Τα Ωδεία στην Αρχαιότητα. Διάλεξη στα πλαίσια του Megaron Plus

Στην ιστορία, τη λειτουργία και την κατασκευή των ωδείων της Αρχαιότητας, θα αναφερθεί, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες καθηγητές αρχιτεκτονικής, ο Μανόλης Κορρές στην διάλεξη που θα δώσει στις 20 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η διάλεξη με τίτλο “Στεγασμένοι χώροι μουσικής της Αρχαιότητας: το Ηρώδειο”, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό Σωματείο Διάζωμα.

Το ωδείον, ως διακεκριμένο κτιριακό είδος πρωτοεμφανίζεται τον 5ο αι. π.Χ. στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα τετράγωνο πολύστυλο κατασκεύασμα τεσσάρων σχεδόν στρεμμάτων με πυραμιδοειδή στέγη. Αργότερα εξελίσσονται ωδεία μικρότερου μεγέθους, ορθογώνια, αλλά με καμπύλη τοποθέτηση των καθισμάτων σε επάλληλες σειρές. Ταυτόχρονα, για καλύτερη ορατότητα, καταβάλλεται προσπάθεια ελαττώσεως του αριθμού των στύλων. Τούτο επιτυγχάνεται ήδη τον 1ο αι. π.Χ. με πολύ γνωστές περιπτώσεις το ωδείον της Πομπηίας και εκείνο του Αγρίππα στην Αγορά των Αθηνών. Ακολούθως τα ωδεία σχεδιάζονται ως μικρά θέατρα, με χαρακτηριστική ημικυκλική μορφή, αλλά υψηλότερους τοίχους για τη δημιουργία περιμετρικής ζώνης μεγάλων φωτιστικών ανοιγμάτων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή αρχιτεκτονικής, “το Ηρώδειον αποτελεί ακραία περίπτωση: Επέβαλλε την απαλλοτρίωση κάθε ιδιοκτησίας επί τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων, ενώ έως τώρα πολλοί επιστήμονες αμφισβητούν την ύπαρξη αρχαίας τεχνολογίας κατάλληλης για την πλήρη κάλυψη τέτοιου τεράστιου χώρου με βαριά ξύλινη στέγη, χωρίς ενδιάμεσα στηρίγματα”.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης