Αρθρίτιδα: Θεραπεία με βλαστοκύτταρα

Η αρθρίτιδα, μια ασθένεια που προσβάλλει σχεδόν όλους τους ανθρώπους, ειδικά από την ηλικία των 50 ετών και μετά, χαρακτηρίζεται από πόνο στην κίνηση. Η νόσος είναι τρεις φορές συχνότερη στις γυναίκες, συγκριτικά με τους άνδρες. Μέχρι πρόσφατα η μόνη λύση για τις προχωρημένου σταδίου μορφές αρθρίτιδας, ήταν η χειρουργική αντιμετώπιση με αρθροπλαστική. Η δημιουργία ωστόσο τεχνητής άρθρωσης συνεπάγεται μεγάλο χειρουργικό τραύμα και μακρά περίοδο αποκατάστασης. Επίσης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επιπλοκών και δεν διαρκεί εφόρου ζωής.

Η αποφυγή του χειρουργείου είναι πλέον εφικτή με την εφαρμογή και στην Ελλάδα της μεθόδου έγχυσης ενήλικων βλαστιοκυττάρων στην άρθρωση που έχει φλεγμονή. Πρόκειται για μέθοδο ελάχιστα επεμβατική, σύντομης διάρκειας, ασφαλή, που αναχαιτίζει ουσιαστικά το πρόβλημα της αρθρίτιδας.

Το γεγονός μάλιστα ότι η θεραπεία της αρθρίτιδας βασίζεται σε βλαστοκύτταρα του ίδιου του ασθενή και όχι σε εμπορικά ή χημικά σκευάσματα, εξαλείφει τον κίνδυνο παρενεργειών και απόρριψης τους από τον οργανισμό του ασθενή.

Τα ενήλικα βλαστοκύτταρα και ειδικότερα τα μεσεγχυματικά, προτιμώνται γιατί έχουν την δυνατότητα της αναγέννησης και διαφοροποίησης σε χονδροκύτταρα. Μάλιστα, μπορούν να συλλεχθούν από τον οργανισμό του ασθενή, να αποθηκευθούν και να επανατοποθετηθούν σε αυτόν αργότερα, στο πλαίσιο μιας απλής ιατρικής πράξης.  Στη νέα μέθοδο θεραπείας έχουν ήδη υποβληθεί επιτυχώς 48 Έλληνες ασθενείς, τους τελευταίους 18 μήνες, από την ομάδα του χειρουργού-ορθοπαιδικού Σταύρου Αλευρογιάννη.  Το κόστος ανέρχεται περίπου στα 3.500 ευρώ, όσο δηλαδή και μια κλασσική ολική αρθροπλαστική γόνατος και προς το παρόν δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η διαδικασία της θεραπείας

Σε πρώτο στάδιο της θεραπείας, μέσα σε 20 λεπτά, ο πλαστικός χειρουργός εκτελεί με τοπική νάρκωση -γρήγορα και ανώδυνα- τη λήψη βλαστοκυττάρων από την περιοχή της κοιλίας, όπου υπάρχει συσσωρευμένο λίπος. Αμέσως μετά, ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει και να συνεχίσει τις δραστηριότητες του χωρίς την παραμικρή ενόχληση.

Σε δεύτερο στάδιο, πραγματοποιείται η έγχυση των βλαστοκυττάρων του, τα οποία έχουν ενεργοποιηθεί και πολλαπλασιαστεί. Με τοπική νάρκωση, υπό συνεχή ακτινοσκοπικό έλεγχο της πάσχουσας περιοχής, ο ορθοπαιδικός πραγματοποιεί την έγχυση στην ακριβή θέση που υπάρχει η αρθρίτιδα, επιβεβαιώνοντας το αποτέλεσμα από επεμβατικό ακτινολόγο. Ο ασθενής είναι έτοιμος, μετά από περίπου μία ώρα, να αποχωρήσει. Ενεργοποιημένα βλαστοκύτταρα φυλάσσονται για μελλοντική χρήση.

Η μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική και απευθύνεται σε ασθενείς που πάσχουν από μετρίου ή σοβαρού βαθμού αρθρίτιδες, τενοντοπάθειες, συνδεσμικές κακώσεις, συνεπεία αθλητικών κακώσεων ή εκφύλισης και οι οποίοι θέλουν να αποφύγουν το χειρουργείο της αλλαγής της άρθρωσης

Δείτε επίσης