Θεσσαλονίκη: Η … αιώνια πόλη των ποιητών

Μπορεί στη Θεσσαλονίκη η ποίηση (με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια μέρα της) να μην τιμάται, όπως στην Αθήνα, με δημόσια διαμαρτυρία των ποιητών (ενάντια στη διαφθορά του πολιτικού συστήματος, της ηθικής, πολιτιστικής και οικονομικής κρίσης, ενάντια στο λαϊκισμό, τη βία, τους βανδαλισμούς), εδώ, όμως, γράφτηκε η “πρόταση”-“προτροπή” του επίσης Θεσσαλονικιού ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη: “Προδίδετε πάλι την ποίηση θα μου πείς…/ Ε, ναι λοιπόν / κηρύγματα και ρητορείες/ Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις/ Να μην τις παίρνει ο άνεμος..” (Απόσπασμα από το ποίημα με τίτλο “Ποιητική” του Μ. Αναγνωστάκη – από τη συλλογή “Ο στόχος” 1970)

Στίχους και του Μ. Αναγνωστάκη (Θεσσαλονίκη 1925- Αθήνα 2005) θα απαγγείλουν απόψε σύγχρονοι ποιητές της Θεσσαλονίκης, μαθητές κ.ά., στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύνδεσμος εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

Η εκδήλωση (με αφορμή και τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1912-2012) έχει ως θέμα τους Θεσσαλονικείς ποιητές του “ελεύθερου” αιώνα της πόλης (“Οι Ποιητές του αιώνα της Θεσσαλονίκης”).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναφορά στους ποιητές και το έργο τους, απαγγελία ποιημάτων καθώς και μουσικό πρόγραμμα από φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι οποίοι θα παίξουν τόσο έργα του κλασσικού ρεπερτορίου όσο και τραγούδια του Τσιτσάνη και του Χιώτη, με θέμα τη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19.00, στο Κέντρο Μουσικής της Διεύθυνσης Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού (Κουντουριώτου 17, απέναντι από το Λιμάνι).

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια μέρα ποίησης (όπως ορίστηκε από την UNESCO μόλις το 1999 ) βραδιά με “7+1 ποιητικά/θεατρικά αναλόγια” διοργανώνει και το λογοτεχνικό περιοδικό “Εντευκτήριο”, στις εγκαταστάσεις του “Underground Εντευκτηρίου” (Δεσπεραί 9), στη Θεσσαλονίκη.

Στη εκδήλωση συμμετέχουν οκτώ θεατρικά σχήματα της πόλης (Angelus Novus/Θέατρο ΟΡΑ , Εργαστήριο Μουσικού θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Θέατρο Τέχνης “Ακτίς Αελίου”, “Μαύρος Γάντζος”, Ομάδα Τέχνης Oberon, Passatempo, Πειραματική σκηνή της τέχνης και Σχήμα εκτός άξονα).

Και καθώς η ημέρα ποίησης είναι η ημέρα της Εαρινής ισημερίας, τη μέρα αυτή διάλεξε και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για να εγκαινιάσει τις “εαρινές ημέρες βιβλιοθηκών”, τη μεγάλη γιορτή στο δίκτυο βιβλιοθηκών της χώρας.

Τα εγκαίνια των “Εαρινών Ημερών Βιβλιοθηκών” (που θα διαρκέσουν ως τις 6 Απριλίου) θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαρτίου στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30), στις 20:30, με μία ακόμη πρωτότυπη εκδήλωση, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο και τις εκδόσεις “Σαιξπηρικόν”.

Στην εκδήλωση, ποιητές και άνθρωποι του θεάτρου από τη Θεσσαλονίκη θα παίξουν με τους παρευρισκόμενους το “Παιχνίδι των Λέξεων”, με στόχο τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Ποιήματος, μέσα από μία ζωντανή εγκατάσταση, όπου οι άνθρωποι θα παίζουν τους ρόλους των λέξεων και των γραμμάτων. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από συναυλία σε ρυθμούς τζαζ και σουίνγκ, προβολή βίντεο και ποτό.

Την ίδια “ανοιξιάτικη” και “ποιητική” μέρα, από τις 10 το πρωί, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Σταθμού ((Αναγνωσταρά 9-11) ο Βαγγέλης Τασιόπουλος θα φέρει τα παιδιά σε μία ουσιαστική και διαδραστική γνωριμία με την ποιητική γλώσσα, μέσα από την εκδήλωση με τίτλο “Κόσμο λένε την αυλή μας”, ενώ στις 4 το απόγευμα, στην Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου (Χαλκιδικής και Ορέστου 33), το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά “Δόνα η Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας” θα “ζωντανέψει” μέσα από μία παράσταση κουκλοθέατρου, από τις σπουδάστριες του ΙΕΚ “Ακμή”.

Τέλος, στις 6 το απόγευμα, στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου, (Νικάνορος 3 και Στ. Νούκα), θα πραγματοποιηθεί η προβολή της ταινίας “Το ασχημόπαπο κι εγώ”, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης