Αφροδισιακό το ρόδι: Aυξάνει την τεστοστερόνη

To ρόδι, σύμβολο της γονιμότητας στην ελληνική παράδοση, έχει αναδειχθεί ήδη σε «σούπερ» αντιοξειδωτικό, ωφέλιμο για την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος. Τώρα μια νέα μελέτη έρχεται να δώσει στο ρόδι τον ρόλο του φυσικού αφροδισιακού, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αυξήσει την ερωτική επιθυμία. Αυτό γιατί, σύμφωνα με τους επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη, το ρόδι αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, ορμόνης που συνδέεται με την αύξηση της λίμπιντο.

Η τεστοστερόνη, γνωστή και ως «ανδρική» ορμόνη, ενισχύει την τριχοφυΐα και κάνει πιο βαθιά τη φωνή των ανδρών, ενώ παράλληλα αυξάνει τη σεξουαλική τους ορμή. Σε χαμηλότερα επίπεδα η ορμόνη υπάρχει όμως και στις γυναίκες, στις οποίες επίσης αυξάνει τη σεξουαλική ορμή ενισχύοντας ταυτόχρονα τα οστά και τους μυς.

Ερωτική επιθυμία και θετικά συναισθήματα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Margaret του Εδιμβούργου εξέτασαν τα επίπεδα της τεσττοστερόνης και της αρτηριακής πίεσης 58 ανδρών και γυναικών ηλικίας 21 ως 64 ετών οι οποίοι έπιναν καθημερινά ένα ποτήρι χυμό από ρόδι επί 15 ημέρες. Στο τέλος αυτού του χρονικού διαστήματος διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης όλων των εθελοντών είχαν αυξηθεί από 16% ως 30% ενώ παράλληλα, σε όσους πριν εμφανιζόταν αυξημένη, η αρτηριακή πίεση είχε μειωθεί σημαντικά.

Ο ειδικοί «μέτρησαν» επίσης τα επίπεδα 11 συναισθημάτων – μεταξύ άλλων του φόβου, της θλίψης, της ενοχής, της ντροπαλότητας και της αυτοπεποίθησης – χρησιμοποιώντας μια επιστημονική κλίμακα. Στο τέλος της μελέτης είδαν ότι τα θετικά συναισθήματα των εθελοντών είχαν ενισχυθεί ενώ τα αρνητικά είχαν υποχωρήσει.

Και στα δυο φύλα η αύξηση της τεστοστερόνης βελτιώνει επιπλέον τη διάθεση και τη μνήμη και, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, ενδέχεται να βοηθά στην καταπολέμηση του στρες και του τρακ εν όψει κάποιας σημαντικής δοκιμασίας όπως π.χ. οι εξετάσεις για έναν μαθητή.

Δείτε επίσης