Από τον Πικάσο στον Κουνς, στο μουσείο Μπενάκη

Κοσμήματα με “παιχνιδιάρικη διάθεση” και “βαριά υπογραφή”, φέρνει η έκθεση «Από τον Picasso στον Koons. Κοσμήματα καλλιτεχνών», που ξεκινάει αύριο στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη και θα διαρκέσει έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Ένα δείγμα 215 μικρών αριστουργημάτων, που έφτιαξε μια πλειάδα από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, για να «ντύσουν» το σώμα της αγαπημένης τους συντρόφου, ή κόρης, ή κάποιας φίλης, υπογραμμίζει το ζήτημα της σχέσης αργυροχοϊας με τις πλαστικές τέχνες.

Κόσμημα που μετριέται με το βάρος των υλικών του ή καλλιτεχνικό έργο ανοιχτό στο άυλο και το εννοιολογικό; Για αιώνες ακολουθούσαν παράλληλες διαδρομές, μέχρι που οι ζωγράφοι και οι γλύπτες να θεωρηθούν καλλιτέχνες και οι αργυροχόοι, τεχνίτες.

Μοναδικά κι ανεπανάληπτα κομμάτια των Πικάσο, Μπρακ, Μαξ Ερνστ, Μαν Ρέη, Τζιακομέτι, Φοντάνα, Κοκτώ, Αρμάν, Ντε Κίρικο, Σεζάρ, Λιχτενστάιν, Τζεφ Κουνς, και άλλων ηχηρών ονομάτων της εικαστικής σκηνής του 20ου αιώνα, εκτίθενται δίπλα σε κοσμήματα των Takis, Κουλεντιανού, Χατζηκυριακου-Γκίκα, Ιάσωνα Μολφέση, Θόδωρου, Σοφίας Βάρη, Φασιανού, συνολικά 21 Ελλήνων εικαστικών, αποκαλύπτοντας και αυτή την πτυχή της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης