Αντιπαράθεση για το σημείο G

Αντικείμενο αντιπαράθεσης εδώ και δεκαετίες, το διάσημο σημείο G– η εξαιρετικής ευαισθησίας ερωτογενής ζώνη που βρίσκεται μέσα στον γυναικείο κόλπο– έχει διχάσει πολλές φορές την επιστημονική κοινότητα. Την απάντηση στο αν υπάρχει ή όχι δίνει ένας Αμερικανός γυναικολόγος, ο Ανταμ Οστρένσκι του Ινστιτούτου Γυναικολογίας του Σεντ Πίτερσμπεργκ στην Φλόριντα. Ο Αμερικανός γυναικολόγος, ο οποίος δημοσιεύει τα αποτελέσματα της έρευνάς του στην Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής (Journal of Sexual Medicine), υποστηρίζει ότι το σημείο G υπάρχει και βρίσκεται εκεί περίπου όπου το έχουν τοποθετήσει στο παρελθόν πολλοί σεξολόγοι.

Ο Οστρένσκι έκανε την ανακάλυψη αυτή στη διάρκεια νεκροτομής στο πτώμα μίας 83χρονης Πολωνής, η οποία είχε πεθάνει από τραύμα στο κεφάλι. Το μικρό αυτό τμήμα ιστού, το οποίο είναι πλούσιο σε νευρικές απολήξεις , έχει το μισό από το μέγεθος ενός νυχιού, υποστηρίζει ο ίδιος και σημειώνει ότι πρόκειται για έναν «καλά προσδιορισμένο, όσον αφορά τη δομή του, σάκο», κοντά στην περινεϊκή μεμβράνη, με μήκος 8,1 χιλιοστά και πλάτος 3,6 χιλιοστά.

Ο Οστρένσκι πιστεύει ότι κανείς έως τώρα δεν τον είχε ανακαλύψει, λόγω του μεγέθους του, αλλά και της θέσης του βαθιά μέσα στον κολπικό ιστό. Συμπληρώνει, επίσης, ότι δεν πρέπει να συνδέεται με τους περιουρηθρικούς αδένες (αδένες του Skene), που κάποιοι είχαν συνδέσει στο παρελθόν με το σημείο G. Και καταλήγει αναφέροντας ότι «αυτή η μελέτη του μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση και βελτίωση της γυναικείας σεξουαλικής λειτουργίας».

Πριν από δύο χρόνια μια βρετανική μελέτη ευρείας κλίμακας συμπέρανε ότι το σημείο G ήταν αποκύημα της γυναικείας φαντασίας, επηρεασμένο από τα περιοδικά και τους σεξολόγους. Ο Οστρένσκι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει και άλλες νεκροτομές τον επόμενο μήνα καθώς και ορμονολογικές και βιοχημικές εξετάσεις και εξετάσεις στις νευρικές απολήξεις για να διαπιστώσει αν η λειτουργία του σημείου G διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Ο ‘Αιρβιν Γκόλντσταϊν, αρχισυντάκτης της Επιθεώρησης, δήλωσε ότι ενώ τα ευρήματα προέρχονται από μια μόνο γυναίκα, “προστίθενται στα όλο και περισσότερα στοιχεία που αφορούν την σεξουαλική ανατομία και την φυσιολογία της γυναίκας”.

Το σημείο G ονομάστηκε έτσι από τον Ερνστ Γκρέφενμπεργκ, ένα Γερμανό γυναικολόγο που ισχυρίζεται ότι το ανακάλυψε το 1950. Η θεωρία αυτή έχει συντηρηθεί έκτοτε από πολλούς, προκαλώντας ατέρμονες συζητήσεις.

Δείτε επίσης