Η μυρωδιά του σώματος έχει… ηλικία!

Μπορούμε να μυρίσουμε την ηλικία; Ναι μπορούμε, σύμφωνα με μια μελέτη η οποία έδειξε ότι τα νεαρά άτομα έχουν πιο δυνατή και πιο δυσάρεστη οσμή από τα γηραιότερα. Ερευνητές από το Κέντρο Χημικών Αισθήσεων Monell στη Φιλαδέλφεια ανακάλυψαν ότι παίρνοντας… μυρωδιά από το σώμα ενός ανθρώπου είναι αρκετό για να καταλάβει κάποιος εάν αυτός ο άνθρωπος είναι νεαρός, μεσήλικας ή ηλικιωμένος χωρίς καν να τον δει.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα οσμών από τρεις ομάδες ατόμων η καθεμία εκ των οποίων περιελάμβανε 12 ως 16 άτομα: στη μία ομάδα οι εθελοντές ήταν ηλικίας 20 ως 30 ετών, στη δεύτερη 45 ως 55 ετών και στην τρίτη 75 ως 95 ετών. Ολοι οι εθελοντές φόρεσαν ένα ειδικό μπλουζάκι που έφερε μαξιλαράκια στην περιοχή της μασχάλης επί πέντε νύχτες κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Μετά τις πέντε νύχτες τα μαξιλαράκια που είχαν απορροφήσει τη χαρακτηριστική μυρωδιά του κάθε εθελοντή αφαιρέθηκαν και τοποθετήθηκαν σε γυάλινα δοχεία.

Από μια δεύτερη ξεχωριστή ομάδα 41 ατόμων ηλικίας 20 ως 30 ετών ζητήθηκε στη συνέχεια να μυρίσουν το περιεχόμενο δύο γυάλινων δοχείων ταυτοχρόνως και να αναφέρουν ποια από τις δύο μυρωδιές ανήκε σε μεγαλύτερο σε ηλικία άτομο και ποια σε μικρότερο. Από τους εθελοντές ζητήθηκε επίσης να κρίνουν πόσο δυνατή και δυσάρεστη ήταν η κάθε μυρωδιά.

Πιο εύκολος ο εντοπισμός της «ηλικιωμένης» μυρωδιάς

Σύμφωνα με δημοσίευση που έγινε στην επιθεώρηση «PLoS», οι εθελοντές της μελέτης ήταν σε θέση να ξεχωρίσουν εάν η μυρωδιά ανήκε σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο σε ηλικία άτομο, πολύ συχνότερα από ό,τι εάν η επιλογή γινόταν κατά τύχη. Μάλιστα, όπως προέκυψε από τη μελέτη, οι συμμετέχοντες μπορούσαν πολύ πιο εύκολα να ξεχωρίσουν τη μυρωδιά των πιο ηλικιωμένων ατόμων.

Εκτός από πιο χαρακτηριστική η οσμή των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων κρίθηκε ως λιγότερο δυνατή και λιγότερο δυσάρεστη σε σύγκριση με εκείνη των νεαρών ή των μεσήλικων ατόμων.

Ο επικεφαλής της μελέτης δρ Γιόχαν Λούντστρεμ σημείωσε ότι «όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα ζώα, ο άνθρωπος μπορεί να εξαγάγει σήματα και πληροφορίες από τις οσμές του σώματος οι οποίες επιτρέπουν τον προσδιορισμό της βιολογικής ηλικίας, την αποφυγή των άρρωστων ατόμων, την επιλογή του κατάλληλου συντρόφου. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, τα ηλικιωμένα άτομα αποδεικνύεται ότι έχουν μια διακριτή μυρωδιά την οποία τα νεαρότερα άτομα θεωρούν αρκετά ουδέτερη και δεν την κρίνουν ως δυσάρεστη». Σύμφωνα με τον δρα Λούντστρεμ «τα αποτελέσματα προκάλεσαν έκπληξη καθώς υπάρχει η άποψη ότι η μυρωδιά των ηλικιωμένων δεν είναι ευχάριστη. Ωστόσο είναι πιθανό άλλες πηγές οσμών του ανθρώπινου σώματος όπως η αναπνοή να επιδρούν στην τελική ‘υπογραφή’ της οσμής των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων».

Δείτε επίσης