Το προβιοτικό γιαούρτι αυξάνει τη γονιμότητα

Το γιαούρτι είναι γνωστό ότι κάνει καλό στο στομάχι. Τώρα, επιστήμονες λένε ότι μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση, να αυξήσει την ελκυστικότητα προς το αντίθετο φύλο και να βελτιώσει τη γονιμότητα.  Την μελέτη πραγματοποίησαν σε ποντίκια επιστήμονες από το φημισμένο πανεπιστήμιο ΜΙΤ, στη Βοστώνη, οι οποίοι κατ’ αρχήν παρατήρησαν ότι τα πειραματόζωαπου έτρωγαν προβιοτικά γιαούρτια περπατούσαν «κορδωμένα», τεντώνοντας το σώμα τους για να προβάλλουν τους όρχεις τους. 

Επιπλέον, είχαν όρχεις κατά 15% πιο βαρείς απ’ ό,τι τα ζώα που τρέφονταν με πολλά λίπη, λίγα θρεπτικά συστατικά και λίγες φυτικές ίνες (ήταν ένα συγκριτικό διαιτολόγιο που στους ανθρώπους αντιστοιχεί στην πλούσια σε πρόχειρα φαγητά, δυτικού τύπου διατροφή). Και σαν να μην έφταναν αυτά, όταν ζευγάρωναν γονιμοποιούσαν πιο γρήγορα τα θηλυκά ποντίκια και αποκτούσαν περισσότερους απογόνους.

Τα θηλυκά ποντίκια επίσης ωφελούνταν από τα προβιοτικά γιαούρτια, αποκτώντας περισσότερους απογόνους και ανατρέφοντάς τους με μεγαλύτερη επιτυχία.

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην γονιμότητα των ανθρώπων και ήδη οι ερευνητές ετοιμάζονταν να ελέγξουν τις συσχετίσεις αυτές σε κλινικές μελέτες.

Οι ερευνητές έκαναν τις παραπάνω παρατηρήσεις στο πλαίσιο μελέτης για τις επιδράσεις του γιαουρτιού στην παχυσαρκία.

Προβιοτικό γιαούρτι και παχυσαρκία

Ο εξελικτικός γενετιστής δρ Έρικ Αλμ και η ογκολογική βιολόγος Σούζαν Έρντμαν ήθελαν να εξακριβώσουν εάν θα μπορούσε το γιαούρτι να εμποδίσει την αύξηση του σωματικού βάρους που παρατηρείται στους ανθρώπους με την ηλικία. Έτσι, άρχισαν να ταΐζουν 40 αρσενικά και 40 θηλυκά ποντίκια με λευκά προβιοτικά γιαούρτια, κάνοντας στην πορεία ορισμένες απρόσμενες ανακαλύψεις.

Τα ζώα που έτρωγαν τα γιαούρτια απέκτησαν σταδιακά πιο λαμπερό τρίχωμα, ενώ ξαφνικά τα αρσενικά άρχισαν να περπατούν «κορδωμένα».

«Είδαμε ότι κάτι συνέβαινε στα αρσενικά, αλλά στην αρχή δεν καταλάβαμε τι ήταν», δήλωσε η δρ Έρντμαν.

Αρσενικά και θηλυκά ποντίκια, εξάλλου, απέκτησαν πιο αδύνατο σώμα ενώ, όταν οι ερευνητές τα εξέτασαν προσεκτικότερα, διαπίστωσαν πως όσα έτρωγαν γιαούρτι απέκτησαν πυκνότητα τριχοθυλακίων δεκαπλάσια απ’ ό,τι εκείνη των ζώων που δεν έτρωγαν γιαούρτι – γι’ αυτό και άρχισε να λάμπει το τρίχωμα των πρώτων.

Τη διαφορά στην εμφάνιση των αρσενικών ποντικιών εντόπισαν αμέσως τα θηλυκά, που άρχισαν να ζευγαρώνουν περισσότερο μαζί τους, ενώ έδειξαν την τάση να φροντίζουν καλύτερα τους απογόνους που έκαναν με αυτά απ’ ό,τι εκείνους που είχαν αποκτήσει με ποντίκια που δεν είχαν ταϊστεί με γιαούρτια!

«Νομίζουμε ότι όλ’ αυτά οφείλονται στα προβιοτικά που περιέχουν τα γιαούρτια και τα οποία προφανώς επηρεάζουν με πολύπλοκους βιολογικούς μηχανισμούς το σώμα», είπε ο δρ Αλμ. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα γιαούρτια κάνουν τα ζώα πιο αδύνατα και πιο υγιή, γεγονός το οποίο εμμέσως αυξάνει και την σεξουαλικότητά τους».

Δείτε επίσης