Στο γονίδιο SRY οφείλει την επιθετικότητα ο άνδρας

Αυστραλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν το γονίδιο της επιθετικότητας στον άνδρα. Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Prince Henry της Μελβούρνης λένε ότι ένα και μόνο γονίδιο θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι άνδρες όταν στρεσάρονται είναι πιο «ετοιμοπόλεμοι» από τις γυναίκες. Αφού μελέτησαν χημικές ουσίες που εκκρίνονταν από άνδρες εθελοντές όταν εκείνοι έρχονταν «αντιμέτωποι» με καταστάσεις που τους προκαλούσαν στρες συμπέραναν ότι η εκρηκτική τους συμπεριφορά πιθανότατα εξηγείται από το γονίδιο SRY (Sex-determining region Y) του χρωμοσώματος Υ (υπάρχει μόνο στους άνδρες) και στις πρωτεΐνες τις οποίες παράγει.Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει το γονίδιο SRY με τη διαμόρφωση των αρσενικών χαρακτηριστικών κατά την εμβρυϊκή ζωή.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει το SPY

Οι Αυστραλοί ερευνητές είδαν τώρα ότι οι πρωτεΐνες του γονιδίου SRY εντοπίζονται επίσης στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα των ενήλικων ανδρών. Η συγκεκριμένη πρωτεϊνική «ενορχήστρωση» ενδεχομένως να ρυθμίζει τις ορμόνες του στρες και την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και την αδρεναλίνη στο κυκλοφορικό των ανδρών σε συνθήκες στρες. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους ειδικούς, πυροδοτεί την επιθετική έκρηξη, το βίαιο ρεφλέξ.

Αντίθετα, στην περίπτωση των γυναικών οι καταστάσεις στρες αντιμετωπίζονται με την έκκριση οιστρογόνων και ωκυτοκίνης – της ορμόνης της τρυφερότητας. «Η επιθετική αντίδραση είναι πιο έντονη στους άνδρες, ενώ οι γυναίκες τείνουν να υιοθετούν μια λιγότερο επιθετική και περισσότερο φιλική συμπεριφορά» εξηγεί ο δρ Γιουχιούνγκ Λι. Αυτό εκ πρώης όψεως φαίνειται περίεργο αλλά το συμπέασμα είναι ότι το στρες ενώ κάνει τον άνδρα επιθετικό την γυναίκα την προτρέπει σε φιλική συμπεριφορά, να “βρεί” δηλαδή με τους άλλους.

«Νέα ευρήματα δείχνουν ότι το γονίδιο SRY εκκρίνει τη ”μάτσο” συμπεριφορά μέσω της ενεργοποίησής του απευθείας στον εγκέφαλο και στους περιφερειακούς ιστούς που σχετίζονται με την κίνηση και την αρτηριακή πίεση στους άνδρες» καταλήγει ο Λι.

Δείτε επίσης