Μελατονίνη: Το αφανές αντιοξειδωτικό

Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στη μελατονίνη για πολλούς και διάφορους λόγους. Η ορμόνη αυτή εκκρίνεται από την επίφυση, ένα αδένα μεγέθους μπιζελιού που βρίσκεται σχεδόν ακριβώς στο κέντρο του εγκεφάλου και χρησιμοποιείται για να ρυθμίζει το ρολόι των 24 ωρών του οργανισμού σας. Μέχρι τώρα, ίσως ξέρατε ότι η μελατονίνη είναι ένα φυσικό υπνωτικό χάπι που μπορεί να βοηθήσει στη σωστή επαναρύθμιση του εσωτερικού σας ρολογιού όταν αποσυντονίζεται από το jet lag (αεροπορική υστέρηση των βιολογικών ρυθμών) ή από τις αλλαγές βάρδιας. Ίσως έχετε επίσης ακούσει ότι η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι ακόμα δυνατό να βοηθά και στην πρόληψη του καρκίνου.

Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι η μελατονίνη είναι επίσης ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικό ένζυμα δεν μπο­ρούν να εξουδετερώσουν τις ρίζες υδροξυλίου αλλά η μελατονίνη μπο­ρεί. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η μελατονίνη μπορεί να διεγείρει το σώ­μα σας ώστε να παράγει περισσότερα από τα άλλα αντιοξειδωτικό ένζυμα.

Όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες ορμόνες, ο οργανισμός σας φτιάχνει λιγότερη μελατονίνη καθώς μεγα­λώνετε. Μέχρι να φτάσετε σε ηλικία πενήντα ετών, το σώμα σας φτιά­χνει απλώς ένα κλάσμα της ποσότητας μελατονίνης που έφτιαχνε όταν ήσασταν έφηβοι.

Δυνατό αντιοξειδωτικό

Η μελατονίνη είναι εξαιρετικά σημαντική για την προστασία των κυττάρων σας — και ιδιαίτερα των εγκεφαλικών κυττάρων — από τις κα­ταστρεπτικές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών. Σύμφωνα με το δρα Russell J. Reiter, το μεγαλύτερο ερευνητή στο πεδίο αυτό, η μελατονίνη περισυλλέγει και εκκαθαρίζει τις ρίζες υδροξυλίου και υπεροξυλίου αποτελεσματικότερα από τα άλλα γνωστά αντιοξειδωτικό. Συγκεκριμένα, η μελατονίνη είναι ενδεχομέ­νως 10 φορές αποτελεσματικότερη από τη γλουταθειόνη στην εξου­δετέρωση των ελεύθερων ριζών.

Ο εγκέφαλος είναι πιο ευάλωτος στις βλάβες των ελεύθερων ριζών σχεδόν από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος σας. Αυτό συμβαί­νει επειδή σχεδόν το 50% του εγκεφάλου σας, με βάση το βάρος του, είναι λίπος. Η ρίζα υδροξυλίου είναι ιδιαίτερα καταστρεπτική για τους λιπώδεις ιστούς, γεγονός που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος είναι το τμήμα του σώματος σας που είναι πιθανότερο να υποστεί βλάβες.

Η μελατονίνη έχει διεγερτική επίδραση στα αντιοξειδωτικό ένζυμα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ενισχύει την παραγωγή γλουταθειόνης. Επειδή η μελατονίνη εισέρχεται εύκολα στα λιπίδια, εισέρχε­ται εύκολα στις μεμβράνες των κυττάρων σας. Αυτό βοηθά να σταθερο­ποιηθούν και να γίνουν ανθεκτικότερες στις οξειδωτικές επιθέσεις . Έχει αποδειχθεί ότι η μελατονίνη είναι εξαιρετικά ασφαλής. Δόσεις  ύψους έως και 6 γραμμαρίων δεν έχουν καθόλου τοξικές ενέργειες.

Για να αποφευχθούν τα προβλήματα υπνηλίας που μπορεί να προ­καλέσει η μελατονίνη, μπορείτε να παίρνετε τη δόση σας μισή ώρα πριν πάτε για ύπνο. Η επιπλέον ανταμοιβή σας θα είναι ο πιο ξεκούραστος βραδινός ύπνος —και, όπως θα μάθετε στο Κεφάλαιο 13, αυτό μπορεί να είναι πολύ πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό σας απ’ όσο νομίζετε.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες αντενδείξεις όσον αφορά τη χρήση της μελατονίνης. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να την αποφεύγουν, όπως επίσης και οι γυναίκες που προσπαθούν να συλ­λάβουν, επειδή, σε υψηλές δόσεις, η μελατονίνη ενεργεί ως αντισυλληπτικό. Ακόμη, επειδή η μελατονίνη διεγείρει το ανοσποιητικό σας σύστημα, μπορεί να ανακύψουν κάποια ερωτήματα σχετικά με τις αυτοάνοσες ασθένειες.

Δείτε επίσης