Ο επίμονος βήχας μπορεί να σημαίνει καρκίνο του πνεύμονα

Μόλις ένας στους δέκα ανθρώπους συνειδητοποιεί ότι ο επίμονος βήχας ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με στατιστικές που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση, καθώς αρχίζει σήμερα νέα ενημερωτική εκστρατεία για τη νόσο.

Παρ’ ότι ο καρκίνος του πνεύμονα κοστίζει κάθε χρόνο τη ζωή περισσότερων ανθρώπων απ’ ό,τι οι άλλες μορφές της νόσου, πολύ λίγοι ξέρουν πως όταν ο βήχας επιμένει επί περισσότερο από τρεις εβδομάδες πρέπει να ελέγχεται από έναν γιατρό.

Όπως δήλωσε ο βρετανός υπουργός Υγείας Πωλ Μπέρστοου, «η γνώσητων συμπτωμάτων της νόσου μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, διότι όσο νωρίτερα εντοπιστεί ο καρκίνος του πνεύμονα, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης».

Ο καρκίνος του πνεύμονα εκδηλώνεται συνήθως στις ηλικίες άνω των 55 ετών. Όταν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, οι πιθανότητες να είναι ο ασθενής ζωντανός έπειτα από πέντε χρόνια φτάνουν το 80%, ενώ όταν διαγνωστεί αφού μετασταθεί σε άλλα όργανα του σώματος οι αντίστοιχες πιθανότητες είναι μόλις 7%.

Στην εκστρατεία της βρετανικής κυβερνήσεως πρωτοστατούν πολλοί διάσημοι, οι οποίοι έχουν χάσει προσφιλή τους πρόσωπα από τη νόσο, με προεξάρχοντα τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον, προπονητή της ποδοσφαιρικής ομάδας Μάντσεστερ Γουνάιτεντ.

Όπως δήλωσε στον βρετανικό Τύπο ο 70χρονος σήμερα πρώην ποδοσφαιριστής, έχασε και τους δύο του γονείς από τον καρκίνο του πνεύμονα.

«Ο πατέρας μου πέθανε στα 66 του και η μητέρα μου στα 64 της», είπε. «Ο πατέρας μου διαγνώστηκε με καρκίνο μία εβδομάδα μετά τη συνταξιοδότησή του και 12 μήνες αργότερα είχε πεθάνει.

»Λίγο αργότερα διαγνώστηκε και η μητέρα μου, που κάπνιζε όλη της την ζωή, και πέθανε μέσα σε δύο χρόνια από τον πατέρα μου».

Η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει πως με την εκστρατεία που ξεκινά, θα σώζονται ετησίως 1.300 ζωές μόνο στην Αγγλία.

Δείτε επίσης