οπότε ξεκινά με ένα πλεονέκτημα και αυτό τον βοηθά.

Η τεστοστερόνη κάνει τη διαφορά

Όταν έχουμε χαμηλά επίπεδα χημικών ενώσεων όπως τα στεροειδή, στο σώμα μας, εξηγεί ο Coates, στερούμαστε ζωτικότητας και είμαστε αργοί στις ψυχικές και χειρωνακτικές εργασίες. Αλλά καθώς τα επίπεδα αυξάνονται, παίρνουμε πιο κρίσιμες αποφάσεις και συγκεντρωνόμαστε μέχρι να πετύχουμε το καλύτερο.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι το εξής: όταν κερδίζουμε συνεχώς, τα επίπεδα τεστοστερόνης «ξεφεύγουν», με αποτέλεσμα να κάνουμε χαζά πράγματα. Όταν αυτό συμβαίνει στα ζώα για παράδειγμα, μπορεί να προκαλούν πολλές αντιμαχίες, ή να παραμελούν τα καθήκοντά του γονικού ρόλου και να ελέγχουν χώρους που είναι πολύ μεγάλοι γι’ αυτά. Με λίγα λόγια, φέρονται αλαζονικά.

Οι γυναίκες που έχουν μόνο το 10% της τεστοστερόνης που έχουν οι άνδρες, φαίνονται εξοικειωμένες με το φαινόμενο, σύμφωνα με τον Coates, αν και δεν έχει συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για να προβεί σε συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο οι ορμόνες και η χημεία τους μπορεί να επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους.

«Γνωρίζουμε ότι η διαφορετικές γνώμες είναι ζωτικής σημασίας για σταθερές αγορές», αναφέρει ο Coates στη βρετανική Guardian. «Αυτό για το οποίο κανείς δεν μιλά, είναι η διαφορετικότητα των ενδοκρινών, που εκκρίνουν μια ποικιλία ορμονών. Είναι μια ανορθόδοξη ιδέα, αλλά ο Coates πιστεύει ότι αξίζει να διερευνηθεί.

Επομένως, οι γυναίκες είναι καλύτερες στο στρατό, γιατί παραπονιούνται για τον πόνο λιγότερο, είναι λιγότερο πιθανό να χτυπηθούν από κεραυνό, επειδή δεν είναι τόσο ανόητες για να βγουν έξω στη θύελλα, θυμούνται λέξεις και πρόσωπα καλύτερα και είναι καλύτερες κατάσκοποι επειδή μπορούν πιο εύκολα να κάνουν τους ανθρώπους να μιλούν με ειλικρίνεια.

Δείτε επίσης