Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιένης στο Μέγαρο Μουσικής

Μια από τις καλύτερες και παλιότερες ορχήστρες του κόσμου επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής, δυο σχεδόν χρόνια μετά από την εμφάνισή της με τον Ρικάρντο Μούτι, σε ένα μεγάλο μουσικό γεγονός που μέσω της ζωντανής αναμετάδοσης στον κήπο του Μεγάρου, απόλαυσαν χιλιάδες κόσμου.

Η Φιλαρμονική της Βιένης προτείνει αυτή τη φορά δύο συναυλίες, με δυο κορυφαίους μαέστρους, διαφορετικού ύφους και ιδιοσυγκρασίας: τον Αντόνιο Παπάνο και τον Κρίστιαν Τίλεμαν και ένα πρόγραμμα με έμφαση στον ρομαντισμό και τον κλασικισμό, αλλά και με ένα ενδιαφέρον άνοιγμα στη σύγχρονη συνθετική δημιουργία.

Οι συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στις 29 και 30 Απριλίου, στις 20:30 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης είναι ενταγμένες στη Σειρά Μεγάλες Ορχήστρες – Μεγάλοι Μαέστροι.

Το πρόγραμμα της Κυριακής (29/4) υπό τη διεύθυνση του Βρετανο-Ιταλού Αντόνιο Παπάνο περιλαμβάνει τη Συμφωνία αρ. 22, τη γνωστή και ως Ο Φιλόσοφος του Γιόζεφ Χάιντν, το ‘Teufel Amor’ του Γεργκ Βίντμαν, έργο-παραγγελία της Ορχήστρας και την Συμφωνία αρ. 4 του Γιοχάνες Μπραμς. Την επομένη, (30/4) υπό τη διεύθυνση του Γερμανού Κρίστιαν Τήλεμαν η Ορχήστρα θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον Ρόμπερτ Σούμαν.

Με την επιλογή των δύο διάσημων μαέστρων η ορχήστρα δηλώνειτη σημερινή της ταυτότητα: διάθεση για αλλαγές και συνέπεια στην παράδοση και την ιστορία της.

Πρόκειται για δύο συνομήλικους μουσικούς με απόλυτα διαφορετικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις στη μουσική και το ύφος των εκτελέσεων.

Τολμηρός, ανατρεπτικός και επικοινωνιακός ο Παπάνο, εσωστρεφής, παραδοσιακός και αφοσιωμένος στην αυστρογερμανική ρομαντική μουσική ο Τήλεμαν. Μαζί του στη συναυλία την αφιερωμένη στον Σούμαν, ο κορυφαίος Αυστριακός βιολονίστας, Ράινερ Κύχλ.

Επιπλέον, ένα μοναδικό κυριακάτικο πρωινό για τους μικρούς φίλους της μουσικής – υπό τη διεύθυνση του Αντόνιο Παπάνο- θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Απριλίου, στις 11.30π.μ. Πάνω από 1.000 μαθητές από 24 σχολεία της Αττικής αλλά και της περιφέρειας θα έχουν την σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πιο διάσημη Ορχήστρα στον κόσμο, σε μια συναυλία-προσφορά των μουσικών της Φιλαρμονικής της Βιένης και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Με ιδιαίτερα φθηνό εισιτήριο (γενική είσοδος 8Euro) τα παιδιά, οι νέοι και οι συνοδοί τους, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη μαγεία της μουσικής από μια Ορχήστρα-μύθο το πρωινό της Κυριακής 29ης Απριλίου. Σημαντικός αριθμός από τους μαθητές που θα έλθουν από την περιφέρεια, θα παρακολουθήσουν τη συναυλία, δωρεάν, φιλοξενούμενοι του Μεγάρου.

Με πρωτοβουλία της Φιλαρμονικής της Βιένης και του κορυφαίου μαέστρου, Αντόνιο Παπάνο, η εκδήλωση «Πρωί στο Μέγαρο», μετατρέπεται σε έναν γοητευτικό περίπατο στον κλασικό κόσμο του Χάιντν και στον ρομαντικό του Μπραμς. Πρόκειται για μια δήλωση φιλίας των Βιεννέζων μουσικών προς το αθηναϊκό κοινό και μια πρόταση στενής επαφής με τον κόσμο της μουσικής.

Ο Αντόνιο Παπάνο επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής ένα χρόνο μετά την πρώτη του επίσκεψη με την Ορχήστρα της Αγίας Καικιλίας της Ρώμης. Η βαθιά και οργανική του σχέση με τη μουσική και η δημιουργική του τόλμη δίνουν νέα ζωή σε έργα που έχουν κρύψει η σκόνη του χρόνου και οι στερεότυπες ερμηνείες. Αυτή τη φορά ο κορυφαίος μαέστρος επιχειρεί μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με έναν ιστορικό θεσμό από την καρδιά της Κεντρικής Ευρώπης.

Η Φιλαρμονική της Βιένης δεν έχει ανάγκη από ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι 160 χρόνων, γέννημα-θρέμμα της βασιλεύουσας Βιένης, με σχέση απόλυτα συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή κλασική παράδοση και με ιστορία στενών και σφοδρών σχέσεων με μεγάλες μορφές της μουσικής: Ρίχαρντ Βάγκνερ, Ρίχαρντ Στράους, Γκούσταβ Μάλερ, Γιοχάνες Μπραμς.

Τα εισιτήρια για το Κυριακάτικο πρωινό έγιναν ανάρπαστα την πρώτη ημέρα προπώλησης τους(Μεγάλη Δευτέρα 9/4). Απόλυτη προτεραιότητα δόθηκε στα αιτήματα των σχολείων, ενώ τα υπόλοιπα εισιτήρια εξαντλήθηκαν, μεμονωμένα, από τους μικρούς φίλους της μουσικής και τους συνοδούς τους.

Δείτε επίσης