To να είσαι ο εαυτός σου κάνει κακό στην καριέρα

Το να λες ανοιχτά την άποψη σου και να είσαι ο εαυτός σου είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι θα κατέτασσαν στην λίστα με τα προτερήματα τους. Όμως νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην ετήσια συνάντηση της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας στο Λονδίνο υποστηρίζει πως αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο στον χώρο της δουλειάς.
Οι ψυχολόγοι μελέτησαν δείγμα 533 εθελοντών για να δουν πως οι άνθρωποι αυτοί λειτουργούν στις κοινωνικές τους επαφές και να μελετήσουν πόσο πολύ οι άνθρωποι ανοίγονται στις καθημερινές διαπροσωπικές σχέσεις τους. Σύμφωνα με αυτό οι άνθρωποι είναι περισσότερο ο εαυτός τους με τον σύντροφό τους, ακολουθούν οι φίλοι, οι γονείς ενώ τελευταία στην λίστα έρχεται η δουλειά.

Διακριτική σιωπή

Η επιλογή αυτή αποδεικνύεται σοφή αφού όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, οι άνθρωποι που είναι ανοιχτοί στον σύντροφο, στους φίλους και την οικογένεια τους είναι υγιέστεροι και δηλώνουν πιο ικανοποιημένοι από την ζωή τους, αυτοί που λένε αυτό που σκέφτονται στην συναδέλφους τους δεν νιώθουν καλά στον εργασιακό τους χώρο αλλά ούτε και είναι αυτοί που παίρνουν την προαγωγή.
«Ακούμε καθημερινά τους γκουρού αυτοβοήθειας να λένε πως το μυστικό της επιτυχίας είναι να είσαι ο εαυτός σου, αυτό όμως δεν ισχύει στο περιβάλλον της δουλειάς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Dr Oliver Robinson του Πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς. Σε μερικές περιπτώσεις ένα ευγενικό χαμόγελο ή η διακριτική σιωπή μπορεί να είναι πιο εποικοδομητικό για την πρόοδο αλλά και την ηρεμία σου στην δουλειά από το να πεις αυτό που σκέφτεσαι και αισθάνεσαι στους συναδέλφους σου.

Δείτε επίσης