Το τάι τσι βελτιώνει το Πάρκινσον

Μία ώρα τάι τσι, δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από νόσο του Πάρκινσον να περπατήσουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Το τάι τσι είναι μία αρχαία κινεζική πολεμική τέχνη, που χαρακτηρίζεται από αργές, γεμάτη χάρη κινήσεις. Όπως διαπιστώθηκε, βελτιώνει την ισορροπία και την ικανότητα βαδίσεως των ασθενών, ενώ τους προστατεύει και από τις πτώσεις.

Τη σχετική μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ερευνητικό Ίδρυμα του Όρεγκον, οι οποίοι ζήτησαν από 195 ασθενείς να παρακολουθούν δύο φορές την εβδομάδα, επί 60 λεπτά κάθε φορά, μαθήματα τάι τσι ή προπόνηση αντίστασης (συμπεριλάμβανε stepsκαι βαθιά καθίσματα με βάρη στους αστραγάλους) ή ασκήσεις διατάσεως των μυών (στρέτσινγκ).

Το μάθημα του τάι τσι είχε προσαρμοσθεί ειδικά για τους ασθενείς, δίνοντας βάρος στις κινήσεις ταλάντωσης και μετατόπισης του βάρους.

Έπειτα από έξι μήνες μαθημάτων, η ομάδα του τάι τσι είχε σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με εκείνη του στρέτσινγκ σε τεστ ισορροπίας, ελέγχου, βάδισης και άλλων δεικτών της φυσικής κατάστασης.

Σε σύγκριση, εξάλλου, με την ομάδα της προπόνησης αντίστασης, η ομάδα του τάι τσι υπερείχε στην ισορροπία, στον έλεγχο, στον διασκελισμό και σε άλλα τεστ.

Επιπλέον, το τάι τσι υπερείχε του στρέτσινγκ στην πρόληψη των πτώσεων, ενώ ήταν εξίσου αποτελεσματικό με την προπόνηση αντίστασης, γράφουν οι ερευνητές στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM).

«Τα ευρήματά μας είναι κλινικώς σημαντικά, διότι δείχνουν πως το τάι τσι, το οποίο είναι μία χαμηλής έως ήπιας πρόσκρουσης γυμναστική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά στις υπάρχουσες φυσιοθεραπείες για το Πάρκινσον», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φούζχονγκ Λι.

«Οι βελτιώσεις που καταγράψαμε στην ισορροπία και στη βάδιση των ασθενών, υπογραμμίζουν την ικανότητα των κινήσεων του τάι τσι να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ασθενών με σοβαρά κινητικά προβλήματα».

Η νόσος του Πάρκινσον προκαλεί τρόμο (τρέμουλο), δυσκαμψία και σπασμωδικές κινήσεις που επηρεάζουν τη βάδιση και άλλες δραστηριότητες – προβλήματα για τα οποία συχνά συνιστάται γυμναστική ή φυσιοθεραπεία στους ασθενείς.

Δείτε επίσης