Απονεμήθηκαν τα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία 2011

Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το 2011 απονεμήθηκε στον Ντίνο Χριστιανόπουλο, αν και ο Θεσσαλονικιός ποιητής μερικούς μήνες πριν είχε ταχθεί δημόσια «εναντίον» οποιασδήποτε βράβευσης.

«Μετά από εκτενείς συζητήσεις για το έργο, το εκτόπισμα και την προσωπικότητα του Ντίνου Χριστιανόπουλου, η επιτροπή θέλησε να αναγνωρίσει την πολυσχιδή προσφορά του στα ελληνικά γράμματα απονέμοντας του την κορυφαία διάκριση. Ο Ντίνος Χριστιάνοπουλος είναι μια φυσιογνωμία που χαρακτήρισε μια εποχή και αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα κεφάλαιο των γραμμάτων μας» πρόσθεσε ο Δ. Καργιώτης.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού απένειμε ο ίδιος τα βραβεία και σημείωσε πως: «Ανανεώσαμε ριζικά τη σύνθεση των επιτροπών των βραβείων, κάνοντας τες πιο πλουραλιστικές και στελεχώνοντας τες με τους κατάλληλους ανθρώπους. Θέλω να επισημάνω κάτι πολύ σημαντικό. Δεν αρκεί να βάλεις μόνο καλούς ανθρώπους, πρέπει να τους αφήσεις να κάνουν και τη δουλειά τους».

«Πριν από δυο χρόνια μιλήσαμε πρώτη φορά για φιλαναγνωσία και χαίρομαι γιατί σήμερα πια τρέχει στο ΕΣΠΑ το μεγαλύτερο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που έχει γίνει ποτέ για τα ελληνικά σχολεία, έτσι ώστε τα παιδιά και οι έφηβοι να δουν εντελώς διαφορετικά το λογοτεχνικό βιβλίο. Επιπλέον, για πρώτη φορά η πολιτεία στήριξε με υποτροφίες λογοτέχνες που έκαναν τα πρώτα τους βήματα και έδωσε το βήμα για να προβάλλουν τη δουλειά τους» σημείωσε ο κ. Γερουλάνος λίγο πριν απονείμει το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα εξ ημισείας, στον Μιχάλη Γεννάρη για το βιβλίο του «Πρίγκιπες και δολοφόνοι» και στον Θοδωρή Ρακόπουλο για το βιβλίο του «Φαγιούμ».

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης