Ο μήνας γέννησης επηρεάζει την υγεία;

Κι όμως ο μήνας γέννησης επηρεάζει την μετέπειτα ζωή. Έχουν βάση λοιπόν τα ζώδια; Αυτό είναι άγνωστο αλλά πριν από λίγους μήνες, η Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών (ONS) της Βρετανίας έδωσε στη δημοσιότητα ανάλυση, η οποία αντιστοίχισε τους μήνες γεννήσεως χιλιάδων πολιτών της Γηραιάς Αλβιόνας με 19 διαφορετικά επαγγέλματα. Το γενικό συμπέρασμα ήταν πως αναλόγως με τον μήνα γεννήσεως αυξάνονται οι στατιστικές πιθανότητες που έχει ένας άνθρωπος να ασχοληθεί με συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Μήνας γέννησης και επάγγελμα

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ανάλυσης, βρέθηκε ότι:

* Τον Ιανουάριο γεννιούνται αναλογικά περισσότεροι γιατροί και εισπράκτορες, αλλά λιγότεροι μεσίτες.

* Τον Φεβρουάριο γεννιούνται πολλοί καλλιτέχνες και τροχονόμοι, αλλά λιγοστοί φυσικοί.

* Τον Μάρτιο καταγράφονται περισσότερες γεννήσεις πιλότων και μουσικών.

* Τον Απρίλιο και τον Μάιο δεν υπάρχει ιδιαίτερος επηρεασμός στον επαγγελματικό προσανατολισμό, με μικρή εξαίρεση την ενασχόληση με την πολιτική για όσους γεννιούνται Μάιο.

* Τον Ιούνιο γεννιούνται πολλά στελέχη επιχειρήσεων – και επίσης έχουν γεννηθεί πέντε από τους 22 νομπελίστες Ειρήνης…

* Τον Ιούλιο γεννιούνται πολλοί οικοδόμοι, οδηγοί τραίνων, αλλά και αρκετοί συγγραφείς και καλλιτέχνες.

* Τον Αύγουστο επίσης καταγράφονται περισσότερες γεννήσεις οικοδόμων.

* Τον Σεπτέμβριο τα δύο επαγγέλματα με τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων είναι αυτά των φυσικών και των αθλητών. Λιγότερο πιθανό, εξάλλου, είναι να γίνει κανείς οικοδόμος και κομμωτής.

* Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο τα επαγγέλματα επίσης είναι μοιρασμένα. Ωστόσο, όσοι γεννιούνται αυτούς τους δύο μήνες φαίνεται πως έχουν πλεονέκτημα στην επιβίωση.

* Τον Δεκέμβριο, τέλος, οι οδοντίατροι είναι το επάγγελμα που εμφανίζεται συχνότερα από τον μέσο όρο.

Μήνας γέννησης και υγεία

Αν και οι τάσεις αυτές δύσκολα ερμηνεύονται( εκτός κι αν κάποιος καταφύγει στα ζώδια), είναι πιο εύκολο να ερμηνευτούν ανάλογες συσχετίσεις που έχουν παρατηρηθεί μεταξύ του μήνα γεννήσεως και της υγείας. Στην πραγματικότητα, πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως ο μήνας γεννήσεως επηρεάζει τα πάντα – από την ευφυΐα έως το προσδόκιμο επιβίωσης.

Οι έως τώρα μελέτες υποδηλώνουν πως οι παρατηρούμενες διαφορές σχετίζονται πρωτίστως με την έκθεση της μητέρας στον ήλιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο ήλιος διεγείρει την παραγωγή βιταμίνης D από τον οργανισμό της μητέρας – και η έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να έχει μόνιμες συνέπειες για το αγέννητο παιδί της.

Προγενέστερες μελέτες, λ.χ., έχουν συσχετίσει τη γέννηση κατά τους ανοιξιάτικους μήνες με πιο ευπαθή υγεία – με νοσήματα όπως το άσθμα, ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια και το Άλτσχαϊμερ να συσχετίζονται με αυτούς. Επιπλέον, τα «παιδιά της άνοιξης» ενδέχεται να έχουν και χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης απ’ ό,τι συνομήλικοί τους που έχουν γεννηθεί άλλες εποχές.

Δεκέμβριο και Ιανουάριο, εξάλλου, φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδά τους η «κακή» (LDL) χοληστερόλη (χοληστερίνη) και τα τριγλυκερίδιά μας, ενώ στα χαμηλότερά τους βρίσκονται το καλοκαίρι, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Χειμώνα είναι επίσης πιο έντονη η ουλίτιδα (ίσως λόγω πιο αδύναμου ανοσοποιητικού), ενώ Φεβρουάριο και Μάρτιο είναι υψηλότερη η συγκέντρωση σπερματοζωαρίων (και χαμηλότερη τον Σεπτέμβριο) σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Fertility and Sterility».

Μάρτιο και Απρίλιο, εξάλλου, εκδηλώνεται συχνότερα ο έρπης – με μία ακόμα κορύφωση να παρατηρείται τον Αύγουστο, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Journal of Interdisciplinary Cycle Research». Οι μειωμένοι αμυντικοί μηχανισμοί μπορεί να είναι η αιτία για το εύρημα της άνοιξης, ενώ η έκθεση στον ήλιο τον Αύγουστο επίσης μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο Μάρτιος φαίνεται πως είναι ο ασφαλέστερος μήνας για σοβαρή χειρουργική επέμβαση, καθώς δύο διαφορετικές μελέτες – η πρώτη σε σχεδόν 200.000 πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα και η άλλη σε ασθενείς που είχαν κάνει μπάι πας – έδειξαν πως οι πιθανότητες ταχείας ανάρρωσης είναι αυξημένες κατά τους ανοιξιάτικους μήνες. Ανάλογα ευρήματα είχαν και μελέτες με άλλες επεμβάσεις. Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ που τις πραγματοποίησαν αποδίδουν την εποχιακή διακύμανση στην επιτυχία των εγχειρήσεων σε παράγοντες, όπως η κατάθλιψη και ο τρόπος ζωής.

Η άνοιξη είναι επίσης η εποχή που κορυφώνονται οι αθροιστικές κεφαλαλγίες, με μία ακόμα κορύφωση τον Σεπτέμβριο. Οι πονοκέφαλοι αυτοί είναι πιθανώς οι πιο δυνατοί απ’ όλους, σύμφωνα με νευρολόγους από το Κέντρο Ουώλτον, του Λίβερπουλ, οι οποίοι αποδίδουν την εποχιακή διακύμανση στην εμφάνισή τους στο βιολογικό ρολόι του οργανισμού και τις ορμονικές διακυμάνσεις.

Οι χειμερινοί μήνες, τέλος, είναι οι πιο επικίνδυνοι για την καρδιά, με τους καλοκαιρινούς να είναι οι πιο «φιλικοί», αν και αυτό δεν έχει σχέση με το μήνα γέννησης. Μελέτη, λ.χ., της Α’  Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών που διεξήχθη πριν από μία δεκαετία έδειξε πως τα ποσοστά των οξέων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου στην περιοχή της Αττικής το καλοκαίρι είναι κατά περίπου 30% λιγότερα από ό,τι τον χειμώνα. Αιτία γι’ αυτό μπορεί να είναι η χαμηλότερη αρτηριακή πίεση που έχουμε το καλοκαίρι αλλά και ότι το χειμώνα παράγεται στο αίμα περισσότερο ινωδογόνο κάτι που ευνοεί τους θρόμβους.

Δείτε επίσης