Ένας μήνας γεμάτος ποδήλατο

«Με ποδήλατο στη δουλειά», «Αγάπα το ποδήλατο», στα Τρίκαλα, «5η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία», «Την Κυριακή ψηφίζω ποδήλατο». Ο φετινός Μάιος δεν είναι μόνο γεμάτος λουλούδια, ανοιξιάτικα αρώματα, φράουλες, και άγχος για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Ο τελευταίος μήνας αυτής της Άνοιξης είναι γεμάτος πολύχρωμους ποδηλάτες. Εκδηλώσεις για το ποδήλατο διοργανώνονται από αθλητικούς συλλόγους, ποδηλατικές παρέες, μικρούς ή μεγαλύτερους δήμους σε όλη τη χώρα. Από τη μία πλευρά είναι πηγή χαράς για τους μυημένους και από την άλλη βοηθούν να εξοικειωθούν και οι μη μυημένοι με το ποδήλατο.

Σε ερώτησή του ΑΜΠΕ για το αν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια βήματα στην Ελλάδα και στις συνήθειες των πολιτών σε σχέση με το ποδήλατο, ο Λευτέρης Κωνσταντόπουλος, αστικός ποδηλάτης, αρχισυντάκτης της εκπομπής «2 ΠΕΤΑΛΙΑ ΔΡΟΜΟΣ» που προβάλλεται στην ΕΤ3 και επιχειρεί να αποτυπώσει την ποδηλατική κουλτούρα στις ελληνικές πόλεις και τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, απαντά: «Πριν μία δεκαετία δεν έβλεπες ποδήλατα στους δρόμους. Ποδήλατο έκαναν μόνο τα παιδάκια, σαν παιχνίδι, και κάποιοι αθλητές που προπονούνταν για αγώνες. Θυμάμαι ακόμα ότι στις μεγάλες ευθείες στον Μαραθώνα έβλεπα συχνά αλλοδαπούς εργάτες- Ασιάτες κυρίως-, από τα φυτώρια και τα χωράφια της γύρω περιοχής να κυκλοφορούν με τα ποδήλατά τους. Το ποδήλατο στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία ήταν για αρκετά χρόνια συνδεδεμένο με τη γραφικότητα ή με τις χαμηλότερες οικονομικές και κοινωνικές ομάδες. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε και συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη».

«Σήμερα, το ποδήλατο έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των ελληνικών πόλεων», επισημαίνει και προσθέτει: «Κάποιοι το επιλέγουν γιατί έγινε μόδα, άλλοι λόγω οικολογικής συνείδησης, άλλοι ως μέσο εκγύμνασης, εναλλακτικό του γυμναστηρίου, ενώ κάποιοι έκαναν την ανάγκη φιλότιμο και επειδή δεν μπορούν να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου ή να πληρώνουν πάρκινγκ, κλήσεις, τέλη κυκλοφορίας, στράφηκαν στο ποδήλατο».

Και συνεχίζει με χιουμοριστική διάθεση: «Το ποδήλατο έχει βγει πια από το περιθώριο και μπορούμε χωρίς υπερβολή να πούμε ότι “συναντάς τους καλύτερους ανθρώπους πάνω σε ένα ποδήλατο…” κατά το “You meet the nicest people on a Honda” που χρησιμοποίησε η ιαπωνική βιομηχανία μοτοσικλετών στην προσπάθεια της να εξαλείψει το κοινωνικό στίγμα που συνόδευε τη μοτοσικλέτα πριν μερικές δεκαετίες».

«Τίποτα όμως, δεν προάγει περισσότερο το ποδήλατο από ένα ακόμη ποδήλατο που κυκλοφορεί στο δρόμο, που μπαίνει στο βαγόνι του μετρό, που κλειδώνεται έξω από ένα κατάστημα. Οι ποδηλάτες είναι η καλύτερη διαφήμιση για το ποδήλατο», λέει στο ΑΜΠΕ.

Ο φετινός Μάιος, είναι αφιερωμένος στη μετακίνηση προς την εργασία με ποδήλατο και σε έναν διαδικτυακό διαγωνισμό αρκετός κόσμος έχει δηλώσει συμμετοχή καταγράφοντας τα χιλιόμετρα που διανύει. Ο Λευτέρης Κωσταντόπουλος χρησιμοποιεί το ποδήλατό του συχνά για να μετακινηθεί από το σπίτι του στην Κυψέλη στο γραφείο του, που βρίσκεται στο Νέο Κόσμο. Πρόκειται για μία απόσταση 7 χιλιομέτρων που τη διανύει σε περίπου 20 λεπτά.

Σε όποιον η μετακίνηση από το σπίτι στο γραφείο με ποδήλατο μοιάζει σα να λαμβάνει μέρος σε μαραθώνιο, τον καθησυχάζει, λέγοντας ότι τα περισσότερα εμπόδια που συναντά κάποιος στην αρχή είναι στο μυαλό του. Μήπως αργήσει, μήπως κουραστεί πολύ και μετά δεν μπορεί να αποδώσει στη δουλειά. Υπάρχουν πάντα βέβαια και οι πραγματικές ελλείψεις σε ποδηλατικές δομές. «Όλα ξεπερνιούνται με σωστό προγραμματισμό. Επιλέγεις τη διαδρομή σου ώστε να μην είναι κατ’ ανάγκη η συντομότερη, αλλά η πιο ήπια από απαιτήσεις (ανηφόρες κλπ) και προτιμάς δρόμους χαμηλής κυκλοφορίας, αντί των μεγάλων λεωφόρων και των δρόμων ταχείας κυκλοφορίας. Α, και έχεις ένα δεύτερο πουκάμισο στο σακίδιο, σε περίπτωση που χρειαστεί…», τονίζει.

Για τον ίδιο, το συναρπαστικό ταξίδι με το ποδήλατο άρχισε στην παιδική ηλικία και μετά από ένα διάλειμμα περίπου 12 χρόνων, η αγάπη αυτή αναθερμάνθηκε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στη Λάρισα. Και μάλλον όχι τυχαία, αφού όπως λέει «η Λάρισα, όπως και τα Τρίκαλα, που είναι επίπεδες και μικρότερες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, είναι γεμάτες ποδήλατα και ποδηλάτες κάθε ηλικίας». Από άποψη υποδομών η Καρδίτσα, η Κως αλλά και η Θεσσαλονίκη, αν υλοποιηθούν τα σχέδια της δημοτικής αρχής, είναι ιδιαίτερα φιλικές προς το ποδήλατο. Στην Αθήνα, βέβαια, το κέντρο της πόλης, το εμπορικό τρίγωνο, είναι εκπληκτική περιοχή για ποδηλατικές βόλτες.

Κι επειδή όλους, αυτή την περίοδο, τους ενδιαφέρει το κόστος, ένα αξιοπρεπές ποδήλατο αξίας περίπου 400 ευρώ, αν ο ιδιοκτήτης του το χρησιμοποιεί αντί του αυτοκινήτου στις μισές έστω μετακινήσεις, μπορεί να αποσβέσει την τιμή αγοράς του σε λιγότερο από ένα χρόνο- από την εξοικονόμηση καυσίμων, σέρβις, αναλωσίμων για το αυτοκίνητο, ενώ είναι και τα οφέλη για την υγεία και τη φυσική κατάσταση του αναβάτη.

Η Άνοιξη τελειώνει και παρά τη συννεφιά και τις βροχές των τελευταίων ημερών καλοκαίρι έρχεται, κρατήστε στο μυαλό σας λίγα ακόμη λόγια του αρχισυντάκτη της εκπομπής «2 ΠΕΤΑΛΙΑ ΔΡΟΜΟΣ».

«Το αυτοκίνητο “καίει λεφτά” και ο οδηγός του συγκεντρώνει λίπος, ενώ το ποδήλατο “καίει λίπος” και ο αναβάτης του εξοικονομεί λεφτά…».

Δείτε επίσης