Ίδρυμα Ευγενίδου: «Ταξίδι» στον κόσμο των παιδικών παιχνιδιών

Συμβολίζουν την αθωότητα της παιδικής ηλικίας, την ελπίδα και τη χαρά. Αυτοκινητάκια, αρκουδάκια, κούκλες και κλόουν, συλλεκτικά παιχνίδια που συντρόφευσαν πολλές γενιές παιδιών, παρουσιάζονται στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Η έκθεση φέρει τον τίτλο «30 χρόνια “Μοντέρνα” παιδικά παιχνίδια: 1938-1968» και παρουσιάζεται μέχρι τις 18 Μαρτίου.

Τα παιχνίδια προέρχονται από τη συλλογή του Γιάννη Γιαννακάκη- Σεϊτανίδη. Η έκθεση περιλαμβάνει 170 συλλεκτικά παιχνίδια, τα οποία χρονολογούνται τις δεκαετίες ΄40, ’50 και ’60. Αυτοκίνητα κάθε είδους, από αγωνιστικά, φόρμουλας και σακαράκες μέχρι αυτοκίνητα του Τζέιμς Μποντ, αλλά και τρένα, μοτοσικλέτες, πλοία, διαστημόπλοια, αρκουδάκια, κλόουν, ζώα, κούκλες και μουσικά μαϊμουδάκια, που κατασκευάστηκαν τις τρεις αυτές δεκαετίες, παρουσιάζονται υπενθυμίζοντας τη χαμένη μας αθωότητα.

Ο τραπεζικός υπάλληλος, Γιάννης Γιαννακάκης- Σεϊτανίδης, άρχισε να συλλέγει παιχνίδια πριν από είκοσι χρόνια, «κατά τύχη» όπως λέει στο ΑΜΠΕ, προκειμένου να διακοσμήσει το σπίτι του. Η ενασχόληση με τον κόσμο των παιχνιδιών ήταν, όμως, τόσο γοητευτική, ώστε άρχισε να περιπλανείται στις αγορές όλης της Ευρώπης, προκειμένου να εντοπίσει παλιά παιχνίδια. Λονδίνο, Παρίσι, Μόναχο, Ρώμη, Σάλσμπουργκ, ήταν μερικές μόνο από τις πόλεις, όπου βρήκε αυτοκινητάκια, κούκλες, αρκουδάκια και άλλα παιχνίδια που συγκίνησαν και συνεχίζουν να συγκινούν τα παιδιά.

Τα παιχνίδια αυτά κατασκευάστηκαν είτε σε οικοτεχνίες λίγο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, είτε στις βιομηχανίες που τις αντικατέστησαν αμέσως μετά. Κύριες χώρες κατασκευής τους ήταν η Γερμανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Άλλα από αυτά είναι κουρδιστά, άλλα μπαταρίας, άλλα μηχανικά ή και μαγνητικά. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και η προσοχή στη λεπτομέρεια.

Πολλά από αυτά είναι σπάνια. «Ορισμένα τα έχω δει να πωλούνται σε αρκετά υψηλές τιμές σε δημοπρασίες και άλλα να περιλαμβάνονται στις συλλογές ευρωπαϊκών μουσείων» εξηγεί ο συλλέκτης.

Η συλλογή εκτίθεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. «Τα παιχνίδια δεν πρέπει να είναι κλεισμένα σε βιτρίνες, πρέπει να τα χαίρονται οι ενήλικες και τα παιδιά. Έχουμε ανάγκη τη χαρά που μας προσφέρουν τα παιχνίδια, ειδικά στη σημερινή εποχή» επισημαίνει. Φιλοδοξία του μάλιστα είναι να παραχωρήσει τη συλλογή του σε κάποιο πολιτιστικό ή εκπαιδευτικό ίδρυμα, προκειμένου να τα εκθέτει σε μόνιμη βάση.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση θα προβάλλεται και ειδικό βίντεο, όπου θα παρουσιάζονται η κίνηση και ο ήχος πολλών από τα παιχνίδια.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης