Χάπι κατά του αλκοολισμού

Η επιστημονική κοινότητα υποδέχτηκε θετικά τη δημιουργία ενός νέου φαρμάκου αφού όπως φαίνεται είναι πιο ανώδυνο και πιθανώς πιο λειτουργικό στην καταπολέμηση του αλκοολισμού από τα υπάρχοντα φάρμακα. Το χάπι (nalmefene) που αναπτύσσει η εταιρία Lundbeck επεμβαίνει στο κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου και μειώνει την επιθυμία κατανάλωσης αλκοόλ. Μέχρι τώρα τα φάρμακα που απευθύνονται σε άτομα εθισμένα στο αλκοόλ τα κάνουν να νιώθουν άρρωστοι όταν πίνουν αλκοόλ.

Στις δοκιμές οι εθελοντές (άτομα εθισμένα στο αλκοόλ) έπαιρναν nalmefene κάθε φορά που υπήρχε πιθανότητα να καταναλώσουν αργότερα αλκοόλ. Τόσο η ομάδα που λάμβανε το χάπι όσο και εκείνη που έπαιρνε ένα εικονικό φάρμακο έκαναν παράλληλα και ψυχοθεραπεία για να ενισχυθεί η προσπάθεια απεξάρτησής τους. Ανάμεσα στις παρενέργειες που παρουσιάστηκαν είναι κόπωση, ζαλάδα, ναυτία, διαταραχές του ύπνου, ρίγη και εφίδρωση.

Σημαντικός περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ

Μετά από έξι μήνες ο μέσος όρος ημερήσιας κατανάλωσης αλκοόλ των ασθενών έπεσε από τα 84 γρ. στα 30 γρ. την ημέρα. Πριν την έναρξη της θεραπείας κάθε ασθενής έκανε μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ 19 μέρες τον μήνα. Το χάπι σε συνδυασμό με τη ψυχολογική υποστήριξη περιόρισε σε επτά τις ημέρες αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ.

Στις δοκιμές έλαβαν μέρος 604 άτομα με προβλήματα εθισμού στο αλκοόλ από την Αυστρία, τη Φιλανδία, τη Γερμανία και τη Σουηδία. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Ενωσης που έγινε στην Πράγα. Οι δοκιμές του νέου χαπιού συνεχίζονται και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πότε θα υποβληθεί αίτηση για την έγκρισή του.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης