Χορήγηση φαρμάκων μέσω δέρματος;

Η κεράτινη στιβάδα του δέρματος αποτελεί έναν υδατοστεγή «φραγμό» που προστατεύει το σώμα από τους εξωτερικούς «εχθρούς». Οι ερευνητές από το Καρολίνσκα με επικεφαλής τον Λαρς Νορλέν αναπληρωτή καθηγητή Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας, κατάφεραν τώρα να αποκαλύψουν τα μοριακά «μυστικά» αυτής της δομής, φέρνοντας στο φως πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τη διαπερατότητα του δέρματος. Η εξέλιξη αυτή ελπίζεται ότι μια ημέρα θα επιτρέψει τη χορήγηση φαρμάκων μέσω του δέρματος με ανώδυνο τρόπο καταργώντας την ανάγκη λήψης χαπιών ή και ενέσεων.

Kάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η χορήγηση των φαρμάκων θα μπορεί να είναι συνεχής και να μην γίνεται σε δόσεις όπως σήμερα. Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται το πρώτο σημαντικό σκέλος του μεταβολισμού των φαρμακευτικών ουσιών που γίνεται εξ ολοκλήρου στο συκώτι, διαδικασία που συνδέεται με παρενέργειες.

«Μπορούμε τώρα να κάνουμε προσομοιώσεις σε υπολογιστή προκειμένου να ανακαλύψουμε ποιες ουσίες πρέπει να προστεθούν στα υπάρχοντα φάρμακα ώστε να ‘ανοίγουν’ το δέρμα» ανέφερε ο δρ Νορλέν και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε ότι κάποια ημέρα θα μπορούμε να χορηγούμε κοινά φάρμακα όπως η ινσουλίνη και τα αντιβιοτικά με αυτόν τον τρόπο».

Προκειμένου να διεξαγάγουν τη μελέτη τους οι ερευνητές ανέπτυξαν μια εντελώς νέα πειραματική προσέγγιση η οποία αφορά ταχεία κατάψυξη μικροσκοπικών δειγμάτων δέρματος και μελέτη τους με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο χαμηλής θερμοκρασίας.

Επίδραση στη δερματολογία

Η νέα ανακάλυψη αναμένεται να έχει επίδραση στο πεδίο της δερματολογίας. Η πλειονότητα των ασθενειών του δέρματος εκδηλώνεται με κάποιο είδος λειτουργικής διαταραχής στην προστατευτική κεράτινη στιβάδα. Ετσι οι ερευνητές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδό τους προκειμένου να προσδιορίσουν σε μοριακό επίπεδο αυτές τις αλλαγές που «γράφουν» στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Εάν επιτύχουν τον στόχο τους θα έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη κατανόηση των δερματικών νόσων και προς την ανάπτυξη νέων, βελτιωμένων θεραπειών για αυτές.

Τα αποτελέσματα ήλθαν μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς. Όπως αναφέρει ο δρ Νορλέν «η ομάδα μας αφιέρωσε τα τελευταία 20 χρόνια προκειμένου να ‘ξεκλειδώσει’ τα μυστήρια της κεράτινης στιβάδας».

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης