Ασπιρίνη: Αντικαρκινικό το σαλικυλικό οξύ

Πολύ πρόσφατα, μελέτες αποκάλυψαν μια σημαντική δράση της ασπιρίνης: το φάρμακο φαίνεται ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαφορετικών μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη και του μαστού. Η δράση της ασπιρίνης προέρχεται από το σαλικυλικό οξύ που περιέχει. Μια τροποποιημένη μορφή αυτής της ουσίας, το ακετυλοσαλυκιλικό οξύ αποτελεί τη δραστική ουσία της ασπιρίνης. Πρόκειται για ένα αντιφλεγμονώδες και παυσίπονο φάρμακο.  Μετά τη λήψη τη, η ασπιρίνη διασπάται εντός του οργανισμού σε σαλικυλικό οξύ, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί σαφές πώς το σαλικυλικό οξύ εμφανίζει προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο.

Τώρα μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Νταντί στην Αγγλία σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ στο Οντάριο του Καναδά φαίνεται να δίνει μια απάντηση στο μυστήριο.

Σαλικυλικό οξύ και ένζυμο ΑΜΠΚ

Οι ερευνητές εισήγαγαν σαλικυλικό οξύ σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων του νεφρού. Ανακάλυψαν ότι η ουσία ενεργοποιούσε το ΑΜΡΚ (AMP-activated protein kinase) ένα ένζυμο που εμπλέκεται στην κυτταρική ανάπτυξη και τον μεταβολισμό και το οποίο έχει φανεί ότι παίζει ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου και διαβήτη.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες εξέτασαν τη δράση υψηλών δόσεων σαλικυλικού οξέος σε διαφορετικά είδη ποντικιών. Ανακάλυψαν ότι σε όσα πειραματόζωα είχαν τροποποιηθεί γενετικώς ώστε να εμφανίζουν έλλειψη του ΑΜΡΚ δεν παρουσιάστηκαν οι  ίδιες μεταβολικές επιδράσεις από τη λήψη σαλικυλικού οξέoς σε σύγκριση με εκείνα που έφεραν το ένζυμο.

Το σαλικυλικό οξύ σε μια άλλη μορφή του που ονομάζεται σαλσαλάτη φαίνεται επίσης υποσχόμενο ως θεραπεία για την ινσουλινοαντίσταση και τον διαβήτη τύπου 2. Οι συγκεκριμένες επιδράσεις πάντως δεν φαίνεται να σχετίζονται με το ΑΜΡΚ. Αυτό είδαν οι ερευνητές όταν χορήγησαν σαλικυλικό οξύ σε ποντίκια με ινσουλινοαντίσταση τα οποία παρουσίαζαν έλλειψη του ΑΜΡΚ. Όπως συγκεκριμένα προέκυψε από το πείραμα, τα γενετικώς τροποποιημένα ζώα εμφάνισαν την ίδια βελτίωση στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος με όσα δεν είχαν έλλειψη του ενζύμου.

Νέες αντικαρκινικές θεραπείες

Το νέο εύρημα πιθανότατα διαχωρίζει την παυσίπονη δράση της ασπιρίνης από την προληπτική δράση της εναντίον του καρκίνου και ανοίγει τον δρόμο για νέες αντικαρκινικές θεραπείες οι οποίες θα συνδέονται με λιγότερες παρενέργειες από την ασπιρίνη (είναι γνωστό ότι το φάρμακο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο γαστρορραγίας). Το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα είναι να εξετάσει τη δράση του σαλικυλικού οξέος σε μοντέλα ποντικών με καρκίνο προκειμένου να ανακαλύψει εάν το ένζυμο ΑΜΡΚ συνεχίζει να έχει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την αντικαρκινική δράση της ουσίας.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης