Δίαιτες: Eπιτυχημένη η μέθοδος με τα λίγα λιπαρά

Αν θέλετε να αδυνατίσετε, περιορίστε τα πολλά λίπη και σηκωθείτε απ’ τις καρέκλες. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης σε 4.021 υπέρβαρους ενήλικες, την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για να διαπιστώσουν αν και πόσο αδυνάτισαν σε έναν χρόνο. Οι έξι στους δέκα εθελοντές είπαν στους ερευνητές ότι κατά τον προηγούμενο χρόνο είχαν προσπαθήσει να αδυνατίσουν, δοκιμάζοντας τα πάντα – από την κοινή λογική που απεδείχθη και η πιο δραστική, έως υγρά υποκατάστατα γευμάτων, συνταγογραφούμενα ή μη σκευάσματα αδυνατίσματος και κάθε είδους δίαιτα της μόδας (π.χ. δίαιτα Ντουκάν).

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής» (AJPM), το 40% από τους εθελοντές που είχαν κάνει δίαιτα είχαν καταφέρει να χάσουν έως το 5% του αρχικού σωματικού βάρους τους, ενώ το 20% είχε χάσει το 10%.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως μεταξύ όσων είχαν χάσει το 5% του αρχικού σωματικού βάρους τους, η πιο επιτυχημένη μέθοδος ήταν η κατανάλωση λιγότερων λιπαρών (αύξανε τις πιθανότητες επιτυχίας της προσπάθειας κατά 41%) και η αύξηση της κίνησης (αύξηση πιθανοτήτων επιτυχίας κατά 29%).

Αντίστοιχα, μεταξύ όσων είχαν χάσει το 10% του αρχικού σωματικού βάρους τους, τα λιγότερα λίπη αύξαναν κατά 37% τις πιθανότητες επιτυχίας και η περισσότερη κίνηση τις αύξανε κατά 36%.

Χάπια και λάιτ προϊόντα

Αποτελεσματική ήταν και η λήψη συνταγογραφούμενων χαπιών αδυνατίσματος, καθώς αύξαναν κατά 77% τις πιθανότητες απώλειας του 5% του σωματικού βάρους και διπλασίαζαν αυτές για απώλεια του 10% του αρχικού σωματικού βάρους.

Αντιθέτως, όσοι απλώς βασίζονταν στο να τρώνε ακατάσχετα λάιτ προϊόντα, δίχως να ελέγχουν τις συνολικές θερμίδες τους, είχαν κατά 52% λιγότερες πιθανότητες να αδυνατίσουν.

Τα δε υγρά υποκατάστατα γευμάτων, τα μη συνταγογραφούμενα χάπια αδυνατίσματος και οι δημοφιλείς δίαιτες (όπως η Ντουκάν και η Άτκινς) δεν φάνηκε να σχετίζονται με το επιτυχημένο αδυνάτισμα.

Αν και μείωση του αρχικού σωματικού βάρους κατά 5% δεν μοιάζει πολύ σημαντική, είναι ό,τι χρειάζεται για να αποφύγει ένας υπέρβαρος ή παχύσαρκος άνθρωπος τον σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Υπάρχουν πολλές δίαιτες εκεί έξω και πολλά ακριβά σκευάσματα, τα οποία δεν έχουν αποδείξει κατ’ ανάγκην την αποτελεσματικότητά τους στο αδυνάτισμα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κριστίνα Γουί, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γενικής Ιατρικής του πανεπιστημίου.

«Συνεπώς είναι πολύ ενθαρρυντικό που βλέπουμε ότι οι περισσότερες από τις μεθόδους που έχουν αποτέλεσμα, είναι προσβάσιμες στον κόσμο».

Δείτε επίσης